בית משפט פדרלי במישיגן הורה על שחרורם של כמאה עצירים עיראקיים שעוכבו במתקני רשות ההגירה תוך מתיחת ביקורת חריפה על הממשל והתנהלותו בתיק. השופט מארק גולדסמית שהורה אתמול (שלישי) על השחרור אמר שהדחיות והעיכובים שנגרמו על ידי נציגי הממשל כשאלו נדרשו למלא אחר צווי בית המשפט ולספק מסמכים ואסמכתאות "התישו" את משפחות העצורים. גולדסמית לא הסתפק בכך וקבע כי נציגי הממשל הטעו בזדון את בית המשפט.
נהרין חממה וארבעת ילדיה בכניסיה מחוץ לדטרויט. אב המשפחה אוסמה הגיע לארצות הברית כילד. הוא נעצר ביוני 2017 בגין הרשעה ישנה והוחזק מאז במתקני רשות ההגירה (צילום: רייצ'ל וולף, ACLU)
מאה העצורים שישוחררו משתייכים ברובם לקהילה הנוצרית שהיגרה מעיראק בעקבות רדיפות על רקע דתי. רובם נעצרו כחלק מפשיטת רשות ההגירה לצורך מעצר חשודים בפשע אולם רבים מהם מתגוררים בארצות הברית כבר עשרות שנים והעבירות בהן הם חשודים אירעו בשנות ה-80 וה-90. חברי הקהילה זועמים במיוחד, שכן רבים מהם תומכים בדונלד טראמפ ועתה הם דורשים ממנו למלא את התחייבותו להגן על נוצרים מהמזרח התיכון שסובלים מהתנכלויות על רקע דתי בארצות מוצאם.
לדברי גולדסמית, "מהשלבים הראשונים של התיק הזה, הממשל סיפק הצהרות שגויות במכוון על מנת להשהות את ההליכים". זו חוליה נוספת בשרשרת הפסיקות נגד ממשל טראמפ ומדיניות ההגירה שלו שהתקבלו בחודשים האחרונים.
העצירים העיראקיים יוצגו על ידי שלוחת מישיגן של האגודה לזכויות האזרח, שנציגיה טענו שרשות ההגירה שיקרה לבית המשפט על מנת להשאיר אותם במעצר. מרים אוקרמן, פרקליטה בכירה בצוו המשפטי של האגודה, אמרה לרשת NBC כי "ההחלטה של היום נוגעת לאחריות ומתן דין וחשבון. השופט גולדסמית הבהיר שרשות ההגירה אינה מעל החוק".
התביעה לשחרור העצירים הוגשה במקור על ידי האגודה ב-2017 בשם 1,400 מהגרים עיראקיים עצורים. רובם חרגו מתקופת השהיה שמותרת על פי הויזה שברשותם ולחלקם יש עבר פלילי, רובו רחוק ולא רלוונטי למעצר. במשך שנים סירבה עיראק לקלוט מגורשים מארצות הברית אם אלה לא חזרו מרצון. מדיניות זו השתנתה בראשית 2017, אז הסכימה המדינה לקבל חזרה כמות קטנה של מגורשים בתמורה להסרתה מרשימת "חרם הנסיעות" של טראמפ שהוצגה אז.
אמל חאנה, בת הקהילה העיראקית הנוצרית, קוראת לטראמפ לעמוד במילתו (צילום: AP)
בעקבות שינוי המדיניות וכהכנה לגירושים נוספים, עצרה רשות ההגירה 200 עיראקים נוספים, מחציתם במישיגן, ורובם משתייכים לזרם הנוצרי-כלדני. קהילה זו הייתה פעילה במיוחד למען בחירתו של טראמפ ב-2016.
השופט גולדסמית קבע במילים נחרצות כי כל עציר שמעוכב למעלה מחצי שנה ישוחרר בתוך 30 יום, אלא אם הממשל יוכל למצוא טענות ספציפיות נגד שחרור אדם כלשהו. בביקורת נוספת על הממשל הפדרלי אמר גולדסמית כי "הממשל התנהל במקרה הזה בצורה מבזה, בכך שלא מלא אחר צווי בית המשפט, הגיש הצהרות שגויות ביודעין והפר הפרות נוספות של חובותיו המשפטיות. כל אלו מחייבים את בית המשפט להטיל סנקציות".