ועדת הפרס באוסלו, בירת נורבגיה, הודיעה היום כי פרס נובל לשלום יוענק לדניס מוקווגה (63), רופא מקונגו המטפל בקורבנות אונס ולנדיה מוראד (25), צעירה יזידית שאולצה להיות שפחת מין של דאע"ש ומסייעת לקורבנות עינויים וזנות. על פי הודעת הוועדה, השניים יקבלו את הפרס בזכות מאמציהם לשים קץ לשימוש באלימות מינית כנשק במלחמות וסכסוכים. השניים גברו על מועמדים רבים, בהם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שנחשב למועמד מוביל בשל ההסכם שחתם לפירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני עם שליט קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און.
בנימוקים להחלטה צוין כי השנה מצוין עשור להחלטה 1820 של מועצת הביטחון של האו"ם, שהכירה בשימוש באלימות מינית בזמן מלחמה ובאזורי סכסוך כפשע מלחמה ו"איום על השלום והיציבות הבינלאומיים". ועדת הפרס אמרה כי מאמצי השניים "קידמו את השלום בין האומות, באמצעות יישום עקרונות החוק הבינלאומי". עוד נכתב כי "השניים העמידו את הביטחון האישי שלהם בסכנה, כשלחמו באומץ בפשעי מלחמה והבטיחו צדק לקורבנות".
מוקווגה היה ברשימת המועמדים לפרס היוקרתי מזה כעשר שנים. הוא גינקולוג, שטיפל בעשרות אלפי נשים שנפלו קורבן לאלימות מינית במלחמת האזרחים בקונגו, בה מתו מיליוני בני אדם. הוא נחשב למבקר חריף של ממשלת קונגו. לפי נימוקי הוועדה, "מוקגווה היה לפני הכל סמל מאחד, לאומי ובינלאומי, למאבק לשים סוף לאלימות מינית במלחמה ובסכסוכים מזוינים".
בהחלטת הוועדה נכתב עוד על הרופא הקונגולזי כי "העיקרון המנחה אותו הוא כי 'הצדק הוא עניינם של כולם'". לדברי ועדת הפרס, "לא ניתן להפריז בחשיבות של מאמציו המתמשכים בתחום, שנעשו ללא שיקולים אישיים. פעם אחר פעם הוא גינה את ההימנעות מהעמדה לדין של מבצעי אונס קבוצתי וביקר את ממשלת קונגו, וכן ממשלות אחרות, על כך שלא עשו מספיק כדי למנוע אלימות מינית נגד נשים ככלי מלחמתי".
על מוראד, שנשבתה כאמור בידי דאע"ש ב-2014 נאנסה ועונתה, כתבה הוועדה כי היא "הוכיחה אומץ עצום באופן שבו גוללה את הסבל הפרטי שלה". מוראד, מהכפר היזידי קוצ'ו בצפון עיראק, נחטפה באוגוסט 2014 על ידי אנשי דאע"ש שהשתלטו על האזור. אימה וששת אחיה נרצחו והיא ואחיותיה הפכו לשפחות מין.
על פי הערכות, לא פחות מ-3,000 נשים יזידיות אולצו לשמש כשפחות מין ונאנסו בידי אנשי דאע"ש. ועדת הפרס טענה כי מעשי דאע"ש בוצעו "באופן שיטתי כחלק מאסטרטגיה צבאית בלחימה נגד היזידים ונגד קבוצות מיעוט דתיות נוספות". לאחר שלושה חודשים בשבי הצליחה מוראד להימלט מציפורני דאע"ש. היא הפכה לדמות פומבית לאחר שחשפה את מעשי הזוועות שעברה וסייעה לקורבנות אונס וזנות. מוראד היא הזוכה השנייה הכי צעירה שזכתה בפרס מלאלה יוספזאי, לה הוענק הפרס בשנת 2014, כשהיא בת 17 בלבד.