לכל פעולה קיימת תגובה שווה והפוכה.
במקרה של סחר בינלאומי ותשלומים גלובליים, ארה"ב אולי הגיעה לסוף של עידן - אנו מדברים על סופו של הדולר כמטבע הרזרבה העולמי.
אמריקה עשתה בשנים האחרונות שימוש אגרסיבי בסנקציות ובמכסים, אמנם היא עשתה זאת בכשרון מסוים ואכן וושינגטון טענה כי פעולות אלה מיישרות את שדה המשחק לסחר גלובלי ומענישות שחקנים גלובליים גרועים - אך עתה שורה של תגובות שוות והפוכות מתרחשות ברחבי העולם שכן מדינות רבות עוברות בהדרגתיות ובשקט להסיר את תפקיד הדולר האמריקני כמרכז הסחר והפיננסים העולמיים.
מדובר בתופעה חשובה ההולכת להשפיע לאורך זמן על העולם שלנו ושבסיומה תגיע לקץ הדומיננטיות של הדולר כמטבע העתודה (הרזרבה) בעולם.
במהלך השנים האחרונות, ארה"ב יצאה לטפל באי-שוויון בסביבת הסחר העולמית על ידי הטלת מכסים וסנקציות על מדינות שונות מסין ומקסיקו עד קנדה עם שכתוב הסכמי סחר חופשיים. אפילו המדינות באיחוד האירופי הושפעו. בנוסף, וושינגטון יישמה סנקציות נגד רוסיה בשנת 2014 בתגובה לסיפוח מוסקבה של חצי האי קרים, ולאחרונה נגד איראן וונצואלה, תוך שימוש למעשה בתפקידו של הדולר במרכז הסחר והפיננסים העולמיים בכדי לכפות ציות של מדינות אחרות. פעולות אלה השפיעו וכיום ממשלות רבות ברחבי העולם נוקטות בצעדים מקבילים כדי להסיר את הסתמכותן על מערכת הסחר והמימון הגלובלית מבוססת הדולר ששלטה מאז שנת 1944.
בנובמבר, 15 מדינות אסיה, המהוות 30% מהתמ"ג העולמי, חתמו על השותפות הכלכלית הכללית האזורית (RCEP), ויצרו אזור סחר חופשי בקרב החותמים. הסכם זה מנסה לספק רווחים למסחר במסגרת השותפות האזורית באמצעות צמצום חסמי סחר והשקעות, ותמריצים מוגברים לשילוב כלכלי. ראוי לציין כי ה-RCEP נוצר ללא השתתפות של ארה"ב או אירופה, ויצר למעשה את גוש המסחר הגדול בעולם, על פי רנד קורפ.
מעבר ליתרונות הברורים לצמיחה הכלכלית באזור, תוצר לוואי עדין יותר של זה ההסכם הוא התמקדות בסחר דו-צדדי, והסרת הדולר כיחידת העסקה הסטנדרטית לסחר אזורי, כך לדברי הכלכלן והאנליסט הגיאופוליטי פיטר קניג, ותיק עם יותר מ-30 שנה בבנק העולמי.
אסיה אינה האזור היחיד הנוקט בצעדים להתנתק מהתקן הדולרי בסחר העולמי ובתשלומים.
'הנציבות האירופית', שהינה הרשות המבצעת של האיחוד האירופי בן 27 המדינות, פרסמה הודעה בה נאמר במפורש כי מטרתה היא לחזק את "תפקידו הבינלאומי של האירו". מטרה זו "תסייע בהשגת יעדים משותפים גלובליים כגון חוסנה של המערכת המוניטרית הבינלאומית, מערכת מטבע גלובלית יציבה ומגוונת יותר, ובחירה רחבה יותר עבור מפעילי השוק".
בתקשורת מדגישים גם את השימוש בסנקציות מצד מדינות אחרות, הפוגעים באינטרסים המקומיים של האיחוד האירופי, כסיבה נוספת לנקיטת פעולה כדי להפוך את האיחוד האירופי לאוטונומי יותר בתשתית הסחר והתשלומים העולמית. מסמך זה מתאר פריטי פעולה ספציפיים שיעזרו להעביר את האיחוד האירופי לכיוון של אוטונומיה רבה יותר מהמערכת הממוקדת בדולר הנוכחית.
יישום אסטרטגיית מימון דיגיטלי יהווה מרכיב מרכזי באסטרטגיה חדשה זו של האיחוד האירופי, כולל עבודה על מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי קמעונאי העומד לרשות הציבור הרחב. האגודה לטלקומוניקציה פיננסית בין-בנקאית עולמית (SWIFT), רשת הסדרי התשלומים הגלובלית הגדולה ביותר, כבר חוותה ירידה בעסקאות בדולרים בקריאותיה האחרונות. מעניין שזה קרה לאחר יישום ה-RCEP 1 (של מדינות אסיה כזכור), אם כי העיתוי מגיע גם בעקבות מגיפת הקורונה וההפרעות הכלכליות שבאו כתוצאה מכך.
אלמנט נוסף שיש לצפות יהיה הקצאת יתרות מטבע החוץ של הבנקים המרכזיים העולמיים הרחק מהדולר. לאחרונה התחזקו מטבעות שאינם דולרים עם וזה נתן למדינות רבות אפשרות להתחיל להתערב בכדי לסייע בבניית מאגרי העתודות מחדש לא בהכרח למול המטבע האמריקני.
מבחינה היסטורית, עיקר הרזרבות הבינלאומיות היו בדולר. כיום, יש לפקוח עין על הקצאות אלה. אם ההחזקות במטבע אמריקני יורדות כאחוז מסך כל עתודות המטבע בזמן שמדינות שאינן ארה"ב בונות רזרבות אלה, זה יכול לסמן שינוי משמעותי בהתנהגותן.
הדולר כבר התמודד עם בעיות מבניות. האחת היא המניה הגדולה של החיסכון הבינלאומי בפיקדון שהושקע בארה"ב.
ירידה בערך הדולר מסכנת ביצירת לולאת משוב שלילית בה גידור והזרמת הון יכולים להחמיר את ירידת הדולר.
בעיה נוספת היא החלשת הדולר עקב התרחבות הגירעון בחשבון השוטף באמריקה וגירעון תקציבי הולך וגדל.
רוח זו עשויה להימשך גם בעתיד הנראה לעין - שלא לדבר על החמרה בשל הסכמי הסחר האזוריים הנ"ל.
במשך התקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה, ארצות הברית הסתייעה בתפקידו המרכזי של הדולר בסחר ובפיננסים העולמיים לטובתה.
סופו של יתרון רב עוצמה וחד-קוטבי זה עשוי להיות בפתח. המטוטלת מתנדנדת לכיוון של עולם חדש, רב קוטבי. מדינות דורשות מחדש אוטונומיה בסחר גלובלי, תשלומים ופיננסים.
עם יישום הסכמי סחר אזוריים נוספים ועם הסדרי מטבע מקומיים, יתכן שתפקידו הדולרי של הדולר במימון העולמי ימשיך להישחק.
כאשר מערכות הסחר והתשלומים העולמיות מתרחקות מתקן של מטבע יחיד, המדינות שהן הכי פרודוקטיביות, החדשניות ביותר או אלה המציעות את המוצרים והשירותים התחרותיים ביותר יראו את המטבעות שלהם הופכים לבעלי ביקוש גדול יותר. השינוי הזה מגיע, ואנחנו צריכים להיות מוכנים לשינוי כפי שהוא מגיע.