כשבר ראובן, מנכ"ל "עמותת החתול" ולוחם וקצין ביחידת 669, יחידת החילוץ והפינוי בהיטס של חיל האוויר, השתחרר לפני יותר מארבע שנים, הוא הרגיש שמשהו חסר לו. "לפני הצבא עשיתי שנת שירות, וכשהשתחררתי היתה חסרה לי הנתינה. הצבא יצר לנו את קבוצת האיכות 669, והבנתי שאפשר יחד לעשות פרויקטים משמעותיים. יחד, אם נייצר מסגרת שאנשים יכולים לאחד כוחות, ההשפעה יכולה להיות יותר משמעותית, יותר חיובית, יותר רחבה". התחושות של ראובן לא היו שונות בהרבה מאלו של חבריו ליחידה. ישנם לא מעט יוצאי יחידה שלעיתים מרגישים אבודים או שהנחיתה עבורם לחיים האזרחיים היא קשה במיוחד לאור המראות הקשים אותם ראו בשירות הצבאי, ישנם כאלו שממשיכים לחוות את הקושי גם בשירות המילואים. חבריו של ראובן גם כן הכירו את התחושה של חוסר מיצוי והרגישו שיש צורך להעביר את הידע העצום שרכשו הלאה בכדי לסייע לחבריהם ליחידה ולהמשיך בהצלת חיים. אחרי חמש שנים בהן הצוות של ראובן בילה יחד באש ובמים, הם איחדו כוחות וב-2014 הקימו את "עמותת החתול" של בוגרי היחידה. העמותה מתמקדת בשני אלמנטים מרכזיים שמנחים אותם לאורך הדרך: סיוע והכוונה של הלוחמים ביחידה והמשתחררים הטריים, וניצול הפוטנציאל וההון האנושי, בוגרי היחידה, לעשייה חברתית.
ארבע שנים פוריות עברו על העמותה. בשנים אלו הם הצליחו לייצר תוכניות רבות משלימות לחיילים הסדירים ולמשתחררים. השלמת לימודים במהלך השירות הצבאי, מלגות לימודים למשתחררים, תוכנית מנטורים ויזמות, סדנאות למשתחררים כדי לרכך את הנחיתה לחיים האזרחיים, אירועי הנצחה ומורשת של נופלי היחידה ועוד פעילויות רבות. אין ספק שידיהן עמוסות, אבל עדיין לא שוכחים את המטרה השנייה, החשובה לא פחות, עשייה חברתית.
פרויקט "הלב", מקנה ידע וכלים בסיסים חשובים בהצלת חיים. ראובן מספר על אירוע בניו יורק בו הוא נאלץ לטפל באישה שהתמוטטה ברכבת ואף הציל, ככל הנראה, את חייה. עבורו לא מדובר באירוע חריג, אבל כשהוא משחזר את אשר קרה, הוא נזכר בקהל שצפה באישה שהיתה בסכנת חיים ולא פעל. פרויקט כזה מבחינתו חשוב לא רק בישראל אלא הכרחי בכל מקום. ישנם לא מעט קורסים וסדנאות בהם ניתן לרכוש את הידע אך לפעמים צריך קצת יותר מכלים בסיסיים, צריך כלים מעשיים יותר, אותם מנסים בעמותה להקנות. העמותה שמה לה למטרה גם ליצור גשר בין כל גופי ההצלה בישראל: מכבי אש, צבא, מד"א יחידות חילוץ אזרחיות. לשם כך הם מפיקים כנס רפואי מדעי-מקצועי תחת קורת גג אחת כדי ליישר קו ולבצע שיתופי פעולה.
מבחינתם קורסים וסדנאות זה לא מספיק ולכן הם החליטו לאחרונה לאפיין וליצור ערכת הצלה רפואית מיוחדת "היום כשהולכים לסופר פארם או לכל מיני חנויות יש ערכה בסיסית שנועדה לטיפול בשריטות, כאבי ראש וכאבי בטן, אומר ראובן "אנחנו מדברים על ערכה שיש בה טיפול למקרים חמורים יותר, כמו חוסם עורקים מיוחד שמאפשר לאנשים להשתמש בו לגפיים פגועות ללא ידע נרחב. חומרים לטיפול ראשוני שיכולים להביא את הפצוע אלינו ליחידה או למי שימשיך את הטיפול, מד"א או בית חולים בצורה טובה יותר". הערכה, צפויה להיות משווקת בתוספת הדרכה מתאימה של בוגרי היחידה תחילה לבתי אב באזורים בהן הסכנה גבוהה, כמו ביישובי עוטף עזה, ולאחר מכן לציבור הרחב.
