אם רצינו להבין מה מצב המשק האמריקני באמת בין הנתונים החיוביים יחסית לנסיבות הכלכליות שבוול-סטריט, ובין מספר המובטלים העצום ותכניות החילוץ הגרנדיוזיות, ואיך כל זה קשור לכיס שלנו, כדאי לתת מבט בסיפור הבא.
סיפור שמהווה לא פחות ממירקרו-קוסמוס למצב הפיננסי של ליבו של המעמד הבינוני במדינה העשירה בארה"ב.
קרן הפנסיה הענקית השייכת לעובדי הציבור של מדינת קליפורניה, Clepers מנהלת נכסים בשווי של כ-395 מיליארד דולרים.
עד היום היא נודעה בקרב האנליסטים, וגם בקרב עובדי הציבור כמניה בטוחה. אך הדברים החלו להשתנות בתחילת מרץ כשמכרה הקרן את אופציות הגידור שלה בעוד השוק רשם תשואות הגבוהות לאלה של שיאיי כל הזמנים.
על ידי המהלך הזה איבדה הקרן רווחים בשווי מיליארד דולרים - ומילדת פלא הפכה למי שמתקשה להגיע איעדי רווחיות גבוהים שהייתה רגילה אליהם ושהציבה לעצמה בעשור האחרון, 7% כל שנה. ולכסף שלנו, וליציבות הדולר הסיפור הזה יכול לומר הרבה מעבר לפגיעה בקרן כזו או אחרת שמליוני עובדי ציבור בקליפורניה מושקעים בה.
שכן הקרן, כמו קרנות אחרות הנמצאות במצב דומה נאלצות עתה לקחת הלוואת ענק ולחשוף את עצמה (ואת הפנסיות של עובדי הציבור בקליפורניה) למכשירים פיננסיים מסובכים כמו חוזים עתידיים. כאשר על פי מקור בכיר בעיתון ה'פייננשל טיימס', נראה כי הלוואות אלה יכולות להגיע גם לסך של כ-20% מערך נכסי הקרן, שהם כ-80 מיליארד דולרים ע"פ ערכה הנוכחי.
מטרת ההלוואות היא להגדיל את רווחיה של הקרן ולעזור לה להשיג את יעדי הצמיחה שלה.
הסתבכתם קצת? הבנתם שמהמרים לכם על הכסף? חכו.
החלטת Clepers כמעט בוודאות נשענת על מחויבות שסיפק הבנק הפדרלי שכנראה התחייב לרכוש אגרות חוב וקרנות נסחרות - מה שאומר גם קרנות הנמצאות בדירוג השקעה, וגם קרנות הנמצאות בדירוג זבל. עוד נראה כי בקרוב יתחיל הבנק הפדרלי לקנות אג"ח קונצרני תוך שהוא מגביל את האפשרות של קרן קלפרס להפסדים כספיים.
התוכנית המדהימה בשאפתנותה נחשפה במצגת לדירקטוריון החברה שהעביר הממונה על ההשקעות בחברה בן מנג.
ההצעה הגיעה לאחר שסקירת אסטרטגיית ההשקעות של 2019 חשפה כי "הקרן זקוקה למיקוד רב יותר על הרווחיות העודפת שניתן להשיגה בנכסים לא נזילים וזאת בהשוואה למניות ולאגרות חוב הנסחרות בנזילות גבוהה. ע"פ האסטרטגיה הקודמת והקצאת הנכסים שיצרנו, הוערך כי ישנה הסתברות של פחות מ-40 אחוזים להגיע ליעד של 7 אחוזי צמיחה בשנה על פני העשור הקרוב". אז הבנק הפדרלי סומך את ידו על אסטרטגיית הימורי הון של קרנות פנסיה? נראה כי 2008 שוב כאן, אך אם נביט ונבחן את נתוני האבטלה הקשים, ואת הנזקים הקשים שספגו בעלי עסקים מאז מגיפת הקורונה, נראה כאן משהו מטריד - למעשה המשבר עלול להגיע גם לכלכלה הפיננסית - וזה גבירותיי ורבותיי, לא רק יסכן קרן פנסיה כזו או אחרת, או את השקעותיהם של עובדי מדינת קליפורניה, אלא את כל המערכת עליה נשען הדולר.
