הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
אם אתם מושקעים בארבעת השווקים הבאים, יש לנו חדשות מדאיגות
יש שווקים מתעוררים שכבר פחות מתעוררים אחרי שספגו סטירה חזקה מתחילת הסוף של עידן הכסף הקל. עלייה בשיעורי הריבית ומתיחויות סחר ברחבי הגלובוס מסמנים את הסוף של עידן הכסף הקל בשווקים המתעוררים. ויש כמה שחולקות את כל המאפיינים המדאיגים. התשובה בפנים

במהלך העשור האחרון, זרם נהר של כסף קל אל השווקים המתעוררים בעולם. אולם כעת יש צרות בגן-עדן והמגמה רבת העוצמה הזו מתהפכת. ריביות שעולות לאחר עשור, בצוותא עם מלחמות הסחר שמנהל הממשל האמריקאי מול כמעט כל העולם, גרמו למנוסה של חלק מן המשקיעים בשווקים המתעוררים, שעלולים להידחק בחזרה לתרדמת חורף.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


לאילו מהמטבעות שלעיל כדאי לעשות שורט? התשובה למטה (אילוסטרציה: לייפמינט)


כתוצאה כבר קרסו הלירה הטורקית והפסו הארגנטיני, בעוד שוק המניות הסיני שקוע ב"שנת דוב" מתמשכת. "הגאות (...) נסוגה וישנן מדינות שכבר נתפסו או עתידות להיתפס במערומיהן", כתב ג'ייסון דאו, ראש מחלקת אסטרטגיית שווקים עולים בחברת ההשקעות סוסייטה גנרל, בניוזלטר ללקוחותיו בשבוע שעבר.

וההקלה לשווקים המתעוררים אינה נראית באופק. הפדרל רזרב צפוי להמשיך להרים בהדרגה את שיעורי הריבית מן השפל בו הם מצויים. העלאות הריבית מהוות הצבעת אמון בכלכלה האמריקאית החזקה, הממשיכה להרים על גבה את המניות האמריקאיות.

אולם קץ עידן הכסף הקל - בצוותא עם עלייה במתחי הסחר - גורם לכאבי ראש קשים במקומות אחרים בעולם. שיעורי ריבית גבוהים מחזקים את הדולר, דבר המקשה על מדינות כמו טורקיה, שהעמיסו על עצמן חוב רב הנקוב בדולרים. בנוסף, העלאות הריבית מושכות את המשקיעים להשקיע את כספם שוב בארה"ב, במקום לרדוף אחר רווחים במקומות עתירי סיכוי אך גם סיכון.


יש מדינות שכבר נתפסו במערומיהן, יש כאלה שעוד ייתפסו, ובקרוב. ג'ייסון דאו, סוסייטה גנרל (צילום: הקסון)

אלא שלא כל הכלכלות המתעוררות חשות את הכאב במידה שווה. יש כאלה, כמו דרום קוריאה ותאילנד, השורדות את את הסערה יפה למדי. זהו שינוי גדול מלפני עשרים שנה, כאשר המפולת הפיננסית של אסיה ניצתה על ידי קריסה של הבהט התאילנדי.

כלכלות אחרות, כמו זו של טורקיה, כבר נמחצו. הבנק המרכזי של טורקיה נאלץ בשבוע שעבר להתעלם מדרישתו הפופוליסטית וחסרת ההיתכנות של הנשיא ארדואן ולהעלות את שיעור הריבית במידה ניכרת, כדי לעצור במקצת את הדימום של הלירה המקומית. הבנק המרכזי של ארגנטינה נאלץ להעלות את שיעור הריבית במדינה ל-60%.

הבנק המרכזי של רוסיה, מדינה שספגה מהלומות קשות כתוצאה מסנקציות אמריקאיות בעשור האחרון, הפתיעה את משקיעיה שלשום (שישי) עם העלאת ריבית ראשונה מאז 2014. הבנק המרכזי של דרום אפריקה, שיתכנס ביום חמישי הקרוב, צפוי לבצע צעד דומה.


הודו ומלזיה...



דאו מסביר כי המדינות הפגיעות מכל למשבר השווקים המתעוררים חולקות מספר מאפיינים:

תחילה, הן העמיסו כמות רבה של חוב נקוב בדולרים. שנית, מועד הפירעון של הרבה מן החוב הזה מתקרב. שלישית, למדינות הללו יש יחס גבוה בין חוב לעתודות מזומנים ליום סגריר. ומאפיין משותף אחרון - כל הכלכלות המתעוררות הללו  מקיימות גירעון מסחרי ותקציבי. אז אילו כלכלות עונות "כן" לכל הרשימה הזו? דאו נוקב בשמן של טורקיה (שזה קצת מובן מאליו בשלב זה), דרום אפריקה, מלזיה, הודו ואינדונזיה כפגיעות ביותר. "הקצאת כספים שגויה במהלך עשור של כסף זול מתחילה להיחשף", הוא מסכם.


... וגם דרום אפריקה ואינדונזיה. אם הכסף שלכם שם: צפוי ים סוער. על טורקיה אתם הרי כבר יודעים, לא?

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE