- בעקבות השתתפותם בכנס איפא"ק: סטודנטים מוואלי לוס אנג'לס הוכנסו לבידוד
- ניו ג'רזי מזהירה מפני הונאה: "מתחזים לאנשי ה-CDC ומנסים לדלות מידע אישי"
- חברי קונגרס בבידוד: ״אנו צלחות תרבית מהלכות" אומר נציג פלורידה החובש מסכת גז לפניו
- חי באמריקה: "ארה"ב זה מקום מצוין לשלב את כל הנסיון והידע", אסף קהתי, ניו יורק
בהלת הקורונה העולמית גרמה לשיבושים בחיי היום-יום של מאות מיליוני בני אדם, פגעה בכלכלות הגדולות בעולם ושלחה מיליוני אמריקאים לעבר חנויות הכלבו, וזאת במטרה לרכוש מוצרים מכל הבא ליד.
תחילה, המוצר הפופולארי ביותר היה מסכות לפנים, ולאחר מכן זה עבר לחומר חיטוי ליד. כעת נדמה שהמוצר הפופולארי ביותר הוא דווקא נייר טואלט, לפחות במבט על המדפים הריקים בחנויות כמו טארגט, וולמארט וקוסטקו.
מדפים ריקים בסניף קוסטקו בארה"ב (צילום: רויטרס)
רשתות רבות בארצות הברית החלו להגביל את כמות נייר הטואלט שכל לקוח יכול לרכוש, אך תופעה זו חוצה גבולות ומגיעה לכל רחבי העולם: באנגליה, למשל, מרבית הסופרמרקטים נותרו ללא נייר טואלט. רשתות רבות באוסטרליה העסיקו מאבטחים כדי שישמרו על הסדר במחלקת נייר הטואלט, ואחד מעיתוני המדינה אף הדפיס 8 עמודים ריקים נוספים כדי שניתן יהיה להשתמש בזה כנייר טואלט.
השאלה שכמובן עולה היא מדוע נייר טואלט הפך למוצר כה פופולארי? הרי הוא אינו מספק הגנה כלשהי מפני הקורונה (או אף נגיף אחר, לצורך העניין). יתרה מכך, לא מדובר במוצר שצפוי להיעלם מהמדפים בתקופות משבר כמו חלב או לחם. אז למה בכל זאת נייר טואלט הוא אחד המוצרים הכי מבוקשים בארה"ב?
ראשית כל, אנשים נוטים לפנות למצבי קיצון כשהם שומעים מסרים סותרים. על אף שנגיף הקורונה נמצא בעולם כבר כחודש וחצי, אנחנו לא יודעים הרבה עליו. וחוסר הידע הזה מוביל לדיווחים שונים, לעיתים שאינם נכונים. חוסר הוודאות תמיד יוצר פאניקה, וזה מוביל לסיבה השנייה לתופעה החריגה, היעדר הוראות ברורות מרשויות הבריאות.
רשות הבריאות האמריקאית מורכבת מכל כך הרבה גופים, ארגונים ובכירים, שלעיתים קשה להבין מה בעצם מבקשים מאיתנו לעשות. אנו יודעים שנגיף שעלול להיות קטלני מסתובב בארה"ב, אך ההנחיה הכי ברורה שקיבלנו היא "לשטוף ידיים ולהימנע ממגע עם אנשים ככל שניתן". עבור רבים, נראה שהפתרון לא תואם את גודל האיום, ולכן לא מפתיע שהרבה אנשים מנסים לחשוב על פתרונות משלהם, למשל רכישת ציוד נוסף כמו נייר טואלט.
סיבה נוספת שככל הנראה תרמה לתופעה היא אפקט הדומינו. תמונות של מדפים ריקים ועגלות מלאות במוצרים מילאו את הרשתות החברתיות, ורבים לא רצו להישאר בידיים ריקות ונהרו אף הם לעבר החנויות. ופה נכנסת סיבה נוספת: ההשפעה הפסיכולוגית. יתכן שרכישת מוצרים מסוג זה, מעין היערכות מראש, מרגיעה אנשים ומאפשרת להם להמשיך ולקיים שגרה מסוימת.