במאמר מוסגר נאמר שהתוכנית המקווה להשיג תשואה עודפת דרך השקעה בנכסים פרטיים בלתי סחירים בשוק המניות אומנם מבטיחה בכוח אחוזים ניכרים של תשואה שלא ניתן להשיג בשוק המניות, אך היא חשופה לסיכון גדול יותר בהתאמה, ובמקרה של שינוי באקלים העסקי, לא ניתן יהיה לממש בקלות את ההשקעה ולהחזיר כסף נחוץ לעמיתי הקרן.
אלא אם תמצא הקרן רוכש לעסקים הפרטיים בהם היא משקיעה יהיה לה קשה עד בלתי אפשרי לממש את נכסיה אף אם יהיו בריאים ומוצלחים, אולי למעט דרך הנפקה ישירה בשווקי המניות, דבר שקרן פנסיה סולידית וודאי אינה מורגלת בו.
"בהינתן סביבת הצמיחה והתשואה הנמוכות, ישנם רק סוגי נכסים מועטים שצפויים לצלוח את משוכת שבעת האחוזים המסורתית על פני העשור הקרוב, הנכסים הלא סחירים בולטים במיוחד בקטגוריה זו", אמר מנג, והוסיף "מינוף דרך הלוואה יגביר את תנודתיות ההחזרים אבל יכולתה של קלפרס להשקיע לטווח ארוך אמור לאפשר לקרן לסבול זאת" .
לוגו קרן קלפס (קרדיט : chain reation reaserch)
כמו על מנת להבטיח שלא רק שלא תגיעה ליעדה (כזכור, שבעה אחוזים של צמיחה שנתית), אלא שגם תספוק הפסדי ענק במשבר הפיננסי הבא, הענק הפנסיוני לווה כסף במטרה להשקיע במניות במחיר שאינו רחוק בהרבה משיאי כל הזמנים, ועם תשואות הנמצאות בשפל היסטורי באגרות חוב. היה זה שילוב שהבטיח שגימלאי קליפורניה לא יהנו מהסכומים המובטחים להם, ונהפוך הוא, הם יסבלו מהפסדים משמעותיים בחסכונות חייהם.
וכמו כדי להוסיף חטא על פשע, מזכיר לנו עיתון הפיננשל טיימס כי נכסיה של קלפרס מכסים 71 אחוזים בלבד מהדרוש על מנת לשלם את הסכומים אליה התחייבו כלפי כמעט 2 מליון השוטרים, הכבאים ושאר עובדי הציבור העמיתים בקרן.
הירידה בשוק המניות האמריקאי גרמה לאפקט חמור של התגברות הבעיות המבניות ארוכות הטווח של המערכת הפנסיונית ברחבי ארצות הברית, ובפרט בתוכניות החלשות ביותר, העומדות בפני גידול עצום להתחייבויות שאותן אין להם איך לממן.
למעשה, ישנם המשערים שהסיבה המרכזית שבגללה חילץ הבנק המרכזי את השווקים הייתה למנוע הפסדי ענק של טרילונים למערכת הפנסיונית האמריקנית.
אין צורך לומר כי המחסור במזומנים של קרנות אלה מהווה סיכון אדיר בטווח הארוך עבור מליוני עובדים ופנסיונרים אמריקאיים ובמיוחד עבור עובדי הציבור במדינת קליפורניה, שבמידה והם יפגעו, כלכלת המדינה המערבית כולה עלולה להיפגע.
הבעיה היא שלקיחת הלוואה בגובה 20% מהנכסים המנוהלים על מנת להגדיל את ההכנסות בטווח הקצר, לא רק מגבירה סיכון לאובדן כספים במקרה של מפולת בשוק, אלא שמדובר בחסכנותיהם של אזרחים עובדים - דבר שיכול לגרום לירידת ערך רבתית.
נכון לעתה ברור שהבנק הפדרלי יהיה נתון למכבש לחצים גדול לאיין את הסיכון ששוק המניות ושוק אגרות החוב יחוו בין אם יירד שוק המניות ובין אם לאו.
אם הבנק הפדרלי לא יעשה את זה, ומליוני אמריקנים יפשטו את הרגל, תזכרו את קלפרס, ייתכן והיא תהיה ה-Enron שסימלה שהעם האמריקני ייצא לרחובות שוב - הפעם לא בגלל ג'ורג' פלויד אלא בגלל מליוני עובדים שתשלומי הפנסיה שהובטחו להם לא יגיעו לחשבונות הבנקים.