הנחיית "הישארו בבית" נכנסה לתוקף מוקדם יותר השבוע ברוב מחוזות קליפורניה, ותושבי המדינה המוזהבת מתחילים להבין שהמצב ימשיך להדרדר לפני שישתפר.
אילוסטרציה (צילום: AP)
במבט חטוף ל'נתוני הקורונה' בשבועות האחרונים ניתן לראות שקליפורניה נמצאת בעיצומן של מגמות מדאיגות במיוחד: ממוצע נשאי נגיף הקורונה שמאובחנים בכל יום זינק פי 6 מאז אוקטובר, כמות החולים הזקוקים לאשפוז עלתה פי 4 בתוך שישה שבועות, ומספר מקרי המוות בכל יום שולש במהלך חודש נובמבר.
אם לא די בכך, ההערכות הן ששני הנתונים האחרונים - מספר המאושפזים והקורבנות - ימשיכו לעלות במהלך השבועות הקרובים. הסיבה לכך היא שבדרך כלל עוברים כשבועיים מהרגע שבו חולה מאומת חש ברע וזקוק לאשפוז בבית החולים, ו-7 עד 10 ימים נוספים עד המעבר לטיפול נמרץ (במקרים הקשים).
בפעם הראשונה מתחילת משבר הקורונה, אתמול (שני) היו יותר מ-10 אלף חולי קורונה בבתי החולים השונים במדינה, כרבע מתוכם בטיפול נמרץ. למעשה, ניתן לראות שמספר המאושפזים עולה באופן קבוע, עובדה שמסבירה כיצד קליפורניה שברה שיא במספר המאושפזים בכל אחד מהימים בשבוע החולף.
ישנם אנשים שנוטים להצביע על כמות הבדיקות שמתבצעות כ"סיבה" לעלייה בנתונים, אך טענה זו פשוט אינה מדויקת. ראייה לכך ניתנה באחוז הבדיקות החיוביות, שבתחילת נובמבר עמד על כ-3.2% בלבד. כיום הנתון עומד על 9.7% - כלומר, אחד מכל עשרה תושבים שהולכים להיבדק לקורונה, מאובחנים כנשאי הנגיף.
מגבלות חלו השבוע ברוב קליפורניה (צילום: Getty Images)
בעקבות המצב העגום במדינה המוזהבת, הוחלט להטיל מחדש מגבלות מחמירות: באמצע חודש נובמבר, המושל הכריז על עוצר לילי, בין השעות 10:00 ל-5:00, במחוזות שהוגדרו כ"סגולים". בפועל, כאשר העוצר נכנס לתוקף, המדיניות חלה על 41 מתוך 58 מחוזות, ביניהם לוס אנג'לס, ונטורה, אורנג', סן דייגו וסקרמנטו.
כשבועיים לאחר מכן נכנסה לתוקף מדיניות "הישארו בבית" במחוז המאוכלס ביותר, לוס אנג'לס. במסגרת הנחיה זו, הרשויות המליצו לתושבים להישאר בבית ככל הניתן ולחבוש מסכות בכל יציאה מהבית. בנוסף, נאסר על התקהלויות מכל הסוגים, בין אם מדובר באירוע פרטי (לא יתאפשר לארח בבית אנשים שאינם מתגוררים במקום) או ציבורי. עם זאת, זכויות אזרחיות בסיסות, למשל הגעה לבית כנסת או השתתפות במחאה, עדיין מתאפשרות.
ומוקדם יותר השבוע נכנסה לתוקפה מדיניות "הישארו בבית" בקליפורניה כולה. עם זאת, בשונה מהנחיות קודמות, המושל הסביר שמדיניות זו תחול רק באזורים (המדינה חולקה ל-5 אזורים: צפון קליפורניה, אזור מפרץ סן פרנסיסקו, אזור סקרמנטו, עמק סן חואקין ודרום קליפורניה) שבהם כמות המיטות הפנויות ביחידות לטיפול נמרץ תרד מתחת ל-15%.
