בחודש מרץ האחרון, כאשר רבים בארה"ב התחילו להבין שמשבר הקורונה לא יחלוף בתוך ימים, שבועות או חודשים, רשויות מקומיות החלו להורות על מגבלות חסרות תקדים.
מגבלות אלו, בייחוד הנחיית 'הישארו בבתים', הורגשה היטב בערים גדולות כמו לוס אנג'לס, בהן בימים כתיקונם קשה למצוא שעה ביום שבה הכבישים לא עמוסים בכלי רכב. לפתע פתאום נעלמו עומסי התנועה ודברים אחרים שהתרגלנו לראות, אך מסתבר שדבר נוסף נעלם בתקופה זו: הדיווחים על פשיעה.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
נתוני משטרת לוס אנג'לס מראים ירידה בכמעט כל הפשעים, כאשר הירידות הגדולות ביותר נרשמו בדיווחים על התעללות בילדים ואלימות במשפחה. חשוב להבהיר כי מדובר אך ורק בפשעים המדווחים, כך שהמגמה לאו דווקא מעידה על ירידה בפשעים מסוג זה, אלא רק בכמות שמדווחים למשטרה.
יתרה מכך, יש הטוענים שאחת ההשלכות החמורות ביותר של מגבלות הקורונה היא שאותם אנשים שנופלים קורבן לאלימות במשפחה או התעללות בילדים, נמצאים בבית ביחד עם התוקפים.
ראייה לכך ניתנה במוקד הארצי לאלימות במשפחה, שחווה ירידה של 6% בדיווחי הפשיעה. במוקד משטרת לוס אנג'לס סיפרו שהירידה הייתה גדולה עוד יותר, כ-33%, במהלך חודש מרץ. במוקד הארצי סיפרו שהנתון חזר לרמתו הקודמת כבר בחודש שלאחר מכן, אפריל, אך זה לא קרה במוקד המשטרה. למעשה, במהלך שנת 2020 כולה נרשמה ירידה של 10.5% בדיווחים על אלימות במשפחה או התעללות בילדים במוקד משטרת לוס אנג'לס.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"אנחנו יודעים שרוב הפשעים שמתרחשים כלל אינם מדווחים", אמר מפקד משטרת לוס אנג'לס, מייקל מור, "ולצערנו תקיפות מיניות ואלימות בבית נמצאות בקטגוריה הזו".
עוד הסביר מור כי להערכתו הסיבה לתופעה היא היעדר המסגרות השונות: "בתי הספר סגורים, וגם המרכזים הקהילתיים כבר לא מקיימים פעילות שוטפת. אלו מקומות שבהם מי שמשגיח על הילדים בדרך כלל אינו קרוב משפחה, ושם ניתן לראות אם הילד מתנהג בצורה משונה בגלל שעובר עליו משהו. יתרה מכך, מקומות אלה מאפשרים לילדים לפנות לאדם שהם סומכים עליו כדי לספר אם נפלו קורבן לאלימות או פשעים אחרים".
יתכן שזו גם אחת הסיבות המרכזיות שבגינה מושל המדינה, גאווין ניוסאם, הציג מוקדם יותר השבוע תוכנית לפתיחת בתי הספר בחודש הבא.
מפקד משטרת לוס אנג'לס, מייקל מור (צילום: AP)
ישנם פשעים שבהם בכל זאת נרשמה עלייה בדיווחים במהלך 2020 בלוס אנג'לס, למשל כמות גניבת המכוניות בעיר שעלתה ב-35% בהשוואה ל-2019. בפועל מדובר בתוספת של יותר מ-3,200 כלי רכב שנגנבו, אך במשטרה חשפו תופעה מעט משונה: מרבית המכוניות שנגנבו אותרו, וחלקם הגדול נמצאו במרחק של כמה מאות מטרים מהבית שממנו נגנבו.
סגן ברוס הוזאה, בלש שמחלקת גניבת רכבים ב-LAPD, סיפר שמדובר בתוצאה של המגבלות, ובעיקר העובדה שמרבית התושבים נמצאים בבית כל היום: "זה גורם לאנשים לשכוח לנעול את כלי הרכב, או לעיתים להשאיר את המפתח בפנים, ואנשים עוברים באקראיות ולוקחים את הרכב לסיבוב, ולאחר מכן נוטשים אותו", הוא סיפר בחודש אוגוסט.
נתון מעניין נוסף בדו"ח הפשיעה הוא הירידה של 17.3% שנרשמה במקרים של שוד מזוין, ככל הנראה לאור סגירת העסקים הגורפת שהוכרזה מספר פעמים במהלך השנה האחרונה.
לעומת זאת, הנתון שמעורר דאגה גדולה הוא הזינוק של 36% שנרשם בכמות הרציחות בעיר, שהגיעה ל-336 דווקא לאחר שבשנתיים הקודמות (2018 ו-2019) הנתון ירד לשפל היסטורי. מצד אחד, כמות הרציחות עדיין נמוכה מזו שנרשמה בעיר בשנות ה-80 וה-90, שכן בחלק מהשנים אירעו יותר מאלף מקרי רצח בעיר המלאכים. אך מאידך, לוס אנג'לס לא הגיעה ל-300 רציחות מאז 2009.