במשך שנים ארוכות נחשב ראש עיריית לוס אנג'לס, אריק גרסטי, לתומך גדול של תעשיית המסעדות המקומית. לעיתים קרובות הוא מופיע בטקסים נוצצים של פתיחת מסעדות ע"י השפים המפורסמים בעולם, והוא גם מעודד תושבים ותיירים לבקר במסעדות השכונתיות.
אך כעת, כאשר משבר הקורונה גורם לכך שכלל המסעדות והברים בעירו נאלצים להיסגר ולעבור למתכונת של משלוחים וטייק אוויי בלבד, גרסטי זוכה לביקורת גדולה מצד בעלי העסקים.
במובן מסוים, זה לא הוגן לבוא בטענות לגרסטי, שכן מחלקת בריאות הציבור במחוז היא זו שהורתה למסעדות להיסגר בשבוע שעבר. אבל בעלי העסקים מפנים את הביקורת ואת הכעס שלהם כלפי גרסטי, ואף קוראים לציבור הרחב לעשות זאת.
"אנו מסעדה הנמצאת בבעלות משפחתית, וכל העובדים שלנו הם כמו משפחה. הלב שלנו נשבר לחלוטין כי רגע לפני החגים, עלינו להיסגר", נכתב בפוסט בפייסבוק שהועלה ע"י מסעדת Harvest Moon Kitchen בוואלי וילג', "השאלה שלנו היא..איפה המדע? מחלקת הבריאות אומרת ש-10% עד 15% מנשאי הקורונה נדבקים במסעדות ו-50% נדבקים בהתקהלויות. אנא צרו קשר עם ראש העיר גרסטי ותדרשו ממנו לעצור את סגירת המסעדות".
בדומה לראשי ערים, מושלים ונבחרי ציבור אחרים בארצות הברית, משבר הקורונה הפך לשדה מוקשים פוליטי גם עבור ראש העיר גרסטי. המנהיגים צריכים למצוא איזון בין שתי סוגיות קריטיות: משבר הקורונה ומספר הנשאים ההולך וגדל מדי יום, והקושי הרב בהפעלת בתי עסק - בייחוד מסעדות - במהלך המשבר.
לקראת הקיץ, כאשר נדמה היה שארצות הברית מתחילה להשתלט על התפרצות הקורונה בשטחה, הופעל על ראשי הערים והמושלים לחץ כבד לפתוח את המשק מחדש. במחוז לוס אנג'לס, למשל, נכנעו ללחץ ואיפשרו לחלק מבתי העסק להיפתח מחדש לקראת תחילת חודש יוני. אלא שבתוך שבועות התברר כי הפתיחה המחודשת תרמה לזינוק בתחלואת הקורונה, וגרסטי הודה ש"העניינים התקדמו מהר מדי".
הבעיה הגדולה, לפחות מבחינת גרסטי, היא שאין לו מה לעשות כאשר המחוז מטיל את המגבלות. חשוב להבהיר כי לראש העיר כמובן גם יש אפשרות להטיל מגבלות כאלה או אחרות, אולם הנחיות עירוניות גוברות על אלו ברמת המחוז (או ברמת המדינה) רק כאשר הם מחמירות יותר. דהיינו, גרסטי יכול להורות על סגירת המסעדות בעיר אם המחוז לא עושה זאת, אך הוא לא יכול להורות על פתיחתן בעיר כאשר המחוז הורה על סגירתן.
מצד שני, גרסטי גם הביע תמיכה בסגירת המסעדות. בשבוע שעבר הוא אמר שמספר הנשאים במחוז יורד כאשר פועלים לפי הנחיות רשויות הבריאות, ועל כן הוא תומך בהחלטה לסגור את אזורי הישיבה (גם את אלו שנפתחו מחוץ למסעדות): "מומחים לבריאות הציבור הבהירו לנו שמדובר בצעד נחוץ כדי להציל חיים ולמנוע את קריסת מערכת הבריאות שלנו", הוא אמר והמשיך, "אני תמיד בעד לפעול לפי ההמלצה שלהם, ואני מפציר בכלל תושבי לוס אנג'לס לפעול אף הם לפי ההנחיות, כדי שנוכל לשמור על בריאות השכנים שלנו ולפתוח את העסקים מחדש מהר ככל הניתן".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
גרסטי ממש לבד, ומסתבר שישנם בכירים, גם כאלו ברמת המחוז, שמתנגדים להחלטה לסגור את המסעדות. בשבוע שעבר נרשמה דרמה בוועדת המפקחים של המחוז, לאחר שהיו"ר קתרין ברגר ביקשה לדון בנושא ולהצביע בעד המשך פתיחת אזורי הישיבה במסעדות, עם מגבלה של עד 50% מהתפוסה הרגילה. לטענתה, סגירת המסעדות תסב פגיעה כלכלית נוספת למשק המקומי, שגם ככה נמצא במצב רע לאחר 9 חודשי משבר.