עם כניסת המגבלות החדשות לתוקף, בתי עסק ומקומות בילוי רבים נסגרו לחלוטין, לרבות מספרות, מכוני יופי, ברים, מבשלות בירה, יקבים, בתי קזינו וגני שעשועים. לעומת זאת, מסעדות המשיכו בפעילותם באמצעות משלוחים ושירותי טייק אוויי, וחנויות שהוגדרו כחיוניות - למשל סופרמרקטים - נאלצות להגביל את כמות הנכנסים ב-35% מהתפוסה הרגילה. בנוסף, מלבד מוסדות החינוך שקיבלו אישור מיוחד להישאר פתוחים, כלל בתי הספר יישארו סגורים.
אוניית בית חולים נשלחה ללוס אנג'לס בראשית המשבר, אולם בפועל לא גרמה לשינוי משמעותי בבתי החולים (צילום: Getty Images)
כאמור, המצב בבתי החולים ברחבי קליפורניה הולך ומדרדר, בדיוק בתקופה שבה נתוני תפוסת המיטות יהיו אלו שיכתיבו מתי יבוטלו המגבלות. היות שרבים הזהירו שעונת החורף תהיה קשה מאוד מבחינת תחלואת הנגיף, באופן טבעי עולה השאלה: מדוע רשויות הבריאות לא נערכו לכך מבעוד מועד?
ובכן, לבתי החולים אין את הכלים הנדרשים כדי להקים מחלקות זמניות חדשות, ובכך להוסיף מיטות אשפוז נוספות. בראשית המשבר, כאשר בתי החולים דיווחו שהם על סף קריסה, אוניית בית חולים נשלחה לנמל בלוס אנג'לס. מצד אחד, היה נדמה שתוספת של מאות מיטות (כמו גם רופאים ואחים) יביא לשיפור במצבה של מערכת הבריאות.
בפועל, במהרה רופאים בלוס אנג'לס טענו שאוניית בית חולים אינה מספקת טיפול אותה רמה כמו בבתי החולים: "אוניית בית חולים היא דבר נפלא, אם אתה מלח בן 23 שנפצע", מסביר ד"ר ג'ורג' רות'פרד, מומחה למחלות זיהומיות, "אך אונייה אינה המקום להעניק טיפול ברמת טיפול נמרץ. מי שזקוק לאשפוז בטיפול נמרץ צריך להיות בבית חולים אמיתי", הוא אמר.
ד"ר כריסטינה גאלי, מנהל שירותי הבריאות במחוז לוס אנג'לס, הסבירה שלא מספיק רק להוסיף מיטות אשפוז: "היעדר מיטות פנויות זה לא מה שגורם המכריע, אלא היכולת של בית החולים להעניק טיפול לכל החולים. כן, צריכים מיטת אשפוז, אבל צריך הרבה מעבר לזה: רופאים, אחים וכל הציוד הרפואי".
בתי החולים בקליפורניה על סף קריסה (צילום: Getty Images)
כפי שציינו, בקליפורניה ישנם 58 מחוזות, אך בכל הנוגע למגבלות המושל החליט לחלק את המדינה לחמישה אזורים בלבד. כך למשל, אזור דרום קליפורניה כולל את 11 מחוזות: לוס אנג'לס, אורנג', ריברסייד, סן דייגו, אימפריאל, איניו, מונו, סן ברנרדינו, סן לואיס אוביספו, סנטה ברברה ו-וונטורה.
בעקבות כך נוצר מצב משונה שבו אותה מדיניות ואותן מגבלות חלות על כ-10 מיליון תושבי מחוז לוס אנג'לס וכ-18 אלף תושבי מחוז איניו - חרף העובדה ששני המחוזות אינם נמצאים באותו המצב.
אלא שכעת נודע כי לפחות שלושה מחוזות - ונטורה, סנטנה ברברה וסן לואיס אוביספו - מבקשות לעבור מאזור דרום קליפורניה לאזור שישי חדש בשם "מרכז החוף". ההערכות של רשויות הבריאות בשלושת המחוזות, הן שניתן לדאוג לכך שיותר מ-15% ממיטות האשפוז בטיפול נמרץ יישארו פנויות, ובכך המגבלות לא יחלו על בתי עסק.
