מדינת ניו יורק הפכה בימים האחרונים למוקד התפרצות הקורונה העולמי, עם למעלה מ-180 אלף מקרי הידבקות בשטחה. הרבה מעבר לאיטליה או ספרד מוכות המגיפה. כתוצאה מכך, לא מעט מתושביה ותושבי ניו ג'רזי, המדינה הסמוכה לה, בודקים את כל אפשרויות המילוט הזמני, עד שהאזור יחזור לשפיות.
בקרב הקהילה הישראלית שם, מידי יום, ניתן לראות פוסטים של כאלו אשר מציעים את תכולת דירתם בעקבות רכישת כרטיס טיסה חזרה לישראל. חברת 'אל על', כבר ביטלה את קווי הטיסה בין ישראל לארה"ב בחודש שעבר, ואילו מתחרתה העיקרית, 'יונייטד, השאירה קו בודד, משדה התעופה ניוארק למקבילו בבן גוריון.
בנוסף אליהם, כמובן שישנם אלפי ישראלים ברחבי ארה"ב אשר החליטו לבסוף כי בתקופה הנוכחית, עדיף עבורם לשהות בארץ ולהמתין עד יעבור זעם.
אווילין דיאז ארקה בצילום על רקע המהומה בדלפק חברת יונייטד שבשדה התעופה ניוארק
מה שכעת טרף את הקלפים, היא הנחייתו, מוקדם יותר היום של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על עצירת כל הטיסות הנכנסות למדינת ישראל עד אשר תושג הסדרה משפטית שתאפשר לפיקוד העורף לבדוק את הבאים בשערי הארץ ולהעבירם ישירות למלוניות בלא כניסתם למונית ותוך פיקוח על הליך בידודם.
הנחייתו החדשה של נתניהו הגיעה שעות ספורות לאחר שהתברר כי נוסעי טיסה מארה"ב שנחתה ביממה האחרונה בישראל, לא הועברו למלונית לטובת בידוד וחלקם אף עלו על מוניות. בעקבות ההחלטה, נאלצה יונייטד להודיע שהיא מבטלת גם את קו התעופה הבודד האחרון.
המשמעות - טיסת UA 90 שהייתה אמורה להמריא מניוארק היום (שבת) בוטלה אף היא.
כתוצאה מכך, קבוצה של לפחות 60 ישראלים אשר התכוונו לעלות על טיסה זו, נתקעו בשדה התעופה בניוארק. חלקם אף עצרו בו בתור טיסת קונקשן וכעת, כלומר, גם לחזור לביתם בניו יורק או ג'רזי, אינה אופציה.
אחת הנוסעות היא אוולין דיאז ארקה, סטודנטית ממסצ'וסטס, שתיארה את תמונת המצב בפוסט שהעלתה לפייסבוק בו בין היתר כתבה: "הטיסה שלנו לארץ בוטלה, רובנו אחרי טיסות קונקשן לאחר שירקנו דם כדי למוא טיסה חזרה ארצה. זו לא טיסה רגילה! אנחנו ישובים במשך שעות חשופים ומסתכנים בלחלות כדי להגיע לארץ. כולנו חתמנו פה על דף הצהרה שאנחנו מוכנים להיכנס למלונית לפי ההנחיות".
בנוסף, ביקשה ארקה עזרה בהפעלת לחצים על הרשויות על מנת להוציא בכל זאת את הטיסה לדרך.
בשיחה עם מערכת חדשות היברו ניוז, מספרת אווילין על השתלשלות העניינים: "שמו את כולנו במלון בניוארק ליומיים. נתנו לנו ואוצ'רים לשלוש ארוחות, וקבעו לנו טיסה ליום שני לאותה שעה, 4:25 אחר הצהריים. לטענת יונייטד, זה התאריך הכי מוקדם שבאפשרותם. הפעלנו עליהם המון לחץ עד הדקות האחרונות. בסוף האחריות נפלה עליהם כי ישראל החליטה באופן מיוחד לאפשר לטיסה הזו להכנס ארצה, ולמרות זאת, יונייטד פשוט סרבה להעלות אותנו למטוס".
"זו פשוט חוויה מטורפת, אנשים עם ילדים, נשים בהיריון, מבוגרים בקבוצת סיכון. אני "ביליתי" שם 11 שעות ולא היה עם מי לדבר".
