ריח ראש הדג והגפילטע מרחפים כבר באוויר, או שאולי זה הדבש והתפוח שיעשו לכם את התחושה שהנה ראש השנה כבר כאן. יש כאלו שבשבילם זה הזמן בו הם מתחילים רשימת משימות או משאלות חדשה לשנה הבאה, או נפטרים מבגדים ישנים וקונים חדשים, מהרהרים על החיים ועל הזמן שעף וחלף לו או מתחילים לחלום על משהו חדש לגמרי. יהודים רבים מסביב לעולם יציינו בעוד כמה ימים, בדרך זו או אחרת, את חלוף שנת תשע"ח ויקבלו את פניה של תשע"ט, בין אם בבתי הכנסת השונים ובין אם בארוחת חג עם משפחה וחברים, או אפילו עם אנשים שהם לא מכירים ויפתחו את ביתם וליבם.
הזוג אשר ואביב בנטוב מארחים כבר חמש עשרה שנים ארוחות שישי לישראלים וארוחות בחגים. "אני עושה את זה מתוך אהבה לצביון הישראלי, ורצון לתת הרגשה של בית ומשפחה ואווירת מסורת יהודית. כל ישראלי ויהודי שחיים בגולה, רחוקים מהבית, מחוסרי משפחה, חיילים משוחררים שבאו לטיול, מטיילים, משפחות, מבוגרים בודדים המקום פתוח לכל מי שרוצה" אומר בנטוב ומעיד שעשרות אנשים התחברו, הכירו ואף היו כאלו שהקימו בית בעקבות ארוחות אלו. הסעודה תתקיים השנה בבית הכנסת "בית אל" שבברוקלין. האוכל הוא עשיר ומגוון ובחגים הוא מוצע למעל 200 ישראלים שמגיעים לבלות יחד. הארוחות של בנטוב הפכו לתודעת הכלל "הקמתי את הפרויקט מתוך תשוקה לנתינה ואהבת אדם. לראות כל-כך הרבה אנשים מכל הסוגים, יושבים יחד, שרים שירי שבת וחג, שמחים ומחייכים, משמרים את המסורת היהודית. דווקא בחגים פה בניו יורק באמריקה ליצור אווירה מאוחדת מחבקת ושייכות לכולם. זו השליחות שלי, הלב מתרחב מבפנים למימדים עצומים, ויש אצלי תחושת משמעות חזקה" מוסיף.
הם לא היחידים, הבית של רועי וענת שמש גם כן פתוח בחג הזה 24 שעות במשך שבוע שלם. לא רק בערב החג תוכלו למצוא שם משפחה חמה ואוהבת אלא גם בבוקר ובצהריים. אליהם יצטרף הרב חיים ששון שנוחת הישר מבית"ר עילית לקוני איילנד, ברוקלין. עשר שנים שפותחים את ביתם, מקרבים לבבות בשבתות וחגים ומגישים לכמאה איש את המטעמים שהם מכינים במו ידיהם. כבר עכשיו השניים עובדים מסביב לשעון כדי להספיק להכין הכל לחג. סלטים, דגים מרוקאים, קוסקוס וסטייקים ועוד מטעמים שהם מכינים ומשקיעים בהם אהבה רבה "יש ישראלים שרוצים להרגיש משפחה ואנחנו מעניקים להם את זה. חשוב לנו שירגישו לא לבד שתהיה אווירה משפחתית". האוהל שהם הקימו בחצר ביתם כבר מוכן ורק מחכה לאורחים.
יש גם אופציות אחרות. פרויקט "100 כיסאות" שהוקם על ידי IAC מועצה, בשיתוף עם הומיז (Homeis) ממשיך גם השנה. הפרויקט כבר הפך למסורת ממש שמפגישה בין משפחות יהודיות אמריקאיות וישראליות שרוצות לארח ובין משפחות שמעוניינות להתארח במטרה לדאוג לאווירה ביתית ומשפחתית. הביקוש הוא עצום וגדל כל שנה. "הפרויקט מגלם בתוכו את מהות הקהילתיות עליה אנו עובדים כל השנה. הוא מאפשר לאנשים להרגיש שייכים ומשמעותיים. הידיעה שכל מי שמבקש לחגוג ימצא את מקומו עם משפחות אחרות היא חשובה מאוד לקהילה. העובדה שהפרויקט גדל כל שנה מוכיחה את זה. זו ההזדמנות שלנו כקהילה להראות מחויבות ולהיות ערבים זה לזה, ואנחנו גאים להוביל את הדרך" אומרת שרון עיני, מנהלת אזור ניו יורק ב IAC.
