סוכנים פדרליים עצרו עשרות מהגרים נטולי מסמכים שהתייצבו לטפל בילדי מהגרים שהופרדו מהוריהם ונמצאים בחזקת הממשלה, וממשל טראמפ מתחייב להמשיך בכך. הידיעה מאשרת את פחדם הגדול ביותר מהגרים ותומכיהם: שהמהלך האחרון של ממשל טראמפ לבדוק מקרוב יותר את האנשים המתייצבים לקלוט ולטפל בילדים נטולי מסמכים הנמצאים לבדם בארה"ב, היה בעצם דרך לממשל למצוא ולעצור עוד ועוד מהגרים נטולי מסמכים.
שלשום (שלישי) העיד בכיר בסוכנות לאכיפת חוקי ההגירה והמכס (ICE), מת'יו אלבנס, בפני הקונגרס כי לאחר ש-ICE (המשויכת למשרד להגנת המולדת) ומשרד הבריאות חתמו על מזכר הבנות לבצע בדיקות רקע וטביעות אצבעות ב"ספונסרים" פוטנציאליים של ילדים מהגרים, עצרה ICE 41 מאלה שהתייצבו.
בתגובה לשאלת CNN אישר בכיר ב-ICE כי 70% מאותם מעצרים (29 סך הכל) היו רק בשל הפרות ישירות של חוקי ההגירה - דבר שפירושו ש-ICE גילתה כי אותם מהגרים שהו בארה"ב שלא כחוק. אותם עצורים יכלו להיות הוריהם של הילדים או בני משפחותיהם, ויכלו גם להיות סתם חברי משפחה שהתנדבו לטפל בילדים בעודם נאבקים יחד על הזכות החוקית להישאר בארה"ב.
"עד כה עצרנו 41 בני אדם שזיהינו בהתאם למזכר", העיד אלבנס שלשום. "קרוב ל-80% מבני האדם שהם ספונסרים או בני משק ביתם של ספונסרים נמצאים בארה"ב שלא החוק, ורבים מאלה הם זרים פושעים. אז אנחנו ממשיכים לרדוף אחרי אותם אנשים", אמר.
המזכר נחתם בשל חשש מפני הישנות של מקרי עבר בהם הועברו ילדים "בלתי מלווים" לידי בגירים שהחזיקו אותם במצבים מסוימים, ובשל חוסר יכולתו של משרד הבריאות לדעת את מיקומם של מאות ילדים זמן קצר לאחר ששוחררו לידי ספונסרים. אולם המומחים חוששים כי בדיקות הרקע וטביעות האצבעות ירתיעו ספונסרים מלהתנדב.
מספר ילדי המהגרים שבחזקת משרד הבריאות הרקיע שחקים לרמות שיא, ונכון להיום (חמישי) מוחזקים למעלה מ-13 אלף. אורך השהות הממוצעת כמעט הוכפלה מאז 2016, לממוצע של 59 יום, וקצב שחרור הילדים פחות באלפי ילדים לחודש. הצפיפות אילצה את משרד הבריאות להשליש את גודלו של מחנה האוהלים הארעי שפתח בטקסס בשיא משבר הפרדת המשפחות.
מומחים לרווחת ילדים מזהירים כי שימוש במערכת של משרד הבריאות - שנועדה לשמש גשר לילדים שחוו טראומה למצב בו יוכלו להגיש בקשה חוקית להישאר בארה"ב- כזרוע של אכיפת חוק היא צעד המנוגד לעקרונות של רווחת ילדים. על פי מדיניות משרד הבריאות עצמו, מעמד הגירה אינו מהווה שיקול לאישור או דחייה של ספונסר, אולם הדבר השתנה תחת ממשל טראמפ.
בכיר לשעבר בממשל אובמה הביע אף הוא חשש כי השיטות החדשות של הממשל יזיקו לילדים המוחזקים על ידו. "השאלה שהייתי שואל היא, האם הצעדים באמת ובתמים משפרים את מצב הביטחון?" שאל בוב קארי, שתחת ממשל אובמה ניהל את המחלקה במשרד הבריאות האחראית על מעצרם של קטינים. "הביטחון העילאי הוא לא לשחרר אף ילד לידי ספונסר, משום שאז ודאי שאיש לא יפגע בהם - אבל מה הפגיעה הנגרמת מהחזקת ילדים ללא סוף במערכת שלא נועדה לכך?