שנה מאתגרת לפייסבוק ולמנכ"ל והמייסד שלה, מארק צוקרברג מגיעה לשיאים חדשים בצל דיווח על דרישה של משקיעי החברה להתפטרות של צוקרברג עקב חשד לשערורייה נוספת בה מעורבת הרשת החברתית.
לא מעט כאבי ראש לאיש החזק בפייסבוק (צילום: AP)
תחקיר של הניו יורק טיימס העלה חשד לפעילות לא חוקית מצד הרשת החברתית ומשקיעי פייסבוק לא אהבו זאת בלשון המעטה. לפי הטיימס, פייסבוק רכשה את שירותיה של חברת ייעוץ ויחסי ציבור פוליטית הנמצאת בבעלות של רפובליקנים, זאת למטרת מה שהוגדר כ"חיפוש לכלוך על המתחרות" שלה.
דיווח נוסף שיצא בעקבות כך טען כי יונאס קרון, סגן נשיא בכיר בקרן הניהול "Trillium Asset" המחזיקה בנתח משמעותי של פייסבוק, קרא לצוקרברג, המשמש גם כיו"ר החברה להתפטר בעקבות הפרשה החדשה. "פייסבוק מתנהגת כאילו היא מעין 'שלגייה' מיוחדת", צוטט קרון ב'גרדיאן', "אבל היא לא, היא חברה וחברות צריכות הפרדה בין היו"ר למנכ"ל".
צוקרברג מצידו, סיפק בתגובה הצהרה בה אישר את המעורבות של פייסבוק עם חברת הייעוץ הפוליטית מוושינגטון, "Definers Public Affairs", אך טען כי לא הייתה כל היכרות מוקדמת איתה: "לאחר שפורסם המאמר בעניין, יצרתי קשר עם הצוות שלנו ואנחנו לא עובדים יותר עם החברה הזו".
דיווח על ניסיון "לאסוף לכלוך" נגד המתחרות של פייסבוק
לפי החשד, המעורבות של חברת הייעוץ הפוליטית באה לידי ביטוי בניסיונות להציג את מבקרי הרשת החברתית כאנטישמית ובפרסום מאמרים נגד המתחרות שלה. נציגי קרן "Arjuna Capital", משקיעה נוספת בפייסבוק הדגישו שוב את הבעייתיות בכך שהמנכ"ל משמש גם כיו"ר וטענו כי זה "מאפשר לפייסבוק להתחמק מטיפול ראוי בבעיות בתוך החברה".
בפפיסבוק טענו כי שכרו את שירותי החברה כדי לבדוק את המימון של הארגון המתנגד לרשת החברתית "Freedom from Facebook" ולהוכיח את מה שהם סברו, שהמחאות של הארגון כנגד פייסבוק לא היו ספונטניות אלא "נתמכו בידי אחד המבקרים הגדולים שלנו", כפי שנמסר בהודעה רשמית של פייסבוק כאשר הכוונה הייתה ככל הנראה לאיל ההון הליברל, ג'ורג' סורוס.
צרה נוספת נחתה על פייסבוק אתמול בדמות ירידה חדה במניות החברה שצנחו ב-3% והגיעו לשווי הנמוך ביותר שלהן מאז אפריל בשנה שעברה. הירידה הגיעה לאחר שסמנכ"לית התפעול של הרשת החברתית, שריל סנדברג התייחסה שוב לעניין המעורבות הרוסית בבחירות 2016 והודתה כי פייסבוק הגיבה למתרחש בצורה איטית למדי, אך הבהירה כי היא חשה "אחריות עצומה" למנוע מהתערבויות כאלה או תופעות של "פייק ניוז" מלהתרחש שוב בפלטפורמה של פייסבוק.
הבטיחה למנוע תופעות של "פייק ניוז" או התערבויות פוליטיות ברשת החברתית. שריל סנדברג (צילום: בלומברג)
ואם לא מספיקים כל כאבי הראש הללו למארק צוקרברג, האיש החזק בפייסבוק קיבל עוד המחשה לירידה במעמדו האישי ולמעמדה של פייסבוק בעיני הציבור. בעקבות שלל הפרשיות שנקשרו לפייסבוק, כגון אלה שהוזכרו כאן, פרשיות שגררו ביקורת ציבורית קשה, הונו האישי של צוקרברג ספג גם הוא מכה.
מנכ"ל פייסבוק איבד בפחות מארבעה חודשים כ-31 מיליארד דולר מהונו האישי שעומד כעת על 55.3 מיליארד. בסך הכול מאז תחילת השנה הקלנדרית הונו של צוקרברג ירד ב-17.4 מיליארד דולר והוא כעת מדורג במקום השישי ברשימת האנשים העשירים בעולם לאחר שכבר הגיע עד למקום השלישי מאחורי ביל גייטס וג'ף בזוס.
הירידה בהונו של צוקרברג אולי לא תדגדג ממש את אחד האנשים העשירים בעולם, אך היא בהחלט מדגישה עוד יותר את התקופה הבעייתית שעוברת על פייסבוק ומראה את ההשפעה שיש לביקורת הציבורית על הכנסות החברה וגם האנשים העומדים בראשה.