הממשל דוחה בקשות לגרין קארד של צעירים שנמלטו מבתים מתעללים בטענה שהם מבוגרים מדי, לכאורה בניגוד לחוק.
נערים מסלבדור מסתתרים משומרים לאחר שחצו את הגבול סמוך לטיחואנה, מקסיקו (צילום: AP)
סוכנות הידיעות AP דיווחה היום (רביעי) כי החלטה חדשה, שעשויה להשפיע על מאות מבקשי גרין קארד, החלה להיאכף בשנה האחרונה ועומדת בסתירה לתכנית ממשלתית שפועלת מאז 1990. על פי תכנית זו, מהגרים צעירים שסובלים מהתעללות, הזנחה או נטישה מצד הורה יכולים לבקש מבית המשפט מינוי אפוטרופוס – וגם גרין קארד שיאפשר להם להשאר בארצות הברית. התנאי היחיד הוא שהבקשות לגרין קארד תוגשנה לפני שהמבקשים מגיעים לגיל 21.
אולם על פי הדיווח מהיום, הממשל דחה בקשות מסוג זה בטענה שהמבקשים "מבוגרים מדי", משום שעברו את גיל 18, זאת על אף שכאמור התכנית מאפשרת הגשת הבקשות עד גיל 21. על פי AP, בקשות לגרין קארד מצעירים שנמלטו מבתים מתעללים נדחו לאחרונה בניו יורק, טקסס וקליפורניה וגרמו לתשאול נוסף ועיכוב של בקשות בניו ג'רזי.
מארי טאנאגו רוס, פרקליטה במרכז זכויות המהגרים בסנגוריה הציבורית בלוס אנג'לס, מסרה כי "הממשל מחפש בפועל כמה מהאנשים הכי פגיעים שמחפשים הקלה". תביעות בשם מהגרים שהגישו בקשות על פי התכנית הוגשו לאחרונה בקליפורניה וניו יורק.
"הממשל מחפש את האנשים הכי פגיעים" (אילוסטרציה: Shutterstock)
המהלך הבעייתי הוא עוד חוליה בשרשרת הצעדים שנוקט ממשל טראמפ בניסיון להקשות על ההגירה לארצות הברית, תוך התמקדות בילדים שמגיעים ממרכז אמריקה לבד או בליווי קרובי משפחה. התובע הכללי לשעבר ג'ף סשנס ניסה להקשות על מהגרים צעירים שנמלטו מכנופיות או אלימות במשפחה לקבל מקלט מדיני, וכמה מצעדיו נפסלו לאחרונה על ידי שופט פדרלי.
תכנית הגרין קארד לקרבנות התעללות היא אחת האפשרויות הטובות ביותר לקבלת אשרת שהייה עבור רבים מקרב המהגרים שמגיעים לארצות הברית. על פי החוק כיום, מרגע שבית משפט במדינה בה הם מתגוררים בארצות הברית ממנה להם אפוטרופוס, הם יכולים לבקש גרין קארד.
יותר מ-50 אלף מהגרים צעירים קיבלו גרין קארד לאחר שנמצאו מתאימים על פי קריטריונים של תכניות הגירה מיוחדות לקטינים מאז 2010. רוב מוחלט של הבקשות אושרו על ידי רשויות ההגירה, מה שהפך את התכניות לאפיק בעל סיכויי הצלחה גבוהים יותר ממסלולי התאזרחות אחרים. נתונים פדרליים מראים כי היקף הבקשות במסגרת התכנית גדל משמעותית ושילש את עצמו בין 2014 ו-2017, אך גם היקף דחיית הבקשות גדל דרמטית – יותר מ-2,000 בקשות נדחו בשנתיים האחרונות, יותר מכל הדחיות בשבע השנים שלפני כן ביחד, מה שמעיד כי מדובר במדיניות מכוונת. השינוי ניכר במיוחד בתשעת החודשים שקדמו לחודש יוני 2018, כשבמהלך תקופה זו 20% מהבקשות נדחו, בעוד ב-2017 רק 7% מהבקשות נדחו וב-2016 הדחיות היוו 4% בלבד מהבקשות.
חמישית מהבקשות שהוגשו בתשעת החודשים שקדמו ליוני 2018 נדחו. גרין קארד (אילוסטרציה: Shutterstock)
בת' קראוז, פרקליטה בכירה במרכז המהגרים הצעירים בסיוע המשפטי בניו יורק, מסרה כי "רשויות ההגירה משנות את המדיניות שלהן, והן עושות זאת בצורה שרירותית וקפריזית שאינה משתלבת עם החוק הפדרלי. הם מבינים את זה לא נכון".