מעיין הנעורים עשוי להיות מורכב דווקא מחמצן, ולא ממים.
מדענים ישראלים טוענים כי הצליחו להפוך בהצלחה את תהליך ההזדקנות של קשישים באמצעות "טיפול בחמצן" במחקר ראשון מסוגו שבוצע באוניברסיטת תל אביב.
החוקרים מאוניברסיטת תל אביב השתמשו בתאי חמצן היפרבריים והתמקדו בתאים ספציפיים וב-DNA המקושר לתוחלת חיים קצרה יותר - ומצאו את "הגביע הקדוש" של הישארות צעירים, על פי ההודעה לעיתונות שפורסמה בעיתון הניו יורק פוסט.
במהלך המחקר החוקרים בדקו האם הטיפול - שכולל נשימה של חמצן טהור בסביבת לחץ - יכול להפוך את השפעות ההזדקנות בקרב 35 בני אדם מעל גיל 64, כך על פי המחקר, שפורסם ביום רביעי בכתב העת המדעי 'Aging'.
המשתתפים הקשישים הוצבו בחדר במשך 90 דקות ביממה, חמישה ימים בשבוע למשך שלושה חודשים והמדענים בחנו את השפעת התנאים על תאי הזדקנות, הקשורים להתדרדרות רקמות ואיברים. במקביל החוקרים גם מדדו את אורך ה'טלומר' של כל אדם, מולקולה המקושרת להזדקנות תאית מוקדמת.
למרבה הפלא, נמצא כי הטלומרים של המשתתפים התרחבו באורך ממוצע של 20 אחוזים, בעוד שתאי הבגרות פחתו בכ-37 אחוזים בסוף הניסוי.
"השיפור המשמעותי באורך הטלומרים המוצג מספק לקהילה המדעית בסיס חדש להבנה כי אכן ניתן למקד ולהפוך הזדקנות ברמה התאית-ביולוגית הבסיסית", אמר מחבר המחקר שי אפרתי.
"מכיוון שקיצור הטלומרים נחשב ל"גביע הקדוש" של הביולוגיה של ההזדקנות".
בזמן שעברו את הטיפולים, המשתתפים לא שינו את אורחות חייהם, תזונתם או תרופותיהם, אשר הוכיחו בעבר כי משפיעים על גילו הביולוגי של האדם.
המדענים, הכוללים רופאים מהמרכז הרפואי שמיר בראשון לציון, סבורים כי תא הלחץ גרם למחסור קצר בחמצן, שגרם להתחדשות התאים.
"עד כה התברר כי התערבויות כגון שינויים באורח החיים ופעילות גופנית אינטנסיבית משפיעות באופן כלשהו על קיצור אורך הטלומרים הצפוי", אמר ד"ר אמיר הדני, שהיה שותף לכתיבת המחקר.
"מה שמדהים לציין במחקר שלנו, הוא שבתוך שלושה חודשים בלבד של טיפול הצלחנו להשיג התארכות טלומרים כה משמעותית - בשיעורים הרבה מעבר לכל התערבות הקיימת כיום או לשינויים באורח החיים".