שלושים שנות פשיעה אלימה של שוהה בלתי חוקי התנקזו בשבוע שעבר ל-96 שעות קשות במיוחד: ביום רביעי, הרברט ניקסון פלורז בן ה-46 רצח את בת זוגו לשעבר לעיני בתם בת ה-3 בוואלי לוס אנג'לס, ונמלט. ביום שבת הוא אותר בצפון טקסס, ובתום מרדף קצר הוא בחר לשים קץ לחייו.
אך כעת נחשפים המחדלים הבלתי נתפסים שאיפשרו לפלורז לרצוח, וגרמו לפעוטה להתייתם מהוריה.
זירת ההתאבדות של פלורז בצפון טקסס. בעיגול הקטן: רגעי הרצח בוואלי לוס אנג'לס (צילום: רויטרס / משטרת לוס אנג'לס)
כזכור, ביום רביעי שעבר, ה-6 בינואר, משטרת לוס אנג'לס הוזעקה לבית בשכונת פקוימה בעקבות הדיווחים על ירי. עם הגעתם למקום הם הבחינו בקורבן, קרן רואיז בת ה-35, כשהיא סובלת ממספר פצעי ירי. היא פונתה לבית החולים במצב קשה, והרופאים נאלצו לקבוע את מותה כעבור זמן קצר.
בהמשך התברר כי הרצח המחריד תועד במצלמות האבטחה, ובסרטון שפורסם ע"י משטרת לוס אנג'לס ניתן לראות את רואיז כשהיא מוציאה דברים מרכבה. לפתע מגיח החשוד, שכאמור בהמשך זוהה כבן זוגה לשעבר פלורז. כאשר רואיז הבחינה בבן זוגה לשעבר, היא מיד התחילה לצרוח ורצה לכיוון הבית, בעודה זועקת בספרדית.
החשוד לא היסס, רדף אחריה וירה בה מספר פעמים מטווח קרוב. בשלב זה, פלורז שב למכוניתו וברח מהמקום, ובסרטון ניתן לשמוע את זעקותיה של הילדה הקטנה.
ההתפתחות המשמעותית ביותר נרשמה ביום שבת האחרון, כאשר אנשי ה-FBI (שקיבלו בקשה לקבלת סיוע מהמשטרה בלוס אנג'לס) הצליחו לגלות שלפלורז יש קרובי משפחה במספר ערים בארה"ב, לרבות בארלינגטון הסמוכה לדאלאס: "שוטרים סמויים עקבו אחר פלורז בעודו נוסע לכיוון דאלאס, ובשלב מסוים הוא הבין שעוקבים אחריו", אמרו במשטרה בעיר ארווינג, "פלורז נטש את רכבו והחל לברוח ברגל, וכאשר הבחין בניידות המתקרבות אליו הוא שם קץ לחייו באמצעות ירייה אחת לראש".
פלורז ורואיז
אין ספק שהאירוע הזה חמור כשלעצמו, אך כעת נחשפה שורה ארוכה של מחדלים - הן של המשטרה המקומית, הן של כוחות ההגירה והן של הרשות המקומית בקליפורניה - שהובילה לרצח המזעזע.
בראש ובראשונה מסתבר שפלורז נולד באל סלבדור ונכנס לארצות הברית בצורה בלתי חוקית. יתרה מכך, יש לו עבר פלילי עשיר ביותר, שכולל החזקת נשק סמוי, הסגת גבול, פריצה, החזקת סם מבוקר, התחזות לאיש אכיפת חוק, נהיגה תחת השפעת אלכוהול, נהיגה ללא רישיון, נהיגה בשלילה, ונדליזם והתנגדות אלימה למעצר.
אם לא די בכך, מסתבר שב-30 השנים האחרונות הוגשו נגד פלורז לא פחות מעשרה צווי גירוש מארצות הברית. ב-7 בספטמבר 2020, כארבעה חודשים לפני הרצח של רואיז, פלורז נעצר ע"י משטרת לוס אנג'לס בחשד לאלימות בבית.
למחרת מעצרו, בסוכנות אכיפת מכס והגירה (ICE) ביקשו ממשטרת לוס אנג'לס להעביר אליה את פלורז, אולם במשטרה בחרו לעשות שימוש במדיניות "מדינת המקלט" הנהוגה בקליפורניה (במסגרתה לרשויות החוק המקומיות מתאפשר שלא לשתף פעולה עם רשויות ההגירה הפדרליות), ועל כן הבקשה נדחתה ופלורז שוחרר לחופשי.
"קודם כל אני רוצה להביע תנחומים למשפחתה וחבריה של קרן רואיז, שנרצחה בשבוע שעבר לעיני בתה", מסרה אנדרה קיניונס, בכיר ב-ICE בלוס אנג'לס, "בדומה לטרגדיות רבות, גם התיק הזה ממחיש את הסכנה הטמונה במדיניות המקלט של קליפורניה, שגורמת לאלימות נגד חפים מפשע בעודה מעניקה הגנה לשוהים בלתי חוקיים. המקרה המזעזע הזה גבה את חייהם של שני בני אדם, והשאיר ילדה ללא אמה. ניתן היה למנוע את זה לחלוטין אילו החשוד היה מועבר אלינו לפני כמה חודשים".
משמאל: רואיז רצה לעבר ביתה. מימין: רגעי הירי (צילום: משטרת לוס אנג'לס)
כאמור, מדובר במחדל משולש: לא יתכן שהמשטרה תשחרר לחופשי אדם שקשור לעשרות פשעים בעבר, בייחוד לאחר שנעצר בגין פשע כמו אלימות במשפחה. גם לקליפורניה כמדינה כמובן יש אחריות, שכן מדיניות המקלט שגובשה בה סללה את הדרך לקראת אי-שיתוף הפעולה עם ICE.
עם זאת, גם ב-ICE אחראים למחדל, שכן אם שופט היה חותם על הבקשה, המשטרה הייתה מעבירה את פלורז לרשויות ההגירה. יתרה מכך, מדובר באדם שנמצא על הכוונת של ICE מאז 1990, כך שבהחלט היה ניתן לצפות שהוא ייעצר ויגורש במהלך שלושת העשורים האחרונים.