קליפורניה עשויה לשחרר אלפי אסירים שנשלחו למאסר עולם במסגרת חוק "הפסילה השלישית" בעקבות פסיקה שאישרה הצבעה שהציעה לשחרר אותם כחלק ממאמץ המדינה לצמצם את אוכלוסיית בתי הסוהר ולקדם שיקום. הפסיקה מהווה מכה למושל ג'רי בראון שהתנגד ליוזמה אך הוא הודיע כי לא יערער עליה.
בהתאם לחוק החדש ולפסיקת בית המשפט שאישרה אותו, קליפורניה תעביר עד ינואר תקנות חדשות שיאפשרו לאסירי עולם שהורשעו בעבירות לא אלימות לבקש שחרור מוקדם. כיום עבריינים סדרתיים, גם בעבירות מינוריות, נשלחים למאסר עולם מיידי לאחר ההרשעה השלישית. ב-2016 אישרה קליפורניה תכנית לצמצום אוכלוסיית בתי הסוהר וקידום שיקום והחריגה ממנה את עברייני ה "פסילה השלישית". פסיקת בית משפט נוספת שמצטרפת לפסיקה החדשה קבעה כי החרגה זו לא הייתה חוקית וכי גם עבריינים סדרתיים לא אלימים יכולים וצריכים להכלל בתכנית החדשה.
ועדת השחרורים של קליפורניה העריכה כי ההחלטה עשויה להשפיע על 3,000-4,000 אסירים שמרצים מאסר עקב ריבוי הרשעות, אולם לדברי דוברת הועדה ויקי ווטרס השחרור רחוק מלהיות מיידי. בראיון לרשת AP אמרה ווטרס כי "הם יצטרכו לעבור הליך מחמיר לבחינת מסוכנות ציבורית ולהתייצב בפני ועדת השחרורים לפני שהחלטה כלשהי תתקבל".
ההחלטה החדשה מהווה מכה נוספת למושל בראון, שיעזוב את תפקידו ימים ספורים אחרי שהיא תכנס לתוקף. למרות עמדותיו הליברליות בנושאים רבים, בראון הציג עמדה תקיפה בנושאי פשיעה וכליאה והחלטות בית המשפט בקליפורניה בחודשים האחרונים רק מראות עד כמה המדינה הליברלית עוד יכולה להתקדם. בפברואר האחרון שופט קבע כי המדינה חייבת לשקול שחרור מוקדם של אלפי עברייני מין. החלטה זו כן ספגה התנגדויות מצד המדינה שכן בראון חזר והבטיח כי עברייני מין לא יכללו בתכניות צמצום אוכלוסיית הכלואים.
בהחלטה שניתנה בחודש שעבר בנוגע לאסירי ה "פסילה השלישית", כתב הרכב של שלושה שופטים כי "אין חולק כי המצביעים שאישרו את ההחלטה התכוונו שאסירי עולם שהורשעו יותר משלוש פעמים יהיו זכאים לאפשרות שחרור מוקדם. יש ראיות חזקות לכך שהמצביעים רצו לספק הקלה לעבריינים לא אלימים". תחילה התנגדה המדינה לקביעה בטענה שאסירים אלה לא ראויים לשחרור מוקדם בשל הסכנה שהם מהווים לציבור אך בית המשפט דחה טענה זו.
מייקל רומנו, מנהל פרויקט "הפסילה השלישית" בסטנפורד שמייצג אסירי עולם בערעורים, הגדיר את החלטת המדינה לאמץ את החלטת בית המשפט "מונומנטלית". לדבריו, בקרב 4,000 האסירים שעשויים להיות מושפעים מההחלטה יש אנשים שמרצים מאסר עולם על גניבת אופניים, אחזקת פחות מחצי גרם של מתאמפטמין, גניבת שני בקבוקי אלכוהול או שמפו. הוא הוסיף כי אסירים אלה שחורים ולוקים בנפשם באופן לא פרופורציונלי לחלקם באוכלוסיה וכי סטטיסטית הם הכי פחות מועדים לבצע עבירות נוספות.