חברת הלווינים שייסד המיליארדר והיזם אלון מאסק שיגרה אתמול (שני) 64 לווינים למסלול הקפה סביב כדור הארץ. הלווינים שוגרו כולם ביירוט אחד, מהלך חסר תקדים בהיסטוריה של הפעילות האמריקאית בחלל (הודו קבעה שיא של 104 לוויינים בשיגור אחד). הטיל שנשא אותם שוגר מבסיס חיל האוויר ואנדנברג בקליפורניה אחרי שורה של עיכובים שנבעו מתנאי מזג אוויר גרועים ובדיקות של הרגע האחרון. כחצי שעה לאחר השיגור אישרה החברה שארבעה לווינין התנתקו מהקבוצה ולא נכנסו למסלול.
מנשא בשימוש בפעם השלישית. השיגור מקליפורניה (צילום: יח"צ)
משימת השיגור היום מבטאת צורך הולך וגובר בלווינים קטנים וחכמים בקרב חברות מסחריות, שמקוות שהטכנולוגיה החדשה תוכל להרחיב את שדה פעילותן, החל משירותי אינטרנט ועד למעקב שרשרת אספקה. פרט למספר הלווינים חסר התקדים בארצות הברית, SpaceX שברה גם שיא פרטי: המשימה היום שנקראת SSO-A הייתה השיגור ה-19 של החברה ב-2018, משימה אחת יותר ממה שהיו לה אשתקד.
הישג נוסף שנרשם היום נוגע למנשא הטילים בו השתמשו לשליחת הלווינים. השיגור היום היה הפעם הראשונה שהחברה של מאסק השתמשה בפעם השלישית במנשא – ובהצלחה. המנשא התנתק מהטיל עצמו זמן קצר לאחר השיגור ונחת באופן מבוקר בנקודה ידועה באוקיינוס השקט. הוא צפוי לחזור בקרוב לפעולות אחזקה לקראת השיגור הרביעי שלו. אחת המטרות של SpaceX היא להפחית את עלויות השיגורים והטיסות לחלל באמצעות שימוש חוזר בחומרים, צעד שמתחרותיה חשבו במשך שנים שאינו אפשרי או לא משתלם.
הגרסה האחרונה של טיל הפלקון 9 של החברה, המכונה בלוק 5, מהונדס לטוס כמאה פעמים לפני שיפרוש, ועד עשר פעמים רצופות בלי טיפולי אחזקה משמעותיים בין טיסה לטיסה. החברה ניסתה היום גם להציל את "מכסה" הרקטה, החלק שמגן על הלווינים במהלך השיגור, שעלותו מוערכת בששה מיליון דולר. החברה ניסתה להנחית את המכסה באמצעות מצנחים לתוך רשת ענק ייעודית, אולם כשלה בכך. עם זאת, מאסק צייץ היום כי המכסה נחת ברכות במים. מומחים מעריכים שהמים המלוחים יזיקו לו אבל מאסק אמר שבכוונת החברה לייבשו ולנסות להחזירו לשימוש: "אין שום דבר רע בקצת שחייה".
הרשת שכשלה בתפיסת המכסה. לא נורא, בפעם הבאה (צילום: יח"צ)