הסכנות לא מסתיימות רק בקרבת הבית, וראובן וחבריו יודעים שישנם מקרים רבים בהם הסכנה אורבת דווקא בזמן טיול. "אנחנו שומעים לאחרונה לצערנו כל מיני ידיעות על אנשים שלא חוזרים מהטיול הגדול אחרי הצבא או נפצעים ואנחנו שם כדי ללמד אותם איך לחזור בריאים ושלמים", אומר ראובן. בעזרת פרויקט "מטיילים בטוח" הם מעבירים סדנאות בהישרדות, וגם כאן יצרו ערכה אותה מעניקים בעמותה לכל מי שסיים את הסדנא. ערכת הצלת החיים מותאמת למטיילים על ידי שילוב של ציוד הישרדות והיא מכילה מכדורים למחלת גבהים ועד למסור לשטח.
בימים אלו שוקדים בעמותה על פרויקט חדש "תייר חילוץ" בשיתוף חברת פספורט קארד הישראלית. "מיפינו את כל בוגרי 669 בעולם. אנחנו רוצים ליצור רשת של בוגרים שכולם יעברו הכשרה לפני שהם יוצאים לחו"ל, יצוידו בטלפון לוויני, והם יוכלו להיות זמינים לכל מפגע לישראלים בחו"ל כמענה ראשוני על הקרקע. לאחר המענה הראשוני הם יוכלו גם לדווח על מה שקורה בשטח עד שתגיע משלחת החילוץ". הפרויקט מגיע בעקבות אירועים רבים בהם משלחות חילוץ לא הצליחו להגיע בזמן ולחלץ את האדם שנפגע. "לפני שנה היתה בחורה בקירגיסטן שלא מצאו אותה. חיפשו שבועיים, ובאיזה שלב פנו אלינו ליוצאי 669. עד שארגנו צוות, ציוד וטיסות, מצאו את הגופה שלה אחרי 3 שבועות שהיא נעלמה. קרו כמה מקרים דומים, אז החלטנו למסד את זה ולאפשר מצב שיש צוות מוכן למקרה שדבר כזה קורה" יוצאי היחידה שבין כה וכה נמצאים בכל מקום בעולם יתנו מענה של איתור וטיפול ראשוני.
העמותה מצליחה בעזרת ההון האנושי העצום והנתינה הייחודית של חבריה גם להוות עוגן לקהילה עצומה שהולכת וגדלה, קהילה שרואה עצמה כוח חלוץ שמקדם עשייה חברתית, כך היא פועלת בכל היבט. חברים רבים שמקבלים את הסיוע מהעמותה נדרשים לתת בחזרה לקהילה, כך נוצר שיתוף הפעולה עם עמותת "180 מעלות" שהקים גיא בן דור, בעצמו יוצא יחידה 669. "180 מעלות" מקדמת ספורט לבעלי מוגבלויות. קיים שיתוף הפעולה הדוק בין שתי העמותות. יוצא יחידה שמקבל מלגה מהעמותה מחויב לתרום מעצמו לעבודה עם בעלי מוגבלויות. מתרגמים לעשייה חברתית את המלגות שהם מקבלים. זה מעגל שבו כולם מרוויחים". אומר ראובן.
לפני כשנה הם החלו לפעול גם בניו יורק בארה"ב. בימים האחרונים, ראובן ערך סדרת הרצאות בלוס אנג'לס וביום רביעי (24 באוקטובר) הוא צפוי להופיע בניו יורק. מבחינתם, אומר ראובן, מעבר לרצון לייצר פעילות מצילת חיים בארה"ב ולתרום מהידע העצום שלהם לציבור, יש להם מטרה נוספת והיא הרחבת החשיפה ליחידה 669. "הרבה אנשים מכירים את ישראל בהיבט של צבא לוחם, אבל יחידה 669 מחלצת ועוזרת לכולם, ערבים, נוצרים, סורים, סודנים - כל מי שצריך עזרה ללא שום הבדל בין דת, גזע ומין". הם מגיעים עם שק מלא ניסיון, ידע ועשייה שצברו בשנים אלו במטרה לעשות שינוי "לא באים כדי לתקן את כל העולם, אבל את מה שאנחנו יכולים" מסכם ראובן.