עבור רבים מאיתנו המשתייכים לקהילה הישראלית בארצות הברית, חג הפסח - ובפרט ליל הסדר - מהווה הזדמנות מצוינת להיפגש עם בני המשפחה או אפילו לטוס לארץ לכבוד החג.
כעת, לאחר יותר משנה של מגבלות והנחיות שונות שמנעו מאיתנו לפגוש את האנשים היקרים ביותר בחיינו, בפסח הקרוב נקח צעד משמעותי לעבר החזרה לשגרה.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
כזכור, בשנה שעברה ליל הסדר חל בשמיני באפריל, שבועות ספורים לאחר שארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז על