על רקע רציחתם של חמישה עיתונאים ומותם של שניים נוספים בעקבות קריסת עץ, ארגון "עיתונאים ללא גבולות" הגדיר את ארצות הברית כאחת מהמדינות המסוכנות בעולם לעיתונאים. הרטוריקה המושמעת תכופות נגד התקשורת כ "אויבי העם", רטוריקה שכבר עלתה בחיי אדם ובשורה של פצצות שנשלחו למערכות עיתונים וערוצי טלוויזיה, תרמה גם היא לדירוג העגום.
למחרת פיגוע הירי במערכת העיתון "קפיטול גזאט" במרילנד (צילום: AP)
בסיכום השנתי של 2018, שפורסם מוקדם יותר החודש, ארצות הברית נכנסה לרשימה הלא מכובדת בפעם הראשונה בתולדות הארגון. כאמור, חמישה עיתונאים נרצחו במרילנד לאחר שחמוש נכנס אל חדר החדשות וירה לכל עבר. שני עיתונאים נוספים אשר סיקרו את סופת אלברטו שפקדה את צפון קרוליינה בחודש מאי נהרגו כתוצאה מקריסת עץ. לשם השוואה, באפגניסטן נהרגו בשנה החולפת 15 עיתונאים, בסוריה 11, במקסיקו תשעה, בתימן שמונה ובהודו נרשמו שישה עיתונאים הרוגים במהלך השנה.
הצבתה של ארצות הברית ברשימה מגיעה בעקבות שנתיים רצופות בהן רשמה ירידה בדירוג החופש העיתונאי של הארגון. עם פרסום רשימה זו, הארגון מסר כי הוא בוחן "פלורליזם, את מידת העצמאות של כלי התקשורת, צנזורה עצמית, חקיקה בנוגע לעיתונות, שקיפות, וטיב התשתית שתומכת בהפקת חדשות והפצת מידע". בדוח של הארגון הוסבר כי הירידה בשנתיים האחרונות נבעה, בין היתר, מ"העמדתם לדין של חושפי שחיתויות במהלך כהונת הנשיא אובמה, המתקפות המילוליות של הנשיא טראמפ כנגד התקשורת כולה והאטה בקצב התשובות שניתנות לבקשות של חופש המידע".
כאשר מביטים על היחס לתקשורת ולעיתונאים ברמה העולמית, ניתן לראות עלייה של 8% בכמות ההרוגים לעומת השנה הקודמת. גם כמות העיתונאים שעצורים עלתה מ-326 ל-348. "השנאה הפתוחה שרבים השמיעו, לעיתים תכופות ע"י פוליטיקאים, אנשי עסקים ואנשי דת, מובילה לתוצאה טרגיות בשטח, דבר שבא לידי ביטוי בעלייה גורפת בתקיפות הפיזיות והמילוליות כנגד עיתונאים", אמר כריסטוף דלוייה, בכיר בארגון. עוד אמר כי "שנאה זו גוברת ברשתות החברתיות, שלהן אחריות רבה בנושא זה".