ראשי הרשות המקומית בפלורידה הסתירו וממשיכים להסתיר את היקפה של התפרצות הקורונה במדינה, ככל הנראה מתוך רצון להצדיק את פתיחתם המחודשת של עסקים ובתי ספר.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
נתונים רשמיים שפורסמו מצד מחלקת הבריאות בפלורידה מצביעים על כך ששיעור הבדיקות החיוביות - אחד הקריטריונים החשובים בתהליך היציאה מהמשבר - נמוך מ-5% מזה תקופה ארוכה. אך בפועל, מסתבר שמדובר בנתון מטעה, לפחות לפי ארגוני בריאות וגופים נוספים שעוקבים אחר התפרצות הנגיף.
שניים מתוכם - חוקרי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס ו-"פרויקט המעקב אחר קוביד" - בכלל טוענים שהנתונים מראים ששיעור הבדיקות החיוביות בפלורידה עומד על כ-10%, כפול ממה שהרשויות מדווחות.
חשוב להזכיר שארגון הבריאות העולמי (WHO) המליץ שלא לפתוח בתי עסק או מוסדות לימוד כל עוד הנתון גבוה מחמישה אחוזים, דבר שככל הנראה מסביר את התופעה. בנוסף, ב-CDC הסבירו שהנתון צריך להיות נמוך מ-5% במשך שבועיים כדי לבצע פתיחה מחודשת.
בפועל, ישנן שלוש דרכים שונות לבחון את שיעור הבדיקות החיוביות, ומבחינה מדעית ניתן לטעון ששלושתן מקובלות. אך בשתיים מתוכן הנתון לא עומד בקריטריונים שהוצבו, וניתן להבין באיזה נתון עושה שימוש רשות הבריאות המקומית.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
בדרך הראשונה (שבה, אגב, משתמשים חוקרי ג'ונס הופקינס ו"פרויקט המעקב"), בוחנים את כמות הבדיקות החיוביות ביום אחד, מתוך סך הנבדקים שעברו בדיקת קורונה בפעם הראשונה. לפי חישוב זה, שיעור הבדיקות החיוביות בפלורידה עומד כיום על 11.7%, לעומת 4.99% שדווח ממחלקת הבריאות המקומית.
ראוי להוסיף כי לפי שיטה זו, שיעור הבדיקות החיוביות במדינה לא ירד מ-10% מזה ארבעה חודשים (מאז אמצע חודש יוני).
בדרך השנייה (שבה ארגון הבריאות העולמי משתמש), סופרים את כלל הבדיקות החיוביות מתוך כלל הבדיקות שבוצעו באותו יום. בשבועיים האחרונים, הנתון עומד על ממוצע של 5.87%, כאשר הפעם האחרונה שבה הנתון ירד מתחת ל-5% במשך שבועיים רצופים הייתה גם היא באמצע חודש יוני.
השיטה השלישית, בה עושה שימוש מחלקת הבריאות של פלורידה, דומה באופן יחסי. נקודת השוני המרכזית היא שאנשים שאובחנו בעבר כנשאי הנגיף לא נספרים, אך אנשים שכן עברו בדיקה, שחזרה שלילית, כן נספרים. היות שישנם אנשים שעוברים בדיקת קורונה באופן יומי (למשל, עובדי בבתי החולים), התוצאות השליליות מקבלות ייצוג יתר.
"נוצרה תחושת ביטחון כוזבת", טוענת רבקה ג'ונס, מדענית נתונים
על אף הבעייתיות בנתון, עליו מצביעים אנשי רשות הבריאות ומושל המדינה כהוכחה שניתן לפתוח בתי ספר, עסקים, פארקי שעשועים, אצטדיונים ועוד - שכן בחישוב זה הנתון אכן נמוך מ-5% מזה כחודש.
נדגיש שוב ששלוש השיטות הללו מקובלות באופן מדעי, אך השימוש בשיטה הכי פחות מחמירה הוא כנראה מהלך פוליטי בלבד. אגב, בקליפורניה וניו יורק - שתי מדינות שנפגעו קשה אף הן מהמגיפה העולמית - רשויות הבריאות עושות שימוש בשיטה השנייה, זו של ארגון הבריאות העולמי.
"שיעור הבדיקות שמוצג ע"י מחלקת הבריאות בפלורידה לא אמיתי, כי הם משתמשים במשתנים שאינם זהים. ומה שנוצר מכך זו תחושת ביטחון כוזבת", מסכמת רבקה ג'ונס, מדענית נתונים מפלורידה שפוטרה מתפקידה בחודש מאי לאחר שהזהירה שהמדינה מציגה נתונים מטעים.