בברגן קאונטי בניו ג’רזי, פותחת את ביתה אורנה ג׳קסון, סוכנת נדל"ן ומובילת קהילת הישראלים במקום. היא מארחת בביתה כארבעים איש מידי שנה חברי הקהילה הישראלית. בין סידור שולחן החג לבישולים היא מצליחה למצוא גם זמן לחבר בין משפחות מארחות נוספות באזור לבין משפחות שמחפשות מקום להתארח ולא להיות לבד בחג.
ניו יורק מציעה גם מגוון רחב של בתי כנסת בהם ניתן להתפלל בכל סגנון בו תבחרו. במיזם 'חופשי במנהטן' שפועלת בבית הכנסת 'סטפן וייס' התאימו את התפילות לקהל הישראלי עם ראש השנה ויום כיפור בעברית. שילוב לחני כל העדות משולבים בשירים של נעמי שמר וקטעי קריאה של יהודה עמיחי הם רק חלק קטן ממה שתוכלו למצוא שם. מי שירצה יוכל להשתלב גם בתפילות של בית הכנסת 'סטפן וייס' ואף ליהנות ביום כיפור, 19 בספטמבר, משיחה מרתקת ואינטימית עם הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק, דני דיין.אם תרצו להתפלל בדרך ייחודית יותר וצבעונית אולי כדאי שתצטרפו לתפילות ב CBST, קהילה קדושה בית שמחת תורה. מדובר בקהילה רוחנית במיוחד ובה תוכלו למצוא תפילות מוזיקליות ומלאות בשמחת חיים. המוזיקה משלבת לחנים אשכנזים ומזרחים. לעומת בתי כנסת רבים באזור, כאן כולם מוזמנים להשתתף בתפילות ללא עלות. הקהילה פתוחה ומקבלת כל אדם באשר הוא כפי שמציינת שרון הרבה שרון קליינבאום "אנחנו מקבלים את כולם, חברי הקהילה הגאה וגם כאלו שלא, דתיים וחילוניים, יהודים ואפילו כאלו שלא יהודים. מגיעים אלינו אנשים שמאמינים באלוהים ואנשים שלא. יש לנו אנשים שקיבלו חינוך יהודי וכאלו שזו הפעם הראשונה והיחידה שהם נחשפים ליהדות. אנחנו מקבלים את כולם ולא שופטים אף אחד".
הייחוד של הקהילה היא בקבלת האחר והשונה ובקירוב לבבות, במיוחד בימים אלו שהם ימים של בחינה פנימית וסליחות. הרבה קליינבאום שחזרה לא מזמן מישראל, שם ביקרה בשני בתי כנסת האחד רפורמי והשני קונסרבטיבי מביאה איתה תקווה חדשה לעתיד "זה היה מרגש לראות שישראל נפתחת ומגוון רחב של זרמים ביהדות. קיבלתי השראה מהישראלים שנלחמים להפוך את היהדות לשלהם, ולא נותנים לרבנים האורתודוקסים לקחת את היהדות בת ערובה". למרות שגם עכשיו מרחפת עננה לא נעימה בדמות כמה מכתבי שנאה שקיבלו בקהילה לקראת אירועי השנה החדשה בדוא"ל, הם לא מתרכזים בזה אלא בטוב והאחדות שהם שואפים להשיג במיוחד בפתיחת השנה החדשה, "אנחנו חייבים ליצור את העולם שאנחנו רוצים- כל יום. אנחנו חייבים להפיץ אהבת חינם בכל מעשינו. למדנו ששנאת חינם יוצרת את הרס המקומות הקדושים לנו, ולכן עלינו להגיב לשנאה עם אהבת חינם" אומרת קליינבאום.
אירועי השנה החדשה יתלוו לסליחות ולתשליך. כמו בכל שנה, בקהילות במנהטן יצאו מבתי הכנסת השונים לתשליך באגמים שונים בסנטרל פארק ובנהר ההדסון ובעוד מקומות ומקומות כמו בהארלם בה יש קהילה יהודית וישראלית שהולכת וגדלה.
אלו רק טעימות מכל הטוב שניו יורק והאזור יציעו בימים הקרובים, ימים של מחשבות, סליחות, הבנה, אהבת חינם, קבלה וציפייה לשנה חדשה שעומדת לה כבר בפתח ומחכה להיכנס ולהפיץ את אורה.
תודה ליואב דייויס שסייע בהכנת הכתבה