מיקרוביולוג מהאקדמיה הסינית למדעים רמז ביום חמישי שארה"ב נותרה מקור אפשרי לנגיף הקורונה, עד אשר בכירים אמריקאים יוכיחו אחרת.
המדען, שי יאיי, טען שבכירים אמריקנים "לא ענו בפומבי" לתיאוריית הקונספירציה שהעלתה המפלגה הקומוניסטית בסין, ועל פיה מעבדה של צבא ארצות הברית במרילנד היא מקור הנגיף.
סין לא סיפקה שום הוכחות התומכות בטענה זו, אך שי אמר שהוא אינו יכול לדון בזאת - או בחוסר ההוכחות לכך - עד שארה"ב תתחיל להשתתף מצדה ב"וידוא הדדי של המידע הביולוגי והאפידמיולוגי הרב שבנמצא".
נשיא סין, שי ג'ינפינג (צילום: גלובל טיימס)
שופר התעמולה הסיני גלובל טיימס, דיווח ביום חמישי על הנושא, "בתגובה להאשמה כי נגיף הקורונה דלף ממעבדת מחקר של הצבא האמריקאי, המדענים הסינים אמרו שהם לא יכולים להביע את עמדתם בנושא, מכיוון שארה"ב לא מספקת מידע מתאים".
שי התעקש כי "מקור הנגיף היא סוגיה מדעית המצריכה מחקר ארוך - שבו אי וודאות רבה", וזאת למרות הקונצנזוס המדעי הרחב כי מקור הנגיף הוא בסין.
"מציאת מקורו של הנגיף יעזור למנוע מגיפות דומות בעתיד ויגן על החברה האנושית. מדענים ממגוון ארצות ברחבי העולם מסורים לעבודה הזו. אולם המחקר דורש וידוא הדדי של המידע הביולוגי והאפידמיולוגי שבנמצא, דבר שיקח זמן והצלחתו אינה ודאית" הוסיף.
אליבא דגלובל טיימס "כמה פרסומים ברשתות החברתיות טענו גם שצבא ארה"ב חימש חבר במשלחת הדיפלומטית האמריקאית בנגיף, אשר השתתף במירוץ האופניים במשחקים הצבאיים העולמיים, שהתקיימו באוקטובר 2019 בווהאן והוא למעשה החולה הראשון בנגיף".
דובר משרד החוץ הסיני זאו ליז'אן הוא הראשון שהעלה בטוויטיר את התאוריה שעל פיה ארה"ב הפיצה את הנגיף בווהאן, העיר בה החל, "מתי הגיע החולה הראשון לארה"ב? כמה נדבקו? באילו בתי חולים? ייתכן שצבא ארצות הברית הביא את המגפה לווהאן" כתב זאו.
נשיא ארה"ב דונלאד טראמפ ומקבילו הסיני (צילום: AP)
סין הוציאה את השימוש בטוויטר אל מחוץ לחוק בקרב אזרחיה, אף שתועמלנים בכירים במשרד החוץ הסיני ובגלובל טיימס עושים בו שימוש תדיר.
הגלובל טיימס זיהה את המתקן האמריקאי בפורק דטריק, מרילנד, כמקור הנגיף. אע"פ כי זהו מתקן החוקר אבולה, נגיף שונה מאוד ממשפחת נגיפי הקורונה ומדבק הרבה פחות.
"המעבדה בפורט דטריק המטפלת בחומר ביולוגי גורם מחלות, כמו האבולה. בעיר פרדריק, מרילנד, נסגר לאחר שהמרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן הוציא למתקן צו סגירה ביולי 2019, ע"פ התקשורת המקומית", ציין הגלובל טיימס.
הטלוויזיה הסינית בשפה הערבית העניקה אף היא במה להשערות אודות המעבדה במרילנד.
(אילוסטרציה)
הגלובל טיימס פרסם עוד ביום חמישי מאמר בו מצוטט מדען מאוניברסיטה בווהאן המתעקש כי ווהאן ייתכן ולא הייתה המקור של נגיף הקורונה.
על פי המאמר, ההדבקה הקהילתית החלה מוקדם יותר ממה מהנטען בלומברדיה שבאיטליה, הדבר מחזק כביכול את הטענה שמקור הנגיף איננו בסין, מבלי לציין כי ישנה אוכלוסיית מהגרים גדולה מאזור ווהאן באזור.
הרמיזות בגלובל טיימס מנוגדות משמעותית לדיווחים בעיתון הרשמי של מפלגה הקומוניסטית בסין, 'יומון העם' (people's daily), שפרסם שני מאמרים ביום רביעי וחמישי שמתעקשים שהנגיף אינו מהונדס מלאכותית ולא הגיע מאף מעבדה.
יומון העם מתעקש, " לאחר ניתוח של רצף הגנום של נגיף הקורונה ונגיפים דומים, מדענים לא מצאו עדויות שהנגיף נוצר במעבדה, מציאת מקור הנגיף קריטית למאבק האנושי הגלובלי נגדו".
"על נושאים הקשורים במדע להיפתר באמצעים מדעיים ועל שאלות מקצועיות צריכים לענות מקצוענים, הכשלים הלוגיים ותיאוריות הקונספירציה המלוות את הנגיף, הן לא רק בלתי מועילים למדינות הנלחמות בנגיף, אלא גם מלבים את אי האמון, ומחבלים במאמץ בסולידריות ובשיתוף הפעולה הגלובליים".