עורכת דין ובעלה לשעבר מצפון קליפורניה ניצלו את תוכנית הוויזות הממשלתית כדי לגנוב מיליוני דולרים ממשקיעים אמידים, כך נמסר השבוע מהרשויות הפדרליות.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
מדובר במזימה שניצלה סעיפים בתוכנית ההגירה שמעוררת מחלוקת, והרשויות הפדרליות טוענות שעד שהם התערבו, מאות משקיעים זרים המחפשים אחר דרכים להשגת גרין-קארד נפלו קורבן לתרגיל העוקץ. על פי החשד, מי שעמדו מאחורי התרמית הם עורכת הדין דנהונג "ג'ין" צ'ן ומנהל המשרד ובעלה לשעבר, ג'יאניון "טוני" יאי.
מדובר בתוכנית הגירה פחות מוכרת, EB-5, שנוסדה לפני כשלושים שנה. במסגרתה אזרחים זרים משיגים ויזות לארצות הברית באמצעות השקעה כספית בסכום של חצי מיליון דולר או יותר. כאמור, תוכנית ההגירה מעוררת מחלוקת בקרב אמריקאים רבים, שכן היא מאפשרת לעשירים לעקוף מספר שלבים בתהליך ההגירה שרוב מבקשי הוויזות נאלצים לעבור.
לאחר המשבר הכלכלי שפקד את ארצות הברית בשנת 2008, חלה עלייה בכמות הבקשות שהוגשו להנפקת ויזה מסוג זה, בייחוד ע"י אזרחי סין. כיום, אלפי ויזות מסוג זה מונפקות מדי שנה. לאחר שמגיש הבקשה מקבל את הגרין קארד המיוחל, גם משפחתו יכולה לקבל את המסמך ובהמשך כולם יכולים להגיש בקשת אזרחות.
מטה ה-SEC בוושינגטון. הוועדה הגישה תביעה אזרחית כנגד ארבעה חשודים (צילום: SEC)
ככל שהפופולריות של תוכנית ההגירה עלתה, כך גם הביקורת כלפיה. באופן נדיר ביותר, מחוקקים רבים משתי המפלגות מסכימים שהמצב כיום מאפשר לעשירים העולם לרכוש גרין קארד, ועל כן חייבת להתבצע רפורמה. רבים מעריכים שהתוכנית תשונה כעת כאשר סוגיית ההגירה נמצאת בלב השיח הלאומי.
"רבים ממגישי הבקשה לקבלת הוויזה לא מעוניינים להשקיע פה, הם מעוניים בקבלת גרין קארד", מסביר מוזאפר כישטי, מנהל סניף ניו יורק בארגון Migration Policy Institute.
הונו משקיעים שביקשו להשיג גרין קארד באמצעות השקעה (צילום: Shutterstock)
ובחזרה לעורכי הדין המואשמים בניצול תוכנית ההגירה: באתר משרד עורכי הדין של צ'ן נכתב כי החברה "מתמחה בתוכנית EB-5 שהיא הגירה מבוססת השקעה". על פי התביעה הפדרלית בתיק, מאות משקיעים המבקשים לקבל גרין קארד פנו אל החברה של צ'ן, שהחזיקה במשרדים בסן חוזה, סן פרנסיסקו ובייג'ינג.
הסכום המדויק שגויס ע"י צ'ן ויאי לא ידוע, אך על פי הוועדה לניירות ערך ולבורסות (SEC), בין השנים 2008 ל-2016 השניים הרוויחו 12.7 מיליון דולר בעמלות תיווך של יותר מ-400 משקיעים. התובעים הפדרלים חושדים שצ'ן ויהי אף ניהלו חברת השקעות שככל הנראה גנבה סכומי עתק מהמשקיעים.
באופן רשמי, השניים הואשמו בעשרות סעיפים של מרמה, גניבת זהות, שיבוש הליכי משפט ועוד. ה-SEC הגישה תביעה אזרחית כנגד השניים וכנגד שני עובדים נוספים של החברה בטענה להונאה.