המסר מרשויות הוואי היה עקבי, מהרגע בו נודע על התקרבות הוריקן ליין לאזור: להכנס למקומות מוגנים. עם זאת, נראה כי התנאים בשטח אינם מאפשרים והאי אינו מוכן למה שעומד להתרחש עליו.
ליין מתרגשת על האי הגדול כבר מיום חמישי, מה שהביא את סוכנות החירות של המקום להתכונן. מנהל הסוכנות, טום טראוויס, מודה כי במדינת האלוהה אין מספיק מקומות מכסה להתמודדות עם סערות ענק. מאז 1950 רק שלוש סופות הוריקן היו במקום. המסלול הצפוי של לין אומנם לא כולל בפועל את השטח המדובר, אך הרוחות החזקות המלוות אותה, יחד עם כמויות הגשם המטורפות - עד 30 אינץ' במקומות מסויימים, כבר החלו ליצור צרות לא מעטות.
חבר הממשל דיוויד איג' צייץ בטוויטר במהלך יום רביעי כי "המקלטים שלנו נועדו להיות אופציה אחרונה עבור תושבים ומבקרים שאין להם אפשרות בטוחה יותר. השימוש על אחריותם בלבד". ביום חמישי אחר הצהריים נראה כי גם זה לא ממש קורה, והתנאים בשטח לא מאפשרים שהייה. לנוכחים לא נותר אלא לברוח מחוץ לאזור בכדי למצוא נמל מבטחים.
לפני כשלושה חודשים פונו מהאי כ-1700 תושבים, בשל התפרצות הר הגעש. באזור היה מקום בחמישה מקלטים לכ-7000 אנשים ורק כ-20 השתמשו בהם, לדברי מוריס מסינה, סגן מנהל מתחמי הפארקים בהוואי. בבית הסבר התיכון דולה בהונולולו, עשרה אנשים חיפשו מקלט והגיעו למרכז הפינוי בחופזה.
אנדרו פריירה, אחראי התקשורת מטעם ראש עיריית הונולולו קירק קולדוול, אמר כי העיר והמחוז כן צופים כי יוכלו להבטיח מקלט לזקוקים לכך. לעומת זאת, דו"ח מדינה שפורסם בחודש פברואר מצביע כי בווהא ישנם 182,707 מקומות מחסה, כלומר אחד עבור כל חמישה אנשים, כשמדובר במקום עם אוכלוסיה שמספרה נמוך ממיליון איש. האי הגדול, לעומתו, מכיל אוכלוסיה של 198,000 איש ו-39,539 מקומות מחסה, כלומר יחס דומה.
"לדעתי בכל מקום שלכאורה מוכן להוריקן אין בעמת מקומות מחסה לכל האוכלוסיה", אומר פריירה. "הנוהל התקין הסטנדרטי ברוב הקהילות העלולות להיות מושפעות מההוריקן הוא פשוט מציאת מחסה במקום, וזה מה שאנחנו מייעצים לעשות", הוא ממשיך.
חשוב לציין כי בווהא חלק מבתי הספר המשמשים כמקלטים אינם מתאימים לרוחות החזקות מטרופיות או למתמשכות מעל 125 מיילים לשעה. מה שכן, המבנים הללו מספקים יותר הגנה מאשר בתי עץ עם גגות פח, הנפוצים במקום, וודאי מספקים לחסרי בית יותר ממה שיוכלו למצוא בשטח. לדברי פריירה, הונולולו פתחה 20 מתקנים עד כה, וסיפקה שירות הסעות חינם לחסרי בית המעוניינים להגיע אליהם.
המבקשים למצוא מחסה במתקני המקום מתבקשים להביא עימם מצעים אישיים, מזון, מים ותרופות שיספיקו לשלושה עד חמישה ימים. "המרכזים הללו מיועדים לשהייה קצרה", מדגיש בראד קיסרמן, סגן הנשיא לפעולות אסון בצלב האדום האמריקני. "המטרה לאפשר לאנשים פשוט לעבור את הסערה".
בבית הספר דול יש מקום למאתיים איש, כך לפי ג'ניפר דוטון, שעובדת עבור הצלב האדום של לוס אנג'לס. דוטון הגיעה להוואי ברביעי בערב בכדי להכין את המבנה. "אני לא בטוחה מתי אנשים יתחילו להגיע", היא אומרת. "לדעתי כולם מחכים לראות עד כמה קשה תהיה הסערה. יש כאן אספקה אבל זה כמובן מוגבל. אם נזדקק ליותר - נקבל משלוח", היא מרגיעה.
המתקן בפאאהו הוכן כאזור פינוי לאחר התפרצות הר הגעש, הוא אכלס 600 אנשים, מהם נשארו במקום 55 אך יש בו מקום לאלפיים. לפי ארגון FEMA, שסייע לנפגעי פורטו ריקו בשנה שעברה, אנשים החיים במקום מוקף מיים - בעלי דינמיקה שונה בהוריקן מאשר אנשים החיים במקום מוקף יבשה.
מנהל הארגון ברוק לונג אומר כי בידו כבר שפע גנרטורים וכי הם מוכנים לסיוע. הדבר היחיד אליו לא ניתן להתארגן נראה כרגע כנזק הצפוי לנמלים. הוואי מייבאת 98 אחוזים ממרכולתה דרך הים, ועל כן נזק לנמלים יהווה בעיה רצינית.