בזמן שמרבית תושבי ארצות הברית מוותרים על טיסות, ביקורים בבתי מלון, יציאה לקרוז ואפילו הגעה למוקדי התיירות הרגילים, ישנם לא מעט אנשים שמחפשים לרכוש כלי שיט, החל מאופנועי ים, סירות קטנות ואפילו יאכטות מפוארות.
המגמה מורגשת היטב בנתוני המכירות של כלי שיט, בייחוד מתחילת המשבר. כך למשל, דו"ח של האיגוד הלאומי לתעשיית הימאות (NMMA) חשף כי בחודש מאי האחרון נמכרו יותר כלי שיט ברחבי ארצות הברית מאשר כל חודש אחר בעשר השנים האחרונות. גם חודש יוני היה מהחזקים שידעה התעשייה.
מצד אחד, נתוני המכירות של כלי שיט לרוב מזנקים בחודשים שקודמים לקיץ, אך כאשר בוחנים את הנתונים לעומק ניתן לראות בבירור כי הביקוש זינק במהלך 2020. כך למשל, בחודשיים המדוברים (מאי ויוני) נמכרו 115 אלף סירות מנוע חדשות, עלייה של 30% לעומת התקופה המקבילה ב-2019.
חשוב להבהיר כי נתוני המכירות הללו מתייחסים אך ורק לכלי שיט חדשים, כך שאם מוסיפים גם סירות יד-שנייה, המגמה רק הולכת וגדלה.
ניופורט ביץ' (צילום: Shutterstock)
באופן מסורתי, נתוני המכירות יורדים באופן משמעותי מיד לאחר חג העצמאות האמריקאי, החל ב-4 ביולי. שלא יהיה ספק, סירות נמכרות עד סיומו של הקיץ בחג הלייבור דיי, אך בכמויות מזעריות לעומת תחילת העונה.
אך כמו בכל תחום אחר, שנת 2020 היא שונה לחלוטין. אך הביקוש הגבוה לכלי שיט בכל צורותיהם גם יצר בעיה חדשה עבור התעשייה: כמות הסירות למכירה אינה קרובה לרמת הביקוש.
למעשה, סקר של ה-NMMA מחודש יולי חושף כי 70% מסוכנויות הסירות מחזיקות בכלי שיט בודדים, ולעיתים המגרשים שלהן נותרו ריקים: "כמעט אפשר היה לטעות ולחשוב שאנחנו נמצאים לקראת פשיטת רגל", הסביר רוג'ר, בעלי של חברת Nautical Ventures מפלורידה, "אני יושב במשרד, מביט החוצה ורואה מגרש ריק לחלוטין".
מחירי כלי השיט כמובן תלויים במספר גורמים, בראש ובראשונה בסוג המדובר. כך למשל, מחירו של אופנוע ים חדש מתחיל בסביבות 5,000 דולר. מצד שני, יאכטות וכלי שיט גדולים יותר יכולים לעלות מאות אלפים, לעיתים מיליוני דולרים. חשוב לזכור כי בדמות לכל מוצר אחר, ישנם מותגים מובילים יותר - ביניהם מאסטר קראפט ויאמהה.
"רמת הביקוש פשוט מטורפת", אומר ג'ק סילבר, מחברת Marina del Rey Yacht Sales בלוס אנג'לס. לדבריו, החברה רגילה למכור 2-3 כלי שיט בכל חודש, אך מתחילת המשבר הנתון זינק ל-10-11 בחודש: "בגלל הפערים בין ההיצע לביקוש, יש אנשים שמוכנים לקנות סירה בטלפון, מבלי לבדוק אותה אפילו", הוא הוסיף.
קביעה דומה השמיע דן פרנק, סוכן ביטוח מלוס אנג'לס וחובב שייט. גם לדבריו, המחירים בתקופה הזאת מאוד גבוהים בשל המחסור שנוצר בעקבות משבר הקורונה. "כתוצאה מכך", אומר דן, "גם סירה משומשת נמכרת במחיר יקר מהרגיל מכוון שיש לה ביקוש גדול. לדוגמה, אם בעבר ניתן היה להשיג סירת מנועה קטנה יד 2 בסביבות 6 אלף דולר, היום עלותה כבר זינקה ל-8-9 אלף דולר כי פשוט אין הרבה כאלו במלאי, בימים כאלו כשהרבה אנשים מחפשים תחביב חדש".
מרינה בפורט לודרדייל (צילום: Getty Images)
בנוגע לסירה חדשה, הוא מסביר כי "זה בדיוק כמו עם מכוניות וההבדל בין יונדאי למרצדס. ישנם מנועים שונים. למותג יש משמעות גם בשמירת ערך כלי השייט. כלומר, קיימות סירות חדשות שגם אם תמכרו אותן אחרי שנתיים של שימוש, ערכן כמעט שלא נפגע. המחיר ממשיך להחזיק את השווי. לעומת זאת, במותגים אחרים, אחרי שנתיים, שווי כלי השייט עלול לצנוח ב-50 אחוז".
ומה לגבי רכישה? "ניתן לעשות זאת באמצעות הלוואה מהבנק. זה לא כמו עם אוטו, אלא דומה למשכנתא על בית. אפשר לפרוס את התשלומים למשך 20-25 שנה. גם המיסוי על הסירה הוא בדומה לזה הנעשה על בית. הכוונה היא שחוץ מתשלום הרישום (REGISTRATION) במשרד התחבורה (DMV), וגם מיסים של נכס. זאת אומרת יש תוספת מיסים שנתית על מחיר הסירה. בדיוק כמו עם רכישת בית. זה לא מחיר גבוה במיוחד אבל עדיין צריך לקחת את זה בחשבון מידי שנה בעלויות האחזקה".
באופן כללי, הריבית בתשלומים על סירות גבוה מזו של מכוניות, בין היתר כי מדובר במותרות ולא בכלי רכב לשימוש בסיסי. ככל הסירה חדשה יותר, כך גם הריבית תהיה טובה יותר.
עבור כאלו שנמצאים בתחילת דרכם בתחביב השייט ומתלבטים בנוגע לעלויות סירת מנוע קטנה וסטנדרטית, מסביר דן כי מנעד המחירים מאוד גדול וגם כאן אין תשובה ברורה: "סירה קטנה בגודל ממוצע של 21 פוט יכולה לעלות 8 אלף דולר אם היא משומשת ו-28 אלף אם בוחרים לקנות אותה כשהיא חדשה. למרות זאת, מותג יותר איכותי כבר יזניק את המחיר ללא פחות מ-100 אלף דולר, ואני מזכיר, מדובר בסירה באותו גודל של זו שבמחיר 8 אלף.
"בזכות פריסת התשלומים הארוכה, גם החלטה על רכישת סירה בעלות 100 אלף דולר, היא דבר שניתן להתמודד איתו עם תשלומים של כ-300 דולר בחודש. זה מה שרוב האנשים עושים וכך לא מרגישים את הסכום הגדול".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בניגוד לכלי רכב, אין אפשרות ליסינג (LEASE) על כלי שייט. "תחזוקת סירה היא יחסית גבוהה, ולכן הדבר אינו כדאי לחברות", הוא מבהיר ומוסיף כי "בדרך כלל, מידי שנה, התחזוקה תעלה כ-10 אחוזים משווי הסירה".
"ישנם המון טיפולי מנוע בדומה לנעשה במכונית אבל פה זה סיפור שונה בתדירות גבוהה יותר. ממד הביטחון הוא הרבה יותר קריטי כי אם אתה נמצא בלב ים או אגם והסירה נתקעת הגרירה לא תעלה כמה עשרות דולרים אלא מאות. התחזוקה משמעותית יותר יקרה".
בנוסף צריך להוסיף למשוואה את עניין חניית כלי השייט. "אפשר להחנות את הסירה במרינה במה שנקרא DRIVE STORAGE, כלומר חנייה מחוץ למים. הגבייה החודשית נעשית באופן יחסי על כל פוט מאורך הסירה. גם למיקום החנייה יש השלכה על המחיר, ממש כמו נדל"ן. על חנייה קרובה למרינה תשלם הרבה יותר מאשר על זו שדורשת יותר זמן הליכה".
לדבריו, בממוצע, עלות חניית סירה זה סביב 150 דולר לחודש. על חנייה בתוך המים המחיר כבר צפוי להיות כפול.
אלמנט נוסף הוא עניין ביטוח כלי השייט: "ביטוח סירה הוא בדרך כלל זול מאוד. בממוצע, לסירה קטנה פשוטה ומשומשת בשווי של כמה אלפי דולרים. אין צורך בביטוח מקיף ולכן הוא צפוי לעלות לא יותר מ-150 דולר סה"כ בשנה. בסירה חדשה כבר נגיע ל-700 עד 1,000 בדרך כלל".
טיפ לשייט המתחיל? "ההמלצה שלי תמיד לקנות סירה משומשת, פערי העלויות פשוט שווים את זה. למתחילים כדאי ללכת על סירה קטנה בגודל 21 פוט. אפשר גם לקנות אחת בגודל 13-14 פוט אבל החוויה תהיה שונה. זו לא סירה לאירועים חברתיים. כלי שייט שיהיה מספיק יציב לאגמים וגם לים, הוא כבר בגודל של מעבר ל-26 פוט. לא תרצו להיות מול גלים בים עם פחות מזה".
"חבר שלי קנה לאחרונה סירה משומשת בת כ-15 שנה, בגודל 33 פוט בעלות של כ-50 אלף דולר. זו סירה יחסית יקרה אבל אפשר לשוט איתה למקומות כמו איי קטלינה ללא כל בעיה. יש בה מיטה ומטבחון. זה הופך את השייט לחוויה. צריך להיות חסר אחריות כדי לשוט ליעדים כאלו עם סירה קטנה. זה לא רק בגלל הגלים, סביר להניח שכלי שייט כזה אינו בנוי לשימוש בים אלא רק לאגמים ולכן איכותו תפגע".
ניתן לשכור או לקנות כלי שיט (צילום מסך / Shutterstock)
עבור אלו שאינם יכולים לרכוש כלי שיט, הן בשל המחירים והן בשל המלאי הדל, ישנו פתרון פשוט, אם כי זמני בלבד: לשכור סירה.
גם כאן טווח המחירים משתנה לפי אורך ההשכרה. כך למשל, בבדיקה שנערכה מול חברה במרינה דל ריי עולה כי ניתן לשכור סירה קטנה ביותר, כ-17 רגל (כחמישה מטר) עבור 135 דולר לשעה (ראוי להדגיש שוב שהמחיר יורד ככל שתקופת ההשכרה ארוכה יותר. למשל, להשכיר את אותה הסירה למשך 4 שעות יעלה 405 דולר). סירות גדולות יותר, שבהן ניתן להכניס עד שישה נוסעים, מתחילות ב-300 דולר לשעה (4 שעות יעלה כ-1,150 דולר).
ראוי להזכיר כי לפני שנתיים חוקק חוק חדש בקליפורניה, הנוגע לרישיון לכלי שיט. החל מה-1 בינואר 2025, כל מי שיבקש לנהוג בסירה יהיה מחויב להוציא רישיון ("California Boater Card", או CBC), תעודה המונפקת פעם אחת (כלומר, ללא הצורך בחידוש).
עם זאת, חשוב להדגיש כי החוק נכנס לתוקף באופן הדרגתי. כלומר, החל מה-1 בינואר 2020, בני 35 ומטה נדרשו להוציא רישיון זה ע"מ לנהוג בכלי שיט במדינה (זהו הגיל הרלוונטי כיום). ב-1 בינואר 2021, החוק יחול על בני 40 ומטה, ב-2022 על בני 45 ומטה, ב-2023 על בני 50 ומטה, ב-2024 על בני 60 ומטה, וכאמור, ב-2025 כולם כבר ידרשו להחזיק בתעודה.
מרינה דל ריי בלוס אנג'לס (צילום: Shutterstock)
ברחבי קליפורניה כולה ישנם יעדים מושלמים לשייט, בראש ובראשונה האי קטלינה ובו שני יעדים מרכזיים: העיר אבלון (בחלק המזרחי של האי) וטו הרבורס ("Two Harbors", שקיבלה את השם בזכות שתי המרינות המדהימות בשני צדדי האי). ברחבי קטלינה ישנם קרוב לאלף מצופים שנועדו להיקשרות, כך שהמקום הפך ליעד פופולרי ביותר עבור רבים.
אך ניתן גם לשוט מסביב לאי ולהנות מהמים הצלולים והנופים המרהיבים, כך שלאו דווקא צריך להגיע לאבלון או טו הרבורס.
אי נוסף שנמצא מדרום לקטלינה הינו סן קלמנטה, אך חשוב שתדעו שמדובר באי שמשמש בעיקר לאימונים צבאיים, ועל כן לעיתים קרובות הצבא סוגר את האזור. מוטב לבדוק את הלו"ז היומי, שגרסתו המעודכנת ניתן למצוא כאן, לפני שמתקרבים לאזור.
העיר אבלון שבאי קטלינה (צילום: Shutterstock)
ואגב, לאו דווקא מוכרחים להתרחק עד כדי כך מחופי קליפורניה כדי למצוא יעדים מדהימים. בין אם מדובר בשייט לכיוון דרום, למשל לאזור ניופורט ביץ' היפיפה ואפילו עד לסן דייגו, או אם לכיוון צפון לעבר הפארק הלאומי איי התעלה (Channel Islands National Park) מול חופי אוקסנרד, דרום קליפורניה מלאה באזורים שבהם ניתן לטייל עם המשפחה, ללא חשש להידבק בקורונה.
אם במקרה תיתקלו ביאכטה גדולה ומפוארת במיוחד, שווה להעיף מבט לעברה ולראות, אולי מדובר בלאונרדו דיקפריו שזקוק לקצת שמש אחרי חודשים ארוכים מול המצלמות, ואולי מדובר בליאו מסי שרוצה לנוח לפני העונה הקרובה.
מוקדם יותר השנה פורסם שאותו מסי, ביחד עם חבריו הכדורגלנים לואיס סוארס וססק פברגאס, שכרו יאכטה מפוארת ב-40 אלף פאונד (כ-51 אלף דולר) בשבוע. ביאכטה המפוארת, שאורכה כ-30 מטר, ישנם ארבע סוויטות מרשימות ומקום ל-10 אנשים. כאשר הכדורגלנים הרגישו צורך לעבור לכלי שיט קטן יותר, הם יכלו לבחור בין אופנועי ים, קיאקים ואפילו גלשנים.
מסי וסוארס התפנקו על יאכטה מפוארת ויקרה ביותר
אך אל תשכחו, כלי שיט לא נועדו אך ורק לעשירי התבל, ויתכן שזה בדיוק מה שהמשפחה שלכם צריכה דווקא בימים אלו.