רק לפני פחות מחודש כינה ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי של הנשיא טראמפ, את בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג כ"לא חוקי" עקב ביקורת על התנהלות ארה"ב באפגניסטן ועכשיו לממשל טראמפ יש עוד סיבה לכעוס על אנשי בית הדין. הפעם הגיעה מהאג הוראה מפורשת לארה"ב להימנע מפגיעה הומניטרית באיראן, לקראת הגברת הסנקציות על טהרן בחודש הבא.
ההנחיות של בית הדין מהוות ניצחון לאיראנים שטענו כי הסנקציות של ממשל טראמפ מהוות הפרה של אמנת הידידות הבינלאומית שנחתמה בין שתי המדינות ב-1955. משרד החוץ האיראני הגיב כמובן בסיפוק לפסיקת בין הדין הבינלאומי: "ההחלטה הזו מוכיחה שוב שהרפובליקה האיסלאמית צודקת והסנקציות האמריקאיות נגד האזרחים של המדינה שלנו הן אכזריות ולא חוקיות".
"ארה"ב חייבת למלא את ההתחייבויות הבינלאומיות שלה ולהסיר את המכשולים לסחר האיראני", הוסיפו ממשרד החוץ בטהרן. בוושינגטון ניסו להציע ביטחונות לכך שלא תהיה פגיעה הומניטרית באיראן אך בבית הדין בהאג כינו אותן "לא מספקות".
בית הדין הציג את החלטתו באמצעות השופט הבכיר עבדולקאווי יוסוף שהקריא את פסיקת הפאנל שהורכב מ-15 שופטים: "בית הדין סבור כי ארה"ב חייבת להסיר אמצעים מגבילים לבחירתה מהצעדים שהוכרזו ב-8 במאי 2018", כלומר ארה"ב צריכה לבחור חלק מהסנקציות המשפיעות על המצב ההומניטרי באיראן ולהסיר אותן כדי לוודא שאכן לא תהיה פגיעה.
למרות ההצהרה החד משמעית של בית הדין, היישום שלה הוא ממש לא דבר ודאי. אמנם הפסיקות של בית הדין הבינלאומי מוגדרות כמחייבות, אך אין לו את הכוח לאכוף אותן וגם ארה"ב וגם איראן כבר הספיקו להתעלם בעבר להתעלם מהחלטות של בית הדין בהאג שהוא בית המשפט הגבוה ביותר באו"ם לפתרון סכסוכים בין מדינות.
בנוסף, יישום ההחלטה הנוכחית יצטרך לחכות לסיום הדיון בתביעה המלאה של איראן כנגד ארה"ב, דבר העשוי לקחת מספר שנים ובכל מקרה אם תהיה השפעה כלשהי על יישום הסנקציות הקרובות על טהרן, היא תהיה מאוד מוגבלת.
בהמשך פסק הדין שהקריא השופט יוסוף הוא פירט את כל התחומים בהם אסור שתהיה פגיעה: "הסנקציות לא יכולות לפגוע בייצוא לאיראן של מוצרים שנועדו לצרכים הומניטריים כמו תרופות, מכשור רפואי, דברי מזון, סחורה חקלאית ומוצרים ושירותים הדרושים למען בטיחות התעופה האזרחית של איראן".
בעוד הסנקציות על איראן לא אמורות להשפיע על אוכל וציוד רפואי, בבית הדין בהאג הדגישו כי כיום "זה נהפך לקשה אם לא בלתי אפשרי עבור איראן, בים אם זה נציגים של המדינה או חברות איראניות, לקחת חלק בעסקאות כלכליות בינלאומיות שיאפשרו להם לרכוש מוצרים כאלו".