מספר שעות לאחר הכרזת נתניהו, הודיע שר התחבורה, בצלאל סמוטריץ' כי הוחלט על פתיחה מידית מחדש של שערי המדינה לישראלים שחוזרים הביתה, תוך התניה שיחויבו לשהות בבידוד במלונית של משרד הביטחון במימון של המדינה. "כפי שאמרתי, מדינת ישראל לא תסגור את שעריה בפני ישראלים השבים הביתה. אני מודה לראש הממשלה על קבלת ההחלטה הערכית הנכונה. כל ישראל ערבים זה לזה הוא ערך יסוד בסיסי במדינת ישראל", אמר סמוטריץ'.
ארקה, שהייתה מודעת להתפתחות, ניסתה לדבריה ביחד עם שאר הנוסעים לפעול מול יונייטד בכל צורה אפשרית כדי להוציא את הטיסה לדרך, אך לשווא: "היה איתנו מתנדב, מציל חיים שטס הלוך חזור על קו ארה"ב - ישראל מטעם ארגון תרומות מח עצם, ויש לו עדיפות בכל שדה תעופה, ולמרות זאת, הם לא הסכימו להטיס אותו. הוא היה בדמעות, זו הייתה סצנה קורעת לב".
"זו פשוט סיטואציה הזויה, יש לנו למעשה אישור כניסה מהמדינה שלנו, וחברה חיצונית לא מסכימה להטיס אותנו, לא נתפס".
ארקה מספרת כי הנוכחים בשדה התעופה עברו לא מעט רגעי חרדה ויחס בלתי אנושי שכללו 11 שעות ללא אוכל ומים: "היה איתנו אדם מבוגר, בן 75 שחשש לחייו והפציר בחברת התעופה שימצאו פיתרון. חייבים להבין שישבנו במשך שעות ארוכות בשדה תעופה חשופים לסכנה ולא אף אחד לא אכפת. אחד האבות ביקש שלפחות יתנו מסכות הגנה לילדים וסירבו. אני התחננתי שיתנו לנו אופציה לקנות מזון ושתיה, כי הקיוסק היחיד שם היה סגור. אפילו בקבוק מים אנשי האבטחה לא אישרו לי לקחת איתי. פשוט קיצוניות בלתי ניתנת לתיאור".
כאמור, עיקר הטענות הן כלפי חברת יונייטד שלדברי הנוכחים, סירבה לאשר להם לעלות על הטיסה ואף לא סיפקה אפשרויות תזונה לעשרות הנוכחים, בהם מבוגרים וילדים במשך הזמן הארוך בו המתינו, "לא נתנו לנו שום דבר".
"גם לגבי הואוצ'רים לאוכל במלון, נתנו לנו תחילה רק ליום במלון ואנחנו צריכים לחזור לטרמינל ולבקש ליום השני. רק אחרי ויכוחים מצידנו, הסכימו לתת לנו לכל היומיים.
על הנסיבות שהביאו אותה לחזור ארצה מספרת אוולין כי "אני סטודנטית ואחרי שראיתי שהמצב מחמיר, אמרתי לעצמי שלא אחכה עד שיסגרו את כל הגבולות ושזה הזמן לשהות בו בארץ. אם הכל ישתפר, אחזור לסמסטר הבא אבל אין לדעת במצב שבו ארה"ב נמצאת".
מלבד תחושת האי הוודאות ששוררת בקרב הנוסעים בנוגע למימוש הטיסה ביום שני, הרי שהתווסף כעת עוד היבט מרתיע: "החשש שלנו כעת הוא שהטיסה הבא, בשל היותה האחרונה, תהיה הרבה יותר עמוסה באנשים מכפי שהייתה אמורה להיות היום. בנוסף לכך, כמובן שלא שמחנו לשהות ביומיים הקרובים באחד המקומות הכי מוכי קורונה בארה"ב".
לסיום, אווילין מבקשת מקובעי המדיניות לפעול ככל יכולתם על מנת לוודא שהפיתרון אכן יצא לפועל: "מרגיש לי שכולם מעבירים אחריות ואף אחד לא לוקח אותה תחת חסותו כדי שדברים יפעלו כמו שצריך".
"מהרגע שנתניהו הצהיר שישראל עוצרת כניסה, זה היה בערך 6 שעות טרם הטיסה ואף אחד לא הודיע לנו. עמדתי ליד הביטחון ושאלתי אותם אם זה קורה וטסים, והם השיבו כן. רק שעתיים לפני הטיסה, הודיע לנו שהיא התבטלה. זה לא היה צריך לקרות ככה, לא מעכשיו לעכשיו, או לפחות לדאוג לנו, חלקנו בקונקשן, זה לא שישבנו בבית".
מכתב התחייבות בעמידה בנהלי הבידוד הישראלים, עליו חתמו כל נוסעי טיסת יונייטד