"צריך לאמץ גישה מקומית יותר, שהיא מאוד חשובה עבור התושבים והעסקים, שגם ככה נמצאים בתקופה מאוד קשה. אנו מאמינים שזו בקשה סבירה להפוך לאזור משלנו, במקום להיות משויכים לדרום המדינה וכמחצית מתושבי קליפורניה", הסביר מייק פאוורס, בכיר ברשות המקומית במחוז ונטורה.
פעילים מביעים תמיכה בבר שסירב להיסגר באגורה הילס
במקביל לכך, נדמה שבעלי עסקים בחלק מהמחוזות - ביניהם ונטורה ואורנג' - אינם מוכנים להשלים עם הנחיות המושל החדשות שיביאו לסגירת אזורי הישיבה במסעדות (ומעבר למשלוחים וטייק אוויי), כמו גם לסגירה גורפת של ברים ומקומות בילוי דומים.
השבוע הגיעו עשרות תושבי מחוז ונטורה לבר בעיר אגורה הילס, במטרה לתמוך בבית העסק שנשאר פתוח על אף המגבלות: "הייתי סוגר את המקום אם זה היה מסכן מישהו", הסביר דייב פולדס, הבעלים של הבר, "אבל פועלים נגד תעשיית המסעדות והברים באופן שיטתי. למה אפשר ללכת להום דיפו או טרגט, ולא לבר?".
ד"ר ברברה פרר, מנהלת מחלקת בריאות הציבור במחוז לוס אנג'לס הסמוך, התייחסה לשאלה זו השבוע והסבירה שהורדת המסכות כדי לאכול או לשתות היא הגורם המכריע: "אני לא חושבת שיש מי שיתווכח עם הנתונים הברורים, אבל כאשר נמצאים בסמוך לאנשים אחרים שאינם מתגוררים באותו הבית, ללא מסכות ובמשך זמן רב, זה מעלה באופן משמעותי את סיכויי ההידבקות".
בדומה למתרחש בוונטורה, עשרות אנשים הגיעו גם למסעדת "פסטה אה וינו" בהנטינגטון ביץ' (מחוז אורנג') כדי להביע תמיכה בבעל העסק - טוני רומן - שהחליט שלא לסגור את המקום. רומן כינה את מושל קליפורניה כ"דיקטטור", והסביר שההחלטה שלו לפתוח את המסעדה בניגוד לחוק לא נבעה רק משיקולים עסקיים: "אנחנו עושים את זה בשביל חירות וחופש".
חלק ממשרדי השריף בקליפורניה כבר הסבירו שהם לא מתכוונים לאכוף את המדיניות החדשה של המושל, אולם הרשויות המקומיות מאיימות לנתק בתי עסק מחשמל ומים, ולשלול את רישיון העסק שלהם.
"ציות לנהלי הבריאות זה עניין של אחריות אישית, לא של אכיפת חוק", הסביר דון בארנס, שריף מחוז אורנג'. במחוז ריברסייד הסמוך, השריף צ'אד ביאנקו נשמע תקיף עוד יותר: "המושל מתנהגד כמו דיקטטור. למרבה האירוניה, לא לפני זמן רב אותו מושל טען בקול רם ובפומבי עד כמה שגוי היה שנשיא ארצות הברית מנע מימון פדרלי ממדינות שאינן מצייתות לחוקים הפדרליים. הסגירות הן מגוחכות. המדדים המשמשים לסגירה פגומים להפליא ואינם מייצגים מספרים אמיתיים והם הרי אסון עבור מחוז ריברסייד. המושל מצפה שנעצור את מי שמפר את ההוראות האלה, ניקח את כספו, נסגור את עסקיו ונגרום להם להישאר בבתיהם ולקחת את חירויותיהם האזרחיות או שהוא יעניש את כולנו".