בכירה במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הזהירה מוקדם יותר היום (שלישי) כי הדעה הרווחת בקרב מומחים לבריאות הציבור היא שנגיף הקורונה ממשיך להתפשט ברחבי ארצות הברית.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
"ההערכה היא שנראה את הווירוס עובר מאדם לאדם בתוך ארה"ב", הסבירה ד"ר ננסי מסוניר, מנהלת המרכז הלאומי לחיסונים ומחלות נשימה (NCIRD) ב-CDC, "אני חושבת שעברנו מהשאלה 'האם זה יקרה' לשאלות 'מתי זה יקרה' ו'כמה אנשים צפויים לחלות?'", היא הוסיפה.
כזכור, יותר מ-80 אלף בני אדם ברחבי העולם נדבקו בווירוס, שגרם למותם של כ-2,700 איש, בייחוד באזור ווהאן שבסין שממנו הנגיף יצא לעולם. המצב בארה"ב הוא מעט חיובי יותר: אחרי שארבעה מפונים נוספים מ"ספינת הקורונה" אובחנו כנדבקים, מניין חולי הקורונה בארה"ב עלה ל-57. עם זאת, טרם דווח על מקרה מוות בארה"ב הקשור לקורונה.
במהלך ביקורו בהודו, הנשיא טראמפ התייחס להתפרצות הנגיף, אם כי בעיקר בפן הכלכלי: "זו בעיה שהולכת ונעלמת", הוא אמר, ככל הנראה במטרה לבלום את הירידות החדות בבורסה בוול סטריט.
ד"ר ננסי מסוניר, מנהלת המרכז הלאומי לחיסונים ומחלות נשימה ב-CDC (צילום: Getty Images)
למעשה, ב-CDC החליטו לגשת לבעיית הקורונה עם פתרון כפול: "מצד אחד, אנחנו עושים מאמצים גדולים לבצע הכלה של הנגיף, ומצד שני אנחנו בוחנים דרכים שבהן ניתן למזער את הנזק הבריאותי לתושבים כאשר הנגיף יגיע אליהם", הסבירה ד"ר מסוניר.
עוד הוסיפה ד"ר מסוניר כי "ביצענו את הבידוד הגדול ביותר בתולדות ארצות הברית, ואנחנו מסייעים למשרד החוץ בהשבת אזרחנו הנמצאים באזורים שבהם הסיכוי להידבק בנגיף גבוה".
ולמרות הכל, מסוניר סבורה כי "מאמצי ההכלה אומנם מוצלחים, אך הם בעיקר יעניקו לנו זמן נוסף כדי להיערך להתפשטות הנגיף ברחבי ארה"ב".
עד כה, מאמצי הההכלה כללו בעיקר איסור על נסיעות לסין או ממנה, והכנסתם לבידוד של נדבקים הנמצאים בארצות הברית. אך מסוניר הצביעה על התפרצות הנגיף מחוץ לאזור ווהאן - למשל באיראן ובשוויץ (נכון להיום, ישנם כ-300 מקרים וודאים באיטליה ו-100 נוספים באיראן) - כדבר ש"עורר את תשומת לבנו וחידד את ההבנה שהנגיף עתיד להתפשט עוד יותר".
נוסעים מסין נוחתים בנמה"ת בלוס אנג'לס, מוקדם יותר החודש (צילום: רויטרס)
דבריה של ד"ר מסוניר קיבלו תוקף נוסף מד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות: "כשאנחנו מתחילים לראות שהנגיף מועבר מאדם לאדם בתדירות קבועה ברחבי העולם, זה הופך את התפרצותו ברחבי ארצות הברית לבלתי נמנעת", הוא הסביר.
עוד אמרו ב-CDC כי אמריקאים צריכים להתכונן למצב שבו יהיו שיבושים בשגרה היומית של רבים במידה שהנגיף אכן יתפשט במדינה. שיבושים אלה עשויים להיות סגירת בתי ספר, סגירת בתי עסק ודחיית ניתוחים שאינם דחופים.
"כולנו צריכים לרענן את המוכנות שלנו למאבק בנגיף", הסביר ד"ר וויליאם שפנר, מומחה למחלות מדבקות באוניברסיטת ונדרבילט. עוד הסביר שפנר כי בתי עסק צריכים לשקול כבר עתה להורות לעובדיהם לבצע את משרתם מהבית.
עוד המליץ ד"ר שפנר להישאר בבית ככל הניתן, למשל לבחור להתפלל בבית מאשר ללכת לבית הכנסת: "כל משפחה בארצות הברית צריכה לשאול את עצמה שאלה פשוטה. האם כולם מוכנים למצב שבו הם יידרשו להישאר בבית במשך שבועיים, ללא אפשרות לצאת מהבית כדי להשיג מזון, מים, תרופות או בידור", סיכם המרצה.
לבסוף, חשוב להבין שנגיף הקורונה מועבר מאדם לאדם בצורה יחסית פשוטה, בין אם מדובר בשיעול או בהתעטשות. לכן, ב-CDC הסבירו כי שמירה על מרחק של כשישה רגל (כ-1.8 מ') מבני אדם מפחיתה את הסיכוי להידבק בווירוס באופן משמעותי.
אלכס אזר, שר הבריאות (צילום: AP)
אלכס אזר, שר הבריאות ושירותי האנוש של ארצות הברית, אמר מוקדם יותר היום כי "הסיכון המיידי עבור הציבור הרחב נותר נמוך, אך כפי שהזהרנו, יש לזה פוטנציאל גבוה להשתנות מהר. העובדה שהצלחנו לשמור על מספר נמוך יחסי של נדבקים היא הישג, בייחוד בהתחשב בעובדה שלצערנו אנחנו רואים שהנגיף מתפשט למדינות נוספות".
עוד הסביר שר הבריאות כי ההחלטה לבטל מאות טיסות מארה"ב לסין בתחילת החודש היא אולי הסיבה העיקרית למספר הנדבקים הנמוך: "אין לנו תוכניות לשנות את איסור הטיסות כרגע", הסביר אזר והמשיך, "התפשטות הקורונה במדינות נוספות מאוד מדאיגה אותנו".