לעתים קרובות ילדים קטנים סובלים מנזלת ומכאב גרון. מסתבר שהדרך בה הם רוחצים את הידיים יכולה להשפיע על תדירות התופעות האמורות. מחקר חדש מצא, כי ילדים שניקו את הידיים בנוזל חיטוי במקום בסבון ומים, צמצמו את ימי המחלה שלהם, את מקרי הזיהום בדרכי הנשימה ואת הצורך בצריכת אנטיביוטיקה.
החוקרים בדקו 911 ילדים עד גיל שלוש שנים, מ-24 מעונות יום באלמריה, שבספרד. הם חילקו את הילדים, את המשפחות שלהם ואת המעונות לשלוש קבוצות: קבוצה אחת השתמשה בנוזל חיטוי לניקוי הידיים; בקבוצה השניה השתמשו בסבון ובמים באופן קפדני ומחמיר; וקבוצה שלישית, קבוצת בקרה, בה המשתתפים עקבו אחר שגרת היגיינה רגילה.
כל שלוש הקבוצות השתתפו בסדנה להיגיינת הידיים לפני תחילת המחקר. אך קבוצות נוזל החיטוי והסבון והמים, השתתפו גם במפגשי מעקב על מנת לבדוק את מידת הזיהום בדרכי הנשימה ואת השינויים בחום הגוף. המשתתפים משתי הקבוצות קיבלו הוראות להיגיינת הידיים, כולל שטיפה של ידיים לפני ואחרי ארוחות הצהריים; עם ההגעה הביתה; אחרי שיעול, התעטשות וקינוח האף.
במהלך תקופת המחקר, שנמשכה שמונה חודשים, ל-911 הילדים היו 5,211 זיהומים בדרכי הנשימה, שהובילו ל-5,186 ימי טיפול. בקבוצת המשתמשים בנוזל החיטוי החמיצו 3.25 אחוזים מימי הנוכחות במעונות; בקבוצת הסבון והמים החמיצו 3.9 אחוזים מימי הנוכחות במעונות; קבוצת הבקרה החמיצו 4.2 אחוזים מימי הנוכחות.
החוקרים מצאו, שקבוצת הסבון והמים היתה בסיכון גבוה יותר ב-21 אחוז ללקות בזיהום בדרכי הנשימה, שיעול, כאב גרון ונזלת, מאשר קבוצת נוזל החיטוי; ובסיכון גבוה יותר ב-31 אחוז לצרוך אנטיביוטיקה מאשר קבוצת נוזל החיטוי.
בקרב הילדים שהשתמשו בנוזל החיטוי נרשמה ירידה של 23 אחוז במקרים של דלקות בדרכי הנשימה, בהשוואה לקבוצת הביקורת.
לדברי החוקרים, השימוש בנוזל חיטוי לשמירה על היגיינת הידיים יכול לצמצם התפשטות של זיהומים בדרכי הנשימה אצל ילדים קטנים. המחקר מדגיש שיש לתת תשומת לב לשטיפת הידיים וגם לאופן בו השטיפה מתבצעת.