המיקום הגיאוגרפי שלכם בתוך ארצות הברית עשוי להשפיע על המהירות שבה יגיע אמבולנס לביתכם בזמני חירום, כך עולה ממחקר חדש שפורסם השבוע.
המחקר קבע כי סיכוי ההישרדות שלך תלויים בשכונה בה אתה גר (צילום: רויטרס)
החוקרים בחנו את זמני התגובה של אמבולנסים במשך שנה שלמה ברחבי 46 מדינות, ובכל הקשור לפינוי של אנשים שסבלו מדום לב. על פי המחקר שפורסם ב-JAMA Network Open, באופן ממוצע נדרשו ארבע דקות נוספות כדי להגיע לשכונות העניות ביותר, וזאת בהשוואה לשכונות העשירות ביותר שנבדקו.
"יש לנו בארה"ב מצב שבו שירותי ציבור, לרבות אמבולנסים, אינם נגישים באופן שוויוני בפני כולם. זמני ההגעה תלויים באופן מובהק בהכנסה", אמרה ד"ר רנה הסייה, החוקרת הראשית של המחקר ומרצה לרפואת חירום באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF). עוד אמרה כי "הממצאים מעוררי דאגה. רובנו מקווים שאם נתקשר אל מוקד החירום 911, זמני התגובה וההגעה לבית החולים לא יהיו תלויים בהכנסה שלנו. אבל זה לא המקרה", היא אמרה.
"אנחנו מדברים פה על מקרים של חיים או מוות": ד"ר רנה הסייה, החוקרת הראשית (צילום: AP)
הסייה טוענת שאחת הסיבות המרכזיות לקשר בין זמני ההגעה לבין ההכנסה היא מגמה שמתרחשת בשנים האחרונות בכל המדינה, במסגרתה יותר ויותר אמבולנסים מופעלים ע"י חברות פרטיות ולא ע"י הרשויות המקומיות. "שירותי האמבולנסים האלה לאו דווקא שמים את טובת החולה בראש סדר העדיפויות. מדובר בחברות מסחריות שצריכות לתת דין וחשבון כלכלי למחזיקי המניות", אמרה הסייה.
במחקר עצמו נבדקו הנתונים של שנת 2014, והחוקרים גילו כי סך הכל אירעו 63,600 מקרים שבהם צוותי חירום הוזעקו כדי לטפל בבני אדם הסובלים מדום לב. החוקרים בחרו להתמקד דווקא בדום לב מכיוון שמדובר במצב של חיים או מוות וכל דקה חשובה בעת הפינוי. לאחר בחינה של הנתונים, החוקרים הסיקו כי ההגעה והפינוי משכונה ענייה אורכת בממוצע 3.8 דקות יותר מאשר בשכונות אמידות יותר. באופן מדאיג מאוד, המחקר מצא כי מעט מאוד אמבולנסים הגיעו בתוך ארבע דקות, כמות הזמן המירבית שבה נותר סיכוי ריאלי להציל את החולה, ללא כל קשר לשכונה.
"אמבולנסים אינם נגישים באופן שוויוני בפני כולם" (צילום: Shutterstock)
אמבולנסים הגיעו בזמן ב-31.4% מהמקרים בשכונות אמידות ו-27% בשכונות העניות. שני הנתונים הללו מעלים דאגה רבה, אבל עדיין מדובר בפער של 4.4% לטובת השכונות העניות. "אנחנו מדברים פה על מקרים של חיים או מוות. קשה מאוד לתפוס את הרעיון שהמצב הכלכלי האישי שלנו ישפיע לא רק על איכות החיים אלא גם על הסיכויים לחיות", אמרה הסייה.