הגירעון בארה"ב כבר הולך וגדל מאז התפרצות הקורונה במרץ, והוא יגדל עוד יותר כאשר המחוקקים שדוחפים לחבילת תמריצים וסיוע שנייה יצלחו בכך- וזאת כדי לנצח את ה"נשורת הגרעינית" של פצצת הנגיף הסיני- מגפת הקורונה.
העלויות הנוספות של מימון החבילה יצטרכו להיות באמצעות הנפקת עוד אגרות חוב של ארה"ב - אבל זה מעלה את השאלה מי יקנה אותן. היא מגיעה על רקע שינויים חדשים בנוף הגיאופוליטי, כאשר סין - בעבר הרוכשת המובילה של משרד האוצר האמריקאי - חותכת את אחזקותיה, ציינו אנליסטים.
"בעוד כלכלת ארה"ב מחלימה בהדרגה, העלויות של טיפול במגיפה עדיין נערמות", דיווח קריסטג'אן, אסטרטג מחקר וניתוחים ב- 'שרודרס(Schroders), חברת ניהול נכסים.
הוא ציין כי הגירעון התקציבי של ארה"ב ל-12 חודשים מתקרב ל-3 טריליון דולר נכון לסוף אוגוסט, בעקבות חבילת הסיוע הראשונה שמטרתה להתמודד עם מגפת הקורונה בשווי 2 טריליון דולר, הובילה לגירעון הגדול.
אם עוד חבילת תמריצים של טריליון דולר תאושר שוב על ידי הקונגרס, יחד עם הכנסות מס נמוכות יותר לקופת המדינה, זה יוביל את הגירעון קרוב ל-20% מהתמ"ג של המדינה.
"במבט קדימה, משרד האוצר מצפה שההנפקה תישאר גבוהה וזה כמובן תלוי תזמון בהעברת תוכנית הסיוע הבאה", הוא אמר בהודעה שפורסמה לאחרונה.
"שאלת המפתח אם כן היא: מי יממן את ההנפקה הכבדה הקשורה לגירעון תקציבי גדול מאוד".
אם מנתחים את המספרים- החוב של ארה"ב, הכלכלה הגדולה בעולם, עלה לרמה שלא נראתה מאז תום מלחמת העולם השנייה.
סין מקצצת באחזקות האג"ח שלה בארה"ב
סין הייתה בעבר המחזיקה הגדולה ביותר של משרד האוצר האמריקאי, אך היא הזילה בהדרגה את האחזקות הללו על רקע המתיחות הגוברת עם אחזקותיה הסיניות בארה"ב, וכעת ממוקמת במקום שני מיוני האחרון אחרי יפן שכעת מחזיקה בתואר.
לפי נתוני ממשלת ארה"ב, סין החזיקה לאחרונה ב-1.06 טריליון דולר של אג"ח אמריקאיות נכון לאוגוסט השנה, וזו ירידה חדה מ-1.24 טריליון דולר שהחזיקה בסוף 2015.
יפן- שחקנית חדשה במשחק הכלכלי לאחר שסין וויתרה על המקום הראשון בבעלות אחזקות של ארה"ב
"בעוד משקיעים זרים פרטיים המשיכו לרכוש את האוצר, זה לא הספיק כדי לפצות על כך.
היחסים בין ארה"ב לסין החמירו בחזית הסחר, והשנה, במיוחד בגלל משחק האשמה על מגפת נגיף הקורונה והמלחמה הטכנולוגית שהתעצמה.
כתוצאה מכך, סין תרצה להפחית את ההסתמכות שלה על הדולר של ארה"ב - על ידי גיוון יתרות המט"ח שלה למטבעות אחרים.
"הטוויסט המרכזי בסיפור הוא האלמנט הפוליטי, לפיו סביר להניח שסין לא רוצה תלות הדדית מוגברת עם ארה"ב הקשורה לעתודות דולר יותר", אמר אלן רסקין, אסטרטג בדויטשה בנק.
"סביר להניח שסין תמחזר את רוב צבירת הרזרבה החדשה לנכסים שאינם דולריים, משום שתהיה זו צורה פסיבית יחסית של גיוון עתודה. אשר תמשוך הרבה פחות תשומת לב מאשר מכירת נכסים קיימים בדולרים באופן פעיל".
סין שילשה את רכישת איגרות החוב הממשלתיות היפניות בין אפריל ליולי השנה, בלבד, לרמה הגבוהה ביותר זה יותר משלוש שנים.
מי יקנה את משרד האוצר של ארה"ב?
"המקורות הסבירים ביותר של רכישות הם כנראה מספר מדינות באסיה עם יתרות מט"ח גדולות וידועות בהתערבות בשוק," דיווח האנליסט של שרודרס.
הוא סימן את העתודות של מדינות כמו טייוואן וסינגפור, אשר גדלו "באופן ניכר" מאז מרץ.
בנוסף, לארה"ב יש את "הפריבילגיה" של הנפקת מטבע הרזרבה העולמי.
ה'פדרל רזרב' גם יצטרך כנראה להתערב כדי לרכוש את האוצר בקנה מידה הרבה יותר גדול כאשר סין מעכבת את הרכישות שלה, ציין האנליסט.
סה"כ זה מפתיע שיפן כעת המחזיקה גדולה ביותר באחזקות המדינה, אך לגבי הצעד אחורה שסין ביצעה בחודשים האחרונים? הכתובת הייתה על הקיר.