הקנצרלית של גרמניה, אנגלה מרקל ניצלה את ביקורה הרשמי בישראל כדי לבקר במוזיאון יד ושם בירושלים וניסתה להבהיר כי העם גרמני זוכר היטב את מה שקרה. מרקל, שהניחה זר לזכר הנספים בשואה, כתבה גם בספר האורחים ביד ושם: "לפני כמעט 80 שנים, בפוגרום של ליל הבדולח ב-9 לנובמבר (1938), יהודי גרמניה נתקלו בגל בלתי נתפס של שנאה ואלימות". ההמשך של הגל הזה היו פשעים חסרי תקדים נגד הציוויליזציה בדמות השואה", כאשר מרקל השתמשה במילה "Shoah" ולא "Holocaust".
מרקל מגיעה לישראל בתקופה בה המפלגה השמרנית שלה נתונה ללחץ גדול עקב התעוררות הימין הקיצוני בגרמניה שהפך עצמו שוב לבולט בשנים האחרונות, בעיקר כתוצאה מכעס על החלטת מרקל לקבל לגרמניה כמיליון מחפשי מקלט ב-2015, רובם מוסלמים.
"לגרמניה יש אחריות נצחית לזכור את הפשעים הללו ולהתעמת עם האנטישמיות, שנאת הזרים, שנאה באופן כללי ואלימות", סיכמה מרקל את דבריה אותם כתבה בספר האורחים. מרקל הגיעה אתמול לישראל לביקור של יממה כחלק מהשיחות השנתיות בין ממשלות ישראל וגרמניה כאשר בהמשך היום היא צפויה להיפגש גם עם נשיא המדינה רובי ריבלין וגם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
לאחר הגעתה אמש מרקל כבר נפגשה עם נתניהו לארוחת ערב ובפגישתם היום צפויים השניים לדון בבעיית איראן ובתהליך השלום עם הפלסטינים ולאחר מכן לערוך מסיבת עיתונאים משותפת. מרקל הציגה את עמדתה בעניין הסכסוך הישראלי-פלסטיני כאשר אמרה כי היא אינה רואה אלטרנטיבה הגיונית לפתרון שתי המדינות והביעה דאגה בנוגע להתרחבות ההתנחלויות הישראליות.
במהלך ביקורה ביד ושם מרקל סיירה לצד יו"ר המוזיאון, אבנר שלו והתעכבה ארוכות על מיצג ספציפי, מכתב מידי הצורר הנאצי היטלר שניסה לעודד את חייליו לפעולה בכך שכתב כי הם נלחמים "מלחמת קיום, מלחמה נגד הקומוניזם והפושעים העיקריים שלה, היהודים".
לאחר מכן המשיכה הקנצלרית לתערוכת חדשנות ביד ושם שם גם נערך פאנל מיוחד בהשתתפות ראש הממשלה נתניהו ואנשי עסקים. לפני המשך היום והשיחות הדיפלומטיות עם נתניהו מרקל הגיעה למוזיאון ישראל שם זכתה לקבל תואר כבוד מטעם אוניברסיטת חיפה.