בטיעוניה אמרה ברגר כי לא הוצגו ראיות כלשהן המצביעות על קשר בין אזורי ישיבה בחלל פתוח, לבין הידבקות בקורונה. היא אף אמרה שההחלטה התקבלה בזכות מידע מה-CDC, ועל כך תקפה את קצין הבריאות במחוז, ד"ר מונטו דיוויס: "אם אחרי חודשים ארוכים המידע המדויק ביותר שיש לנו מגיע מה-CDC, זה רק מחזק את המחשבות שלי על כך שמדובר בהחלטה שרירותית שפוגעת במסעדות בצורה בלתי הוגנת".
ג'אניס האן, מפקחת נוספת בוועדה שהתנגדה אף היא לסגירת המסעדות, אמרה שהיא הייתה מצביעה אחרת לו הממשל הפדרלי היה דואג להשלים הכנסה לכלל עובדי המסעדות: "לסגור את המסעדות כעת, מבלי לתמוך כלכלית בעובדים שנפגעים, מוביל אותנו בדרך הבטוחה למשבר כלכלי גדול יותר. סגרנו את העסקים, פתחנו אותם, שינינו את הנהלים ופתחנו אותם מחדש. ועדיין, מספר הנשאים במחוז רק עולה", היא אמרה.
בסופו של דבר, 3 מחברי הוועדה תמכו בהחלטה לסגור את המסעדות, לעומת 2 בלבד - ברגר והאן - שהתנגדו למהלך. מועצת העיר הצביעה בעד ביטול סגירת העסקים, אך בפועל מדובר בהצבעה סמלית בלבד (כאמור, הנחיה ברמה העירונית אינה גוברת על זו ברמת המחוז כאשר היא פחות מחמירה).
לא ברור אם גרסטי תמך בהצבעת מועצת העיר, אך השבוע הוא אמר שהוא "מבין את התסכול הרב שקיים בקרב בעלי העסקים, בייחוד מסעדות וברים".
ראש העיר גרסטי ומושל קליפורניה, גאווין ניוסאם, מוקדם יותר השנה (צילום: AP)
סוזן טראכט, שפית ובעלי מסעדת "Jar" המפורסמת בשד' בוורלי, הסבירה שהיא נאלצת לפטר 10 עובדים בשל ההחלטה לסגור את המסעדות במחוז. לדבריה, העירייה לא עושה מספיק כדי לאכוף את מדיניות המסכות, שכביכול הייתה אמורה לשמור על רמה יחסית נמוכה של נדבקי הנגיף.
טראכט אף סבורה שההחלטה תוביל לזינוק במספר האירועים ההמוניים שייערכו בבתים פרטיים, תופעה שגם הורגשה בחודשים הראשונים של המגיפה. "[גרסטי] הוא ראש העיר, הוא צריך להתחיל לדבר עלינו ולצאת להגנתנו", היא אמרה.
אגב, היחסים של גרסטי וענף המסעדות המקומי ידעו עליות וירידות בשנים האחרונות: ב-2015 הוא זכה לביקורת קשה בעקבות תמיכתו בהעלאת שכר המינימום. ולמרות זאת, נדמה שגרסטי מצביע על תעשיית המסעדות המקומית כהוכחה לכך שהוא "ידיד אמת של בעלי המסעדות".
לפני כשנתיים, כאשר גרסטי שקל להתמודד על המועמדות הדמוקרטית לקראת הבחירות לנשיאות, יועציו פרסמו סרטון שבו הוא נפגש עם בלי מסעדת Jon & Vinny's בשד' פיירפקס. מוקדם יותר השנה, כאשר דיבר בוועידת המפלגה הדמוקרטית, הוא הקליט את נאומו ממסעדה בשכונת סילבר לייק בעיר.
"זקוקים לראש עיר שיילחם עבורנו" (צילום: Getty Images)
עבור ראש העיר, סגירת המסעדות מהווה בעיה כפולה: בראש ובראשונה, בעלי המסעדות (כמו מרבית האנשים בציבור הרחב) מאבדים אמונה ברשויות, שכן הם התאיישו לאחר תשעה חודשים של הנחיות, סגירות חוזרות והמשבר הכלכלי שהוסב להם. ומאידך, אותם אנשים לא תמיד יודעים איזו סוכנות ממשלתית עומדת מאחורי הסגירה או המגבלות החדשות, והכעס שלהם מופנה לשמות הבולטים בזירה הפוליטית: ראש העיר גרסטי, המושל גאווין ניוסאם או אפילו הנשיא טראמפ.
לכאן או לכאן, לרשויות בלוס אנג'לס יש כעת כשלושה שבועות להחליט האם להאריך בשנית את סגירת העסקים.