הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
שנה להוריקן מריה: פורטו ריקו רחוקה משיקום מלא
המדינה הענייה זכתה אמנם לסיוע פדרלי נרחב אבל איטי ולא יעיל. הדרכים ותשתיות החשמל טרם חזרו לקדמותן, בתים רבים עדיין הרוסים. ניצולי פלורנס צריכים לקוות לסיוע טוב יותר

עם שוך הסערה פלורנס בצפון ודרום קרוליינה מציינת פורטו ריקו שנה להוריקן מריה שגבה את חייהם של כ-3,000 קרבנות ויש המעריכים שאף יותר. בחלוף שנה ניתן לראות כי מדינת האיים העניה מתקשה להתאושש. ארצות הברית, שאימצה את פורטו ריקו כמדינת חסות, לא באמת עוזרת.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


רחובות השכונה מוטואדו במרכז פורטו ריקו אפלים ללא חשמל, שלושה שבועות אחרי פגיעת מריה (צילום: GettyImages)


דיאנה אפונטה, תושבת פורטו ריקו, התייחסה בראיון לכתב CNN לציוץ של דונלד טראמפ שהטיל ספק במספר הקרבנות המדווח: "יש משהו רשע באיש הזה. אנשים עדיין מתים כתוצאה ממריה. איך הוא יכול להטיל בזה ספק? הוא חסר לב והוא חסר ערך". אפונטה איבדה את בעלה מיגל אוליברה חודשיים לאחר הסופה. אוליברה, שנלחם בצבא ארצות הברית בוייטנאם, מת מדלקת ריאות בבית חולים , לאחר שבועות בהם לא היו חשמל או אספקה סדירה של תרופות ומצרכים.

הדרכים בפורטו ריקו טרם שוקמו. בעבר ניתן היה לנסוע מקצה לקצה לרוחב המדינה בשלוש שעות. כיום, עם כל המכשולים והדרכים ההרוסות, זה יכול לקחת עד שלושה ימים. בשל היעדר הדרכים היבשתיות לא היה מנוס מסיוע אספקה אווירי והממשל הפדרלי אכן שלח מספר שיא של טיסות אספקה – 5,373. עם זאת, למרות הרצון הטוב, עיירות רבות המרוחקות מהבירה סן חואן לא קיבלו אספקה במשך שבועות. 


גשר ליד מוטואדו שנהרס בסופה (צילום: GettyImages)


לשם השוואה, שבועיים לאחר רעידת האדמה בהאיטי שאירעה ב-2010, בזמן כהונתו הראשונה של הנשיא ברק אובמה, ארצות הברית שלחה 22 אלף חיילים, 30 ספינות ו-300 מסוקים. כתב CNN דיווח כי כשביקר במאיאגז שבמערב פורטו ריקו חודש לאחר שהסופה חלפה, המשמר הלאומי רק התחיל להגיע וכל הסיוע עד אז התבסס על מתנדבים שהגיעו עצמאית.

נוסף על כך , כשכוחות הסיוע של הסוכנות הפדרלית לסיוע אחרי אסונות FEMAכבר הגיעו לאי – מותשים אחרי פגיעת ההוריקנים הארווי ואירמה בארצות הברית – הם היו לא מיומנים, לא מתאימים לתפקידם ורובם לא דיברו גם אנגלית וגם ספרדית אלא רק אחת מהן.

אחת המצוקות הגדולות של התושבים לאחר הסופה הייתה היעדר חשמל, תוצאה מתבקשת במקרים כאלה. עם זאת, בשונה מתשתיות חשמל כתחנות כוח וקווי מתח גבוה בארצות הברית, שמתוחזקים באופן שוטף ומשוקמים במהרה אחרי אסונות טבע, תשתיות החשמל בפורטו ריקו סבלו הזנחה של עשרות שנים עוד לני פגיעת מריה, הזנחה שהחמירה את השלכות הסופה. חוזה אורטיז, מנהל רשות החשמל של פורטו ריקו שנכנס לתפקיד לאחר שהמנכ"ל הקודם התפטר בגלל הסכם מפוקפק עם חברה ממונטנה לשיקום אחרי הסופה, אמר כי "אני לא חושב שהיינו מוכנים. לא הבנו שאנחנו צריכים להכין מלאי ולהיות בקשר עם יצרנים שמנוסים בסוג כזה של קטסטרופה. נעשו הרבה שגיאות ניהוליות".


עמוד חשמל שקרס על בניין ולא הוזז. התמונה צולמה כחודשיים אחרי הסופה (צילום: GettyImages)


הסופה מריה הכתה בחוף הדרום מזרחי של פורטו ריקו ב-20 בספטמבר אשתקד וגרמה להצפות ברבות מערי החוף, לקריסת מערכת הביוב עם כמויות עתק של גשם ולהרס הבתים הדלים ברוחות של למעלה מ-150 מייל בשעה. ביקורת רבה על הסיוע הפדרלי נשמעה גם בזמן אמת, בעיקר בשל איטיות התגובה וחוסר יעילות חלוקת המשאבים.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE