מידה מסויימת של לחץ בגיל צעיר יכולה למעשה להוביל לחיים ארוכים יותר, כך מגלה מחקר חדש.
חוקרים מאוניברסיטת מישיגן גילו שלדחק חמצוני (שיבוש בתפקודי תא בסילוק רעלים) שנחווה בגיל צעיר מגביר למעשה את העמידות ללחץ מאוחר יותר בחיים.
דחק חמצוני קורה כאשר תאים מייצרים יותר אוקסידנטים ורדיקלים חופשיים מעבר ליכולת התמודדות מולם. זהו חלק מתהליך הזיקנה, אבל גם יכול לנבוע מתנאי לחץ כמו פעילות גופנית והגבלת צריכת קלוריות.
המדענים אורסולה ג'ייקוב ודפני בזופולו חקרו תולעת בשם קנורהבדיטיס אלגנס, U-M ומצאו כי תולעים שיצרו יותר אוקסידנטים במהלך ההתפתחות שלהם חיו יותר זמן מתולעים שיצרו פחות אוקסידנטים.
"זמן רק שחוקרים תוהים מה קובע את הוריאביליות בתוחלת החיים", אמר ג'ייקוב, פרופסור לביולוגיה תאית מולקולרית. אחד מהמשתנים שקובע הוא הגנטיקה: אם הורים שלך חיו עד גיל מאוחר, יש לך סיכוי טוב לחיות גם עד גיל מאוחר. סביבה היא גורם אחר.
הקשר בין לחץ לתוחלת חיים. (צילום: שאטרסטוק)
פקטורים אקראים אחרים שעשויים להשפיע, מסתמנים כברורים יותר במקרה של תולעת הסי אלגנס. יצורים אלו החיים זמן קצר הם מודל פופולרי בקרב חוקרים מאחר שכל אם הרמפרודיטית מייצרת מאות צאצאים זהים גנטית. יחד עם זאת, אפילו כשהם נשמרים באותה הסביבה, אורך החיים של צאצאים אלו שונה זה מזה בצורה מפתיעה, מספר ג''יקוב.
"אם תוחלת החיים הייתה נקבעת רק על ידי גנים וסביבה, היינו יכולים לצפות שתולעים זהים גנטית שגודלו על אותה צלחת פטרי, ימותו בערך באותו הזמן, אבל זה בכלל לא המקרה. חלק מהתולעים חיות שלושה ימים כשאחרות זוכות להאריך חיים מעבר ל-20 יום", אומר החוקר. "השאלה הנותרת היא, מה מלבד גנטיקה וסביבה, גורם להבדל כזה גדול בתוחלת החיים?"
ג'ייקוב ובזופולו, מצאו את אחת התשובות לשאלה, כשראו כי בזמן התפתחות תולעי סי אלגנס, יש ויראביליות גדולה בכמות הרדיקלים החופשים ונוגדי החימצון שהם מייצרים.
חומרים אלו מקושרים בזיקה גבוהה להזדקנות. הנזק שהם גורמים הוא זה שרבים ממוצרי האנטי- אייג'ינג מנסים למנוע. בזופולו וג'ייקוב גילו שתולעים שיצרו יותר מחומרים אלו במהלך ההתפתחות שלהם, למעשה חיו זמן ארוך יותר.
תולעי סי אלגנס. מודל מושלם לחוקרים. (צילום: שאטרסטוק)
"לחוות לחץ בנקודה מוקדמת בחיים עשוי להיות דבר המסייע להלחם בלחץ שאתה פוגש מאוחר יותר בחיים", אמרה בזופולו.
כשהחוקרים חשפו את כל אוכלוסיית התולעים (בשלב מוקדם של התפתחות) לנוגדי חימצון ורדיקלים חופשיים, ממוצע תוחלת חיי אותה אוכלוסיה, עלה. למרות שהחוקרים עוד לא יודעים מה הטריגר לאותו ארוע לחץ במהלך ההתפתחות, הם מסוגלים לקבוע איזה תהליך מגדיל את תוחלת החיים לאותן תולעים.
בזופולו מיינה אלפי זחלים של תולעי הסי אלגנס לפי רמות הדחק החמצוני שלהם במהלך ההתפתחות. על ידי הפרדה בין התולעים שיצרו הרבה נוגדי חמצון ורדיקלים חופשיים מתולעים שיצרו מעט מהם, היא הצליחה להראות שההבדל העיקרי בין שתי הקבוצות היה רכיב חלבוני בשם היסטון, אשר פעילותו רגישה למצבי דחק חמצוני.
"הרעיון הכללי הוא שלארועים מוקדמים בחיים, יש השפעה כל כך חיובית, עמוקה על החיים בשלב מאוחר יותר, הוא מרתק. הקשר החזק שנמצא בין לחץ, הזדקנות ומחלות תלויות גיל מראה שייתכן אף כי ארועים מוקדמים בחיים יכולים להוביל למחלות תלויות גיל כמו דמנציה ואלצהיימר", מסכם ג''יקוב.