המסחר בבורסה בניו יורק התחיל את השבוע הנוכחי בדיוק כפי שסיים את השבוע האחרון - בירידות בלתי נתפסות. מדד הדאו ג'ונס, אחד המדדים הכי קריטיים בכלכלת ארצות הברית, איבד יותר מ-2,000 נקודות, או 7.7% מערכו. מדובר ביום הגרוע ביותר שעבר על המדד מאז שנת 2008, אז בדיוק התחיל המשבר הכלכלי העולמי.
כאוס מוחלט נרשם היום בבורסה בניו יורק (צילום: AP)
מדד ה-S&P500 איבד 7.6% מערכו (יותר ממאתיים נקודות), ואילו מדד הנאסד"ק החיוני איבד כ-7.29% מערכו, או כ-624 נקודות. הפגיעה במדדים עלולה הייתה להיות קשה עוד יותר אילולא ההחלטה להפסיק את המסחר במשך כרבע שעה, וזאת בשל הירידות הגדולות שנרשמו.
כבר כעשר דקות לאחר חידוש המסחר, המדדים החשובים עצרו את הצניחה החופשית, אם כי המגמה השלילית המשיכה להיות מורגשת ברחבי הברוסה. סטייסי קנינגהאם, נשיאת הבורסה בניו יורק, הסבירה כי ההחלטה "נועד להאט את המסחר במשך כמה דקות כדי לתת למשקיעים את היכולת להבין מה בדיוק מתרחש בשוק, ולאחר מכן לפעול בהתאם לממצאים. הפסקת המסחר הזמנית היא הוכחה שהבורסה מתפקדת כפי שהיא צריכה לתפקד", היא אמרה.
כאמור, היום הוא יום המסחר הגרוע ביותר עבור מדד הדאו ג'ונס מאז אוקטובר 2008. עבור שני המדדים הנוספים, ה-S&P500 והנאסד"ק, מדובר ביום הגרוע ביותר מאז דצמבר 2008. מבחינת איבוד הנקודות (לעומת אחוזים), מדובר ביום הגרוע ביותר שידע מדד הדאו ג'ונס מאז ומעולם.
מחוץ לבורסה, הבוקר בניו יורק (צילום: רויטרס)
כמובן שהמגמה השלישית הורגשה גם בקרב מניות רבות, ומספר תופעות יוצאות דופן נרשמו. כך למשל, המשקיעים סבורים כי רכישת מכוניות חדשות תרד לסדר עדיפות אחרונה בקרב מרבית האמריקאים, דבר שהוביל לירידות במניות של פיאט קרייזלר (10.9%-), פורד (9.09%-) וג'נרל מוטורס (13.94%-). לעומת זאת, המשקיעים מבינים שאמריקאים עדיין יצטרכו לתחזק את הרכבים שלהם, ועל כן נרשמו עליות מרשימות במניות של חברות כגון Advance Auto Parts (כ-2%), אוטו-זון (כ-5%) ו-O'Reilly Auto Parts (כ-1.5%).
מגפת הקורונה אף הובילה לטלטלה בשוק הנפט העולמי, ומחיר הנפט הגולמי בארצות הברית ירד ל-27.34 דולר לחבית (34%-), ואילו מדד הנפט הגולמי "ברנט קרוד" (Brent Crude) ירד ב-24% ל-33.36 דולר לחבית.
מגמה מעניינת נוספת היא נגזרת של הירידות בשוק הנפט העולמי. לרוב, כאשר מתרחשות ירידות מסוג זה, מניותיהן של חברות התעופה מזנקות, שכן במקרים רבים חברת התעופה כבר מכרה את מרבית המושבים לטיסה ספציפית, כך שהחיסכון בנפט מתורגם לרווח נקי. אלא שכעת, חברות התעופה הגדולות בארה"ב (ולמעשה, בעולם כולו) נאבקות בהשלכות הקשות של מגפת הקורונה.
דלתא, יונייטד ואמריקן חוו ירידות גדולות במניותיהן (צילום: פינטרסט)
שלוש חברות התעופה הגדולות בארה"ב, יונייטד, דלתא ואמריקן, כבר הודיעו על ביטול של עשרות טיסות למזרח הרחוק. רק בשבוע שעבר הודיעה יונייטד איירליינס כי היא נאלצת לבטל כ-10% מכלל טיסות הפנים שלה. כעת, החלטות אלה גם מורגשות בוול סטריט.
מנייתה של יונייטד איירליינס צנחה ב-10.21% ונסחרת עבור 46.78 דולר ליחידה בלבד. כדי להבין עד כמה מדובר בירידה דרמטית, צריך להעיף מבט לנתוני המנייה בקיץ האחרון. כך למשל, בחודש יולי המנייה נסחרה עבור קרוב ל-95 דולר ליחידה.
אמריקן איירליינס איבדה כ-7.64% מערכה והיא נסחרת עבור 14.75 דולר ליחידה, ואילו חברת דלתא איירליינס ספגה ירידה של 5.16% ל-43.52 דולר ליחידה.