תעשיית התעופה האמריקאית עלולה לקרוס בתוך כחודשיים ללא חבילת סיוע ממשלתית נוספת, כך הזהיר הבוקר (רביעי) רובין הייז, מנכ"ל אחת מחברות התעופה הפופולריות בארצות הברית, ג'ט בלו.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כזכור, במרץ אושרה חקיקת החירום (הקרויה חוק CARES, ראשי תיבות של Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security) בגובה 2.2 טריליון דולר. מתוך סכום זה, 32 מיליארד דולר חולק לחברות התעופה בארצות הברית.
היו דיבורים על כך שהממשלה תקבל בעלות חלקית על חברות התעופה (ואם המנייה תעלה בעתיד, הרווח מהמכירה יחולק בין התושבים), אולם בסופו של דבר רק סעיף קריטי אחד הוכנס לחקיקה: כדי לקבל את הכסף, חברות התעופה נאלצו להבטיח כי הן לא יבטלו קווים או יפטרו עובדים עד סוף חודש ספטמבר (החקיקה נועדה לממן את הפעילות השוטפת במשך חצי שנה, עד סוף חודש ספטמבר).
"אנחנו אט אט מתקרבים לסיומה של מגבלות חוק ה-CARES, אך כבר עתה ברור כי רמת הביקוש תהיה שבריר ממה שהייתה ערב המשבר", הסביר מכנ"ל ג'ט בלו. מעבר לפגיעה בשורה התחתונה של חברות התעופה, הייז גם הצביע על השלכה נוספת שעלולה להתרחש: "יש כאן פוטנציאל להביא ל'גל של מחיקת משרות' בתעשייה כולה".
כאשר נשאל על פתרונות אפשריים, הייז לא התבלבל: "הארכת חוק ה-CARES בהחלט תמנע את הגל הזה".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בשבוע החולף עברו מדי יום בנמלי התעופה בארצות הברית כ-660 אלף נוסעים. אומנם מדובר בכמות עצומה לעומת שיא המשבר (אז דווח מספר פעמים על פחות מ-100 אלף נוסעים בכל ארה"ב), אך בכל זאת מדובר בפערים גדולים לעומת 2.6 נוסעים שעברו בנמלי התעופה בארה"ב בכל יום, במהלך השבוע המקביל אשתקד.
"אנחנו רואים שרמת הביקוש כיום עומדת על כ-25%, אולי 30%, לעומת התחזיות לעונת הקיץ", הוסיף הייז.
העובדה שהמנכ"ל של ג'ט בלו בחר להתראיין היום אינה מקרית, שכן רק אתמול (שלישי) החברה פרסמה את הדו"ח הרבעוני שלה. ממנו עולה כי בין החודשים אפריל ליוני, החברה הטיסה רק 616 אלף נוסעים, וזאת בהשוואה ל-11 מיליון בתקופה המקבילה ב-2019.
אם לא די בכך, החברה דיווחה על צניחה של 90% ברווחים, מ-2.1 מיליארד דולר ברבעון השני של 2019 ל-215 מיליון דולר ברבעון האחרון. ולמרות הכל, הייז דווקא מגלה אופטימיות:
"אני חושב שכולנו בתעשיית התעופה מסכימים שתהיה התאוששות בשלב מסוים. יש לאנשים מעין אינסטינקט לטייל, לבקר חברים ומשפחה, אך השאלה היא איך ניתן 'לגשר' עד שנגיע למצב הזה".