הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מכה למדיניות ההגירה של טראמפ: צו מניעה נגד גירוש 240 אלף מהגרים
שופט פדרלי הורה לממשל טראמפ להשהות את גירוש המספר העצום של המהגרים כחלק מסגירת תוכנית ה-TPS שהנשיא לא מעוניין בה יותר. הפסיקה קבעה כי התוכנית אינה עומדת בקו אחד עם החוקים הפדרליים וכי למגורשים צפוי להיגרם נזק עצום

מדיניות ההגירה הקשוחה של הנשיא טראמפ ספגה לאחרונה כמה מכות עם מספר פעולות שנבלמו באופן חלקי או מלא ע"י מערכת המשפט בארה"ב כמו הניסיון להגביל כניסת מוסלמים לארה"ב והניסיון להפריד משפחות מהגרים לאורך הגבול עם מקסיקו.


הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


הפגנה נגד סגירת תוכנית ה-TPS מול הבית הלבן בתחילת השנה (צילום: AP)


היום עוד פעולה משמעותית מאוד בעניין ההגירה נבלמה, לפחות לעת עתה כאשר השופט הפדרלי אדוארד צ'ן הוציא צו מניעה נגד סגירת תוכנית ה-TPS לקביעת מעמד הגנה זמני הניתן למהגרים ממדינות מסוימות, סגירה שהייתה מובילה לגירוש כ-240 אלף מהגרים מארבע מדינות: סודן, אל סלבדור, האיטי וניקרגואה. השופט קבע כי התוכנית של הממשל מתעלמת מהקווים המנחים של החוקים הפדרליים ופוגעת בסעיף "ההגנה השוויונית".

הצו של השופט צ'ן מונע כאמור סנקציות כלפי מאות אלפי המהגרים שהחל מחודש נובמבר היו צפויים להיות מגורשים או לקבל מעמד של מהגרים בלתי חוקיים על אף שתוכנית ה-TPS אפשרה להם לשהות עד כה בארה"ב באופן חוקי. התוכנית נוסדה בשנת 1990 מתוך מחשבה לסייע למהגרים המגיעים מארצות שסועות מלחמה או הסובלות מאסונות טבע.

המחלקה לביטחון המולדת בארה"ב, האחראית לתוכנית ה-TPS טענה כי היא נוהלה בצורה לא נכונה במשך שנים ושהתנאים כיום בארבע המדינות מהן הגיעו המהגרים, מאפשרים להם לחזור לארצם. השופט הפדרלי מסן פרנסיסקו, שופט שמונה בזמנו ע"י הנשיא לשעבר ברק אובמה, חלק על הקביעה הזו וקבע כי סגירת התוכנית לא תתאפשר בינתיים כאשר שימוע בעניין נקבע לסוף החודש הנוכחי.


מהגרים חוקיים בארה"ב עובדים בשדות (צילום: גטי אימג'ס) 


בקביעתו פירט השופט כי הנזק שייגרם למהגרים וגם לקהילות בהם הם חיים יהיה קשה וארוך טווח אם אכן יתבקשו לחזור לארצם ואילו המשמעות של עצירת התוכנית בשלב זה עבור הממשל הפדרלי לא תהיה גדולה מדי ולא ייגרם נזק מיידי מכך.

בעיה נוספת העומדת בפני המהגרים בעלי מעמד ההגנה הזמנית במידה ויוחלט לגרשם היא הילדים של חלק מהם שנולדו בארה"ב. השופט צ'ן התייחס לכך כאשר ציין כי בעלי מעמד ה-TPS עומדים בפני בחירה בלתי אפשרית כאשר מצד אחד הם יכולים לקחת איתם את ילדיהם ולהרחיק אותם מהמדינה והקהילה בה גדלו או מנגד לפצל את המשפחות שלהם.


מהגרים מאל סלבדור לאחר ההכרזה של ממשל טראמפ בינואר על ביטול מעמד ה-TPS (צילום: גטי אימג'ס)


זוג מהגרים מאל סלבדור סיפקו את הזווית האישית שלהם לסיטואציה הסבוכה בה נמצאים המיועדים לגירוש: "אני מעדיף להסתתר כאן מרשויות ההגירה מאשר לברוח מהפשיעה במדינה שלי אמר אדווין מורילו שהוא ואשתו ריקי ריבטס חיים בארה"ב תחת מעמד ה-TPS מזה כעשרים שנים.

השופט צ'ן העביר גם ביקורת על האופן בו התקבלה ההחלטה בממשל לבטל את מעמד ה-TPS למהגרים כאשר טען כי מזכירת המחלקה לביטחון המולדת לשעבר, איילין דיוק, לא קיבלה את ההחלטה על סמך העובדות שהוצגו לה אלא "הוציאה לפועל או אישרה אג'נדה נשיאותית שנקבעה מראש לבטל את תוכנית ה-TPS".


מדיניות ההגירה של טראמפ נתקלת במכשולים רבים (צילום: AP)


התביעה נגד המחלקה לביטחון המולדת של ארה"ב הוגשה ע"י האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות בדרום קליפורניה ותומכי הגירה נוספים בחודש מרץ השנה, כחודשיים לאחר ההחלטה על גירוש כ-200 אלף מהגרים מאל סלבדו, חלק גדול מבעלי מעמד ה-TPS בארה"ב. התובעים הביעו שביעות רצון מהחלטת השופט: "ההחלטה מאשרת את חשיבות מערכת המשפט שלנו ומחייבת את הממשלה להיות אחראית למעשיה". 

הפסיקה של בית המשפט בסן פרנסיסקו אינה משפיעה על מהגרים של שתי מדינות אחרות, נפאל והונדורס שגם הם עומדים בפני ביטול מעמד ההגירה הזמנית שלהם אך ייתכן ועורכי דין יפעילו לחץ על בתי משפט נוספים ללכת בעקבות החלטת השופט צ'ן ולהשהות את ההחלטה לגרשם.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE