בשבוע האחרון נערכו לא מעט טקסים לציון 75 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ, שהתרחש היום (שני) ב-1945. בפורום השואה העולמי בירושלים שהתקיים בירושלים נכחו, בין היתר, סגן נשיא ארצות הברית, מייק פנס.
אתמול פרסם ג'ונתן גרינבלאט, יו"ר הליגה נגד השמצה (ADL), טור ביו. אס. איי. טודיי בו קרא לפייסבוק להגביר את הפיקוח ואכיפה כנגד גורמים אנטישמיים שמפיצים דברי שנאה ברשת החברתית.
גרינבלאט יצא נגד פייסבוק בתור דעה ביקורתי במיוחד (צילום: ADL)
"אני מתנחם בכך שמנהיגי העולם, האו"ם וממשלות אירופה ממשיכים לכבד את זכרם של ששת מיליון הנרצחים, דבר שמסייע לשמור על המסר של 'לעולם לא עוד'", כתב גרינבלאט, "אך אני גם חושש. בזמן שהאנטישמיות נמצאת בעלייה והמודעות הציבורית לזוועות השואה דועכת, אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות שאננים ולהניח שהעולם לא ישכח".
"מגמות שחלו לאחרונה גורמות לי להבין שישנה מלאכה רבה לפנינו, הן מבחינת הגברת המודעות והן במאבק נגד מכחישי השואה", המשיך יו"ר ה-ADL, "והבעיה הגדולה ביותר היא הזמינות של תוכן של הכחשת השואה ברשתות החברתיות".
מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק (צילום: AP)
בשלב זה, גרינבלאט התחיל לדבר על פייסבוק בפרט: "עם יותר מ-2.45 מיליארד משתמשים פעילים בחודש, פייסבוק היא הבמה הגדולה והמוכרת ביותר לאותם מכחישי השואה, ומדיניותה של הרשת לא מציינת את הכחשת השואה כדברי שנאה".
יו"ר ה-ADL ציין את דבריו של מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, מלפני שנתיים: "צוקרברג אמר שהכחשת השואה היא בעיניו מעשה מתועב ומכוער, אך בכל זאת מדובר בדעה ולא בדברי שנאה, ולכן הוא לא יאסור עליה בפייסבוק. פייסבוק הוסיפה חטא על פשע כאשר במרץ 2019 הוחלט לשנות את המדיניות בנוגע לתנועת העליונות הלבנה, אך לא לגבי הכחשת השואה".
"כלומר, גם אם תדווחו על הכחשת השואה לפייסבוק וגם אם הרשת עצמה תכיר בכך שמדובר בהכחשת השואה, התוכן לא יוסר כי הוא תקין מבחינת מדיניות החברה. בכמה קליקים ניתן להגיע לקבוצות של מכחישי השואה, אך עבור פייסבוק מדובר 'רק במיסאינפורמציה'", המשיך גרינבלאט.
"שלא יהיה ספק, הכחשת השואה היא אנטישמיות ותו לא": ג'ונתן גרינבלאט, יו"ר ה-ADL (צילום מתוך יוטיוב)
"שלא יהיה ספק, הכחשת השואה היא אנטישמיות ותו לא. מדובר בניסיון למחוק את ההיסטוריה של העם היהודי, טקטיקה מוכרת שבה עושים שימוש גזענים שמחפשים לעשות דה לגיטימציה ליהודים ברחבי העולם. המכחישים טוענים שהשואה לא קרתה, או שכמות הנרצחים קטנה באופן משמעותי. אך הם גם טוענים שמדובר בתעמולה יהודית. ההכחשה היא הכלי העיקרי של אנטישמיים רבים, מאיש ה-KKK דיוויד דיוק ועד למנהיג איראן, עלי חמינאי".
"חברות הענק בתעשיית הטכנולוגיה יצרכו לאחד כוחות כדי להיאבק בבעיות הללו. אך לפני שזה יקרה, על אותן חברות להכיר במציאות: הכחשת השואה היא אנטישמיות, ואי לכך מדובר בדברי שנאה. למרבה הצער, פייסבוק לא מסוגלת לראות את המציאות, המשיך גרינבלאט, "רשתות חברתיות יכולות לשמש בתפקיד היסטורי שישמר את ההיסטוריה אם הן יבחרו לאסור במפורש על הכחשת השואה. על רקע גל האלימות האנטישמי שפקד את ארה"ב בשנה האחרונה, הגיע הזמן שהן יפעלו בנושא".