מספר התינוקות הנולדים כשהם נגועים במחלת הסיפיליס (עגבת) עלה ביותר מפי שניים וחצי מאז 2013, על פי מידע של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). המגמה מדגישה את הצורך בטיפול טרום-לידה ובמעקב וטיפול עירניים בתופעה מצד הקהילה הרפואית.
ה-CDC הודיע היום מספר התינוקות שנולדו כשהם סובלים מן המחלה זינק מ-362 ב-2013 ל-918 ב-2017. מקרי הסיפיליס אירעו ב-37 מדינות, בעיקר בדרום ובמערב ארה"ב. אם הוא מועבר לילוד, נגיף הסיפיליס עלול לגרום להפלה, ללידה שקטה או למוות לאחר הלידה. בין אלה ששורדים את סכנת המוות יש שלל תסמינים גופניים ונפשיים שעלולים ללוותם בהמשך חייהם.
המחלה ניתנת לריפוי באמצעות אנטיביוטיקה, אולם נשים הרות הלוקות בסיפיליס שאינו מטופל נמצאות בסיכון גבוה להעביר את המחלה לתינוקותיהן. דייויד סי. הארווי, מנכ"ל הקואליציה הלאומית של מנהלי מחלקות למחלות מין, קרא לעלייה החדה "כישלון מערכתי". אנחנו כושלים בחובתנו לנשים הרות", אמר. "אנחנו רואים קרוב לאלף תינוקות שנולדו עם סיפיליס שניתנת למניעה בקלות".
היתה זו השנה הרביעית ברציפות בה נרשמו עליות. בקליפורניה מספר הנדבקים החדשים במחלות מין בכלל הגיע לשיא כל הזמנים, דבר שהוביל לעלייה במקרי הלידה השקטה בשל סיפיליס - כך לדברי בכירים במערכת הבריאות של המדינה.
לדבריו של הארווי, ארה"ב למעשה חיסלה את הדברת נגיף ה-HIV (הגורם למחלת האיידס) מאמהות לילודים, בחלקו של דבר בשל התוכנית הפדרלית "ריאן ווייט חלק D", אשר מממנת תוכניות קהילתיות המספקות טיפול לנשים הרות הנושאות את הנגיף. ארגונו דורש מאמץ דומה למנוע הדבקה בסיפיליס מאמהות לילודיהן. לדברי הארווי, יש לערוך לנשים בהריון בדיקה לסיפיליס מוקדם ככל האפשר בהריון, ולכל אורכו.
על פי נתוני ה-CDC, אחת מכל שלוש אמהות שהעבירה לתינוק\ת שלה את המחלה ב-2016 דווקא כן נבדקה במהלך ההריון. במקרים אלה, או שהאם נדבקה במחלה לאחר הבדיקה, או שלא הספיקה לקבל טיפול בזמן כדי למנוע את העברת המחלה לעובר.
בחודש שעבר פורסמו נתונים מקדמיים של ה-CDC המראים כי מקרים חדשים של מחלות המין הנפוצות ביותר והניתנות לטיפול - כלמידיה, גונוריאה (זיבה) וסיפיליס - זינקו בקרוב ל-10% ב-2017, והגיעו לרמות שיא. כל המחלות המדבקות הללו המשיכו בטיפוס רצוף של ארבע שנים. לדברי מומחים, הסיבה לעלייה היא שינוי מתמשך בהרגלים המיניים והיעדר מודעות למחלות, סכנותיהן והדרכים להישמר מפניהן.