הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
בבית הלבן מקווים להמריץ את הכלכלה באמצעות צווים נשיאותיים נוכח ההאטה המשמעותית הצפויה
כל המדדים מצביעים על האטה בצמיחה ב-2019 ובבית הלבן מודעים לכך, אולם מקווים שזירוז רגולטורי בצווים נשיאותיים יגרום לעסקים להמשיך להזרים כסף לשוק

הנשיא דונלד טראמפ, הנמצא כבר במצב רוח ירוד בעקבות בחירות אמצע הכהונה, ניצב בפני רשימה גדלה והולכת של בעיות כלכליות שיכולות להעיב על מזגו עוד יותר בשנה הבאה. העיקרית מבין אלה היא הנסיגה הצפויה מה"היי" המלאכותי בכלכלה.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


איבד את השכפ"צ בקונגרס, ובקרוב לא יוכל להתגאות במצב הכלכלי (צילום: CNN)

 

התמריץ הכספי של קיצוצי המס הרפובליקניים צפוי להתחיל להיגמר, הפדרל רזרב צפוי להמשיך להעלות את שיעורי הריבית ומעטים מצפים כי קונגרס מפוצל, הניצב בפני גרעונות מרקיעי שחקים ועם הפנים לבחירות לנשיאות ב-2020 - ישלב ידיים ויעביר חבילת שיקום תשתיות גדולה, או קיצוץ מס נרחב למעמד הביניים, שיזריקו מזומנים חדשים לשוק.

כל הגורמים הללו יחד, בנוסף למשקיעים שכבר מודאגים ממלחמות הסחר ומהאטה גלובלית, עשויים למנוע מטראמפ את מספרי הצמיחה הכלכלית הגדולים בהם הוא אוהב להתגאות. התפתחות שכזו עלולה גם לחתור תחת המסר העיקרי של המפלגה הרפובליקנית: אתם אולי לא אוהבים את ההתנהגות של טראמפ, אבל תודו שאתם משוגעים על הכלכלה שלו.

"המהלומה הראשונה תהיה התגובה המושהית של השוק לעליית שיעורי הריבית. שיעורי הריבית עובדים לאט, אבל הם עובדים בסופו של דבר". אמר איאן ריצ'ארדסון, כלכלן ראשי לארה"ב בחברת פנתיאון מקרואקונומיקס, בראיון לפוליטיקו. "והשנייה תהיה שעד 2020, בלי חבילה נוספת מהקונגרס, התמריצים ייגמרו. אתה מחבר את כל אלה וזה קצת כמו הקויוטי שרודף אחרי עפרוני המדבר ועובר את קצה הצוק. אתה מסתכל למטה, ולפתע האדמה שחשבת שנמצאת שם כבר איננה".

 

האדמה קרובה להישמט מתחת לדהרת הכלכלה? 

 

צוות הבית הלבן מודע היטב לסיכונים. בכירים בממשל מאמינים כי קיצוץ המס הגדול לתאגידים ישחרר גל של צמיחה בת-קיימא שתגרום לעסקים להמשיך להוציא כסף באופן שהזמנים הטובים יימשכו - מהוספת משרות עד עלייה בשכר - ותמשיך לייצר את דו"חות התמ"ג באזור השלושה אחוזים לשנה, שטראמפ אוהב, ולא את הצמיחה בשיעור שני אחוזים או פחות שחוזים רוב הכלכלנים.

אולם אין כל ודאות שעסקים ימשיכו להוציא כסף, ויש סימנים - כולל דו"ח התמ"ג לרבעון השלישי - מרמזות כי שיעור השקעות ההון כבר יורד. לכן הבית הלבן מעורב עמוקות במאמצעים לעודד צמיחה באמצעות צווים נשיאותיים, במיוחד במגזר האנרגיה, על ידי האצת תהליך האישורים לצינורות גז טבעי וצעדים לתמיכה בתעשיית הספנות האמריקאית.

בבית הלבן לא מאמינים בסיכויים להעברת עסקה תשתיות או קיצוץ מס למעמד הבינוני, ובכלל הסיכוי הפוליטי להעברת חבילת תמריצים כלשהי למשק שתאזן את ההאטה הפיסקלית נתפשים בעיני כל הצדדים כנמוכות. גם הגירעון הפדרלי הנוסק, שצפוי להגיע לטריליון דולר ב-2019, גורם גם לרפובליקנים רבים להסס לאשר הוצאות גדולות.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE