הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
שוק התעסוקה האמריקני קרס: מספר הבקשות לדמי אבטלה שבר את שיא כל הזמנים
הנתון האסטרונומי של מספר מבקשי האבטלה במהלך השבוע החולף לא משאיר הרבה מקום לתהיות: אמריקה במיתון. גרף אחד מבהיר בצורה מחרידה את גודל המשבר. מתי נצא ממנו? זו כבר שאלה שרק מעטים הכלכלנים המוכנים לענות עליה

בשלוש השנים האחרונות שיעור האבטלה בארה"ב לא חצה את רף 4 האחוזים. כרגע NPR מדווח כי האנליסטים בגולדמן זקס מדברים על כ-15 אחוזי אבטלה, כאשר אמש כבר הודיע מיגל דה-קסטרו, אחד מבכירי הבנק הפדרלי כי "האבטלה עלולה להגיע לכ-32%", (בשיאו של השפל הגדול בשנת 1931 האבטלה עמדה על כ-25%).

ואם כל זה לא מספיק, גרגורי דאקו, מחברת אוקספורד אקונומיקס המוערכת, הכריז מוקדם יותר הבוקר כי "שוק העבודה האמריקני נמצא בצניחה חופשית".

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


מליוני אמריקנים הגישו בקשות לדמי אבטלה השבוע (צילום: Q)

הקולות הנשמעים באים על רקע דו"ח המחלקה הפדרלית לעבודה שפורסם היום בשעות הבוקר. על פי הדו"ח, מספר האמריקנים אשר הגישו בקשה לדמי אבטלה זינק בכ-6.6 מיליון בשבוע האחרון בלבד. בכך נשבר שיא מבקשי האבטלה עבור תקופה של שבוע בודד בהיסטוריה האמריקנית, זה השבוע השני ברציפות.

זוהי מכה כלכלית אנושה לארה"ב המתרחשת על רקע ההוראה המגיעה מעשרות מדינות ברחבי האיחוד (ובמיוחד במדינות המניעות את הכלכלה כקליפורניה, וניו יורק) לתושבים להישאר ספונים בביתהם במהלך רוב שעות היממה, מה שגורם במקביל לסגירת מיליוני בתי עסק, מפעלים, ומעניקי שירותים.

 

 

מספר דורשי דמי אבטלה במהלך השנים מיוצג בקו שחור, שימו לב לצד הימני של הגרף (זירו הדג')

מספר בקשות האבטלה בתקופה שבין ה-21 במרץ וה-28 במרץ היה כפול מזה של התקופה שבין ה-13 וה-20 במרץ (במהלכה גם כן הוגשו כ-3.3 מיליון בקשות), כך לפי הדו"ח.

בכך מספר האמריקנים אשר הגישו בקשה לדמי אבטלה מאז ראשית המשבר חצה את רף 10 המיליון, נתון מדהים המעיד על ההשפעות הקולוסאליות של הנגיף ועל הנזק העצום שהסב לכלכלת ארה"ב, שערב התפרצותו הייתה כדברי הנשיא טראמפ "הכלכלה החמה בעולם".

הדו"ח, המספק ראיות עדכניות למצב שוק העבודה, והבוחן את חוסנה של כלכלת התעסוקה יחזק ככל הנראה את עמדות הכלכלנים הטוענים כי אמריקה כבר במיתון. מיתון המסיים באופן רשמי את תקופת 11 שנות הצמיחה חסרת התקדים שידעה כלכלת אמריקה מאז משבר 2008-9

 

 

 
מספר דורשי האבטלה במדינת קליפורניה מיוצג בגרף הכחול (צילום: זירו הדג')
 
בטרם נגיף הקורונה אילץ סקטורים שלמים בכלכלה להיסגר, מספר דורשי האבטלה הגבוה ביותר שנרשם בשבוע בודד עמד על כ-665,000 בני אדם בשבוע, במהלך חודש מרץ 2009, עתה השיא החדש עומד על פי 10 ממספר זה. 

מסעדות, ברים, מלונות, ספינות התענוגות, יצרני רכבים ותעשיית הבידור והספורט כולה, הוכו קשות על ידיה המגיפה במקביל לעלייה במספר המדינות המורות על סגירת עסקים בלתי חיוניים במטרה לעצור את התפשטות הנגיף.

אכן מה שהפך למשבר בריאותי חמור, הולך ומראה סימנים של משבר כלכלי חמור, ונראה כי הבורסה האמריקנית תתקשה להגיב באופן חיובי לבשורות הללו. 

במקביל, ניסו כבר כאמור מחוקקים להקל על הלחץ בשוק התעסוקה באמצעות תכנית חילוץ פדרלית, אשר תחלק כספים לכל אזרח אמריקני באשר הוא, כולל תוספת פדרלית מיוחדת עבור אלה הזכאים לדמי אבטלה. במקביל נשמעות גם קריאות לתוכנית נוספת האמורה לצאת לפועל במהלך הקיץ ושתעסוק בהענקת אשראי לטווח ארוך עבור עסקים פרטיים.

השאלה היא האם יהיה זה מאוחר מדי להציל את הכלכלה ממיתון כולל. 

ההגדרה הכלכלית למיתון עומדת על 2 רבעונים של צמיחה שלילית, ההגדרה למשבר היא 3 רבעונים שכאלה. עם נתוני אבטלה המעידים על קריסה דה-פקטו של שוק התעסוקה, עם כמויות כסף כאלה המוזרמות אל המשק, המעמידות אותו בסכנה אינפלציונית, ועם מד אמון צרכנים נמוך ביותר - קשה לראות את אמריקה נמנעת ממשבר כלכלי בקנה מידה היסטורי.

נוכל רק לקוות שאנו טועים וקריסת שוק התעסוקה, הינה סממן עונתי בלבד ל-2 רבעונים לכל היותר, וכי עד מהרה המזומנים המוזרמים אל המשק ייהפכו לסחורות ושירותים שיספקו שבתורם ישיבו את ארה"ב לעבודה. 

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE