כמות קורבנות הקורונה שיירשמו בארה"ב עד סוף חודש הבא עלולה להיות גדולה פי 2 בהשוואה לתחזית של הבית הלבן למשבר כולו, כך על פי חוקרי בית הספר וורטון השייך לאוניברסיטת פנסילבניה אשר ביקשו לבחון את ההשלכות של הפתיחה המחודשת של המשק.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
לפי החוקרים, גם במקרה הטוב ביותר מבחינת חיי אדם (דהיינו, במצב שבו כלל מדינות ארה"ב משביתות את המשק עד סוף חודש יוני) צפויים למות כ-117 אלף בני אדם בעקבות הידבקות בנגיף הקורונה.
לשם השוואה, בתחילת השבוע דיברו בבית הלבן על 60 אלף מקרי מוות במהלך המשבר, אולם כבר הבוקר כמות הקורבנות חצתה את רף 63 האלף. יתרה מכך, ישנם יותר ממיליון אמריקאים שאובחנו כנשאי הנגיף, וכל ההערכות של גורמים רפואיים מדברות על כך שהמשבר יימשך חודשים נוספים.
הנשיא טראמפ בעצמו אמר שלדעתו "יהיו בין 60 ל-70 אלף מתים", וכאמור, הרף המינימלי שעליו הצביע הנשיא כבר נחצה.
ראוי לציין כי בית הספר וורטון הינו חוג ללימודי מנהל עסקים באוניברסיטת פנסילבניה. מעבר להיותו בית הספר הוותיק ביותר ללימודים אלה, הוא גם נחשב לאחד המובילים בעולם בתחום, ובין בוגריו הרבים ניתן לראות שמות בולטים כמו הנשיא טראמפ והמיליארדר וורן באפט.
לכן, החוקרים בוורטון ביקשו לייצר מודל שבו ניתן לבחון את מקרי המוות אל מול הפגיעה הכלכלי. המסקנה, כאמור, היא ש-117 אלף בני אדם עלולים למות גם אף מדינה לא תיפתח מחדש לפני ה-30 בחודש הבא - דבר שכמובן כבר קרה בלא מעט מדינות. בתרחיש זה (שבו המדינות לא פותחות עסקים עד סוף יוני), המודל מצביע על התכווצות של הכלכלה האמריקאית בשיעור של 11.6%, וזאת בנוסף ל-18.6 מיליון משרות שייעלמו.
הנשיא טראמפ ו-וורן באפט למדו בבית הספר וורטון (צילום: Shutterstock)
לעומת זאת, במודל שתואם את המציאות במדינות (לא חזרה מלאה לשגרה, אך פתיחת עסקים תוך כדי שמירה על ריחוק חברתי) החוקרים טוענים שניתן "להציל" 4.4 מיליון משרות. חשוב להסביר כי לא מדובר בתוספת של משרות, אלא ב-14 מיליון משרות שייעלמו (לעומת 18.6 מיליון במודל המחמיר).
אך אם מדינות ארה"ב יחליטו לפעול כך - ויש לציין שהמציאות כיום מראה שזה בהחלט הכיוון - כ-45 אלף בני אדם נוספים צפויים למות בעקבות הידבקות בנגיף עד סוף החודש הבא, כלומר סך קורבנות הקורונה בארה"ב יעלה על 162 אלף בסוף יוני.
החוקרים בוורטון אף בחנו מה היה קורה אילו מדינות ארה"ב היו פותחות מחדש את כלכלתן ב-1 במאי: הפגיעה הצפויה במשק הייתה אומנם נמוכה בהרבה, כחצי מיליון משרות בלבד. אך מאידך, מודל זה הצביע על כ-350 אלף מתים עד ה-30 ביוני. לשם השוואה, במהלך מלחמת העולם השנייה נהרגו 291,557 חיילים אמריקאים.
את המודלים השונים ניתן לראות במלואם כאן.