בכיר במרכז למחלות זיהומיות (CDC) מסר הבוקר במהלך שיחה עם כלי התקשורת כי בכוונת ממשל ביידן להרחיב את מדיניות בדיקות הקורונה בטרם עלייה למטוס גם לטיסות פנים במדינה.
לדבריו, צוות הממשל בוחן זאת בכובד ראש ולא מן הנמנע שבקרוב מאוד, כל מי שיעלה לטיסה פנימית ברחבי ארה"ב יתבקש להציג תוצאה שלילית בבדיקת PCR שנערכה 72 שעות לפני מועד ההמראה.
בכיר בחברת תעופה אמריקאית, מסר בשיחה עם אתר סקיפט כי אכן המהלך יצא לפועל, "הוא עלול לרסק את התעשייה". לדבריו, מדובר במערך שלם שצפוי ליקר משמעותית את ההיערכות לכל טיסה.
עד כה רק מדינת הוואי דרשה הצגת בדיקת קורונה שלילית בטרם נחיתה בתחומה, וההחלטה נבעה מתוך רצון שלא לפגוע בענף התיירות במדינת הנופש במקביל לשאיפה למגר את קצב התפשטות נגיף הקורונה באזור.
"ישום מדיניות הבדיקות בטיסות פנימיות תגדיל את ההוצאות ותייצר סבל רציני עבור הנוסעים לקראת הטיסה לאור העובדה שמדובר בהליך מעיק ומסורבל", אמר אמש מנכ"ל הוויאן אירליינס, פטר אינגרם.
אינגרם הוסיף כי מדיניות בדיקות הקורונה לטסים להוואי דרשה הערכות של חודשים בטרם יצאה לפועל והפכה לנגישה עבור הנוסעים למדינה. לכן הוא סבור שהטלת נוהל זה ברחבי ארה"ב בהתראה כה קצרה צפוי להיות מאתגר במיוחד.
נתון נוסף שיש לקחת בחשבון, הוא שבניגוד להוואי, למדינות אחרות בארה"ב ניתן להגיע גם ללא טיסות פנים, כמו במכונית הפרטית, באוטובוס או ברכבת, כמו למשל בקו קליפורניה - נבאדה או ניו יורק - פלורידה, כך שעדיין לא יהיה מדובר במניעה הרמטית של הפצת הנגיף אלא פשוט עשויה לעודד את הנוסעים להגיע בדרכים אלו במקום בתחבורה האווירית.
אילוסטרציה (צילום: AP)
בשלב זה, ה-CDC עדיין לא הכריז באופן רשמי על ההנחייה שכאמור, צפויה לעורר סערה אולם בכיריו אישרו לכלי התקשורת כי הם שוקלים זאת ברצינות מאחר שזן הנגיף שמגיע מבריטניה וברזיל אובחן כמדבק ואף קטלני יותר.
כזכור, אתמול נכנסה לתוקפה המדיניות החדשה אשר מחייבת את כלל הנוסעים המבקשים להגיע למדינה להציג בדיקת קורונה שלילית לפני העלייה למטוס, וחלה הן על אזרחים זרים והן על אזרחים אמריקאים.
דרישת הבדיקה השלילית מחייבת גם נוסעים המגיעים מטריטוריות אמריקאיות כגון גואם, פורטו ריקו וסמואה האמריקאית (וגם נוסעים שמגיעים לארה"ב כדי לעלות על טיסת המשך). בנוסף, חשוב להדגיש כי הדרישה חלה על כלל הנוסעים מעל גיל שנתיים, גם כאלו שקיבלו חיסון נגד קורונה. נוסעים אשר נדבקו בעבר בקורונה יכולים להציג בדיקה שלילית, או לחילופין להציג בדיקה חיובית ביחד עם מכתב מרופא שמתחייב שאותו נוסע סיים את תקופת הבידוד הנדרשת.
חברות התעופה עצמן, ולא רשויות הבריאות, יהיו אלו שיצטרכו לבדוק האם כל הנוסעים מחזיקים בבדיקה קורונה שלילית. בהתאם לכך, רשויות התעופה העניקו לחברות אישור להוציא נוסעים מטיסות אם הם מסרבים לספק בדיקה שלילית.
"בדיקות כמובן לא מסירות לחלוטין את סיכויי ההידבקות, אבל כאשר משלבים את זה עם תקופת בידוד בבית ונהלים מוכרים כמו חבישת מסכות ושמירה על ריחוק חברתי, אין לי ספק שבדיקות יכולות לצמצם את התפשטות הקורונה במטוסים ובנמלי התעופה, דבר שבהכרח יהפוך את הטיסות לבטוחות ובריאות יותר" נמסר בהודעת ה-CDC בתחילת החודש.
אם לא די בכך, הרי שביום שני האחרון, הציג הממשל הפדרלי מגבלות חדשות שייכנסו לתוקף בהמשך השבוע, במסגרתן לא תתאפשר כניסתם של אזרחים זרים שיבקשו להגיע לארה"ב משלושים מדינות - מרביתן באירופה.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
המהלך התאפשר לאחר שביידן חתם על צו נשיאותי, והמדיניות החדשה תיכנס לתוקף החל ממחר. במסגרת המגבלות החדשות, כל מי שביקר באחת מ-30 המדינות ברשימה במהלך 14 הימים האחרונים, לא יוכל להיכנס לארצות הברית.
המגבלות הללו מצטרפות למספר החלטות שהתקבלו ע"י ממשל ביידן מאז הכניסה לבית הלבן ביום רביעי לשעבר. כך למשל, אחד הצווים שעליהם חתם הנשיא ביידן בשבוע שעבר מחייב את כל מי שיבקש לטוס בטיסה בינלאומית לארצות הברית להציג בדיקת קורונה שלילית לפני העלייה למטוס.
כעת, לאחר החתימה על הצו הבוקר, המדינות שנכללות ברשימה שאזרחיהן לא יוכלו להיכנס לארה"ב הן: ברזיל, אירלנד, בריטניה (לא כולל טריטוריות בריטיות שאינן באירופה), ו-26 מדינות אמנת שנגן (אוסטריה, בלגיה, צ'כיה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, יוון, הונגריה, איסלנד, איטליה, לטביה, ליכטנשטיין, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, הולנד, נורבגיה, פולין, פורטוגל, סלובקיה, סלובניה, ספרד, שבדיה ושוויץ).
מלבד ברזיל, המדינה היחידה שנכללה ברשימה שאינה באירופה היא דרום אפריקה, ודוברת הבית הלבן ג'ן סאקי הסבירה כי המדינה נכללה ברשימה לאחר שמוטציה חדשה של הקורונה אותרה בה.
חשוב להסביר כי המגבלות החדשות קיימות אך ורק על אזרחים זרים, כך שבעלי אזרחות אמריקאית יוכלו להמשיך לטוס לארה"ב מ-30 המדינות ברשימה. עם זאת, חובת הבידוד הביתי למשך 14 ימים רלוונטית עבור כלל הנוסעים ללא קשר למעמד החוקי שלהם.