פגישה נוספת התקיימה היום (שלישי) בין שר האוצר סטיב מנושין, לבין יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי, וזאת במטרה להגיע לסכם על המתווה לחקיקת החירום הבאה. על אף שישנם פערים בין הצדדים, כבר עתה ברור כי הסיוע יכלול גל נוסף של שליחת צ'קים למרבית התושבים.
אך זמן קצר לאחר הפגישה, הנשיא טראמפ צייץ כי הוא מטיל ספק ביעדים אליהם מכוונים הדמוקרטים את הכספים לאחר שהסכים על 1.6 טריליון ולדבריו, הסכום זינק ל-2.4 טריליון. כתוצאה מכך הוא הודיע: "הודעתי לנציגים שלי להפסיק את המו"מ עד אחרי הבחירות".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
ככל הנראה, חקיקת החירום תתוקצב בסכום של כ-2.2 טריליון דולר, כ-1.2 טריליון דולר פחות מהצעת החוק שאושרה ע"י בית הנבחרים הדמוקרטי כבר בחודש מאי האחרון.
הפערים הגדולים ביותר קיימים בנוגע לניסוח הסופי של החקיקה, שכן הרפובליקנים בסנאט הבהירו שהם לא יצביעו בעד ההצעה אם היא לא תכלול הגנה משפטית עבור בתי עסק (בשל החשש שעובדים רבים יתבעו את המעסיקים במידה שיידרשו לשוב למקומות העבודה שאינם בטוחים). פערים נוספים קיימים בנוגע למימון תקציבי חירום לרשויות המקומיות (ברמת המדינה, המחוז והעיר).
החדשות הטובות, לפחות מבחינת האזרח הפשוט, הן שישנה הסכמה רחבה, הן של הדמוקרטים והן של הרפובליקנים, בנוגע לשתי סוגיות קריטיות: תשלום ישיר נוסף למרבית התושבים (ואזרחים המתגוררים מחוץ לארה"ב) וחידוש הטבת האבטלה בגובה 600 דולר בשבוע.
כאמור, למרות ההסכמה הזו, הנשיא הודיע על הפסקת המו"מ בין הצדדים.
יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, ושר האוצר מנושין (צילום: AP)
על אף שלא צפויה התקדמות בשבועות הקרובים, אלו ההטבות שכן סוכמו עד כה.
שליחת צ'ק / העברה בנקאית מה-IRS:
בדומה לגל התשלומים הראשון, התקבלה החלטה עקרונית להעביר למרבית התושבים סכום של עד 1,200 דולר (עד 2,400 לבני זוג). בדיוק כפי שקרה לפני חודשים בודדים, הסכום הסופי שתקבלו ייקבע לפי נתוני רשות המסים האמריקאית (IRS).
עם זאת, בשונה מגל התשלומים הראשון, בגל הבא צפויה ה-IRS לפעול אך ורק לפי החזרי המס של שנת 2019 (בגל הקודם הוחלט כי מי שהספיק להגיש את דו"חות המס של שנה זו, יקבל את הבונוס לפי דו"חות אלו. תושבים שטרם הספיקו לעשות זאת קיבלו את הסכום המתאים לפי דו"חות המס של שנת 2018).
דהיינו, מי שהגיש את תצהירי המס כיחיד ("Single") ושהרוויח פחות מ-75 אלף דולר יהיה זכאי לתשלום של 1,200 דולר. בני זוג שהגישו יחדיו את תצהירי המס ("Married filing jointly") שהרוויחו עד 150 אלף דולר יהיו זכאים לקבל 2,400 דולר. ככל שרמת ההכנסה עולה, כך יפחת גובה הפיצוי כאשר בעלי הכנסה העולה על 99 אלף דולר (יחיד) או 198 אלף דולר (בני זוג) לא יהיו זכאים לקבלת סיוע (ראו תמונה מצורפת).
השינוי המשמעותי ביותר יחול על התשלום הנוסף, בגובה 500 דולר, שניתן עבור כל ילד מתחת לגיל 17. היות שרבים עדיין מדווחים על ילדים כנתמכים ("dependents"), גם כאלו שאינם מתחת לגיל 17, בחקיקה הנוכחית מגבלה זו צפויה להתבטל. כלומר, תשלום נוסף בסך 500 דולר יישלח על כל "נתמך", ללא קשר לגילו.
גובה הפיצוי יקבע לפי הכנסה והמצב המשפחתי (איור: מערכת היברו ניוז)
חידוש ההטבה השבועית למובטלים:
חקיקת החירום המקורית כללה תוספת שבועית בסך 600 דולר, לכל מובטל בארצות הברית. מדובר בתוספת משמעותית ביותר, שכן דמי האבטלה ה"רגילים" הם יחסית נמוכים (בקליפורניה, למשל, ניתן לקבל עד 450 דולר בשבוע. עם התוספת סכום זה עלה ל-1,050 דולר בשבוע). הטבה זו הסתיימה ב-31 ביולי לאחר שהמחוקקים לא הצליחו לסכם על חקיקה נוספת, ובחלק מהמדינות היא חודשה (אם כי בתשלום של 300 דולר בלבד).
לפני הודעת הביטול של טראמפ, הצדדים סברו שההטבה תחודש בסכום המקורי, 600 דולר בשבוע. יתרה מכך, החקיקה תתקצב את ההטבה באופן רטרואקטיבי, מה-6 בספטמבר, ותמשיך לתקצב את התוכנית עד ה-31 בינואר.
אילוסטרציה (צילום: AP)
כאמור, על אף שהצדדים כן סיכמו על הנקודות הקריטיות ביותר עבור האזרח הפשוט, המו"מ הופסק ע"י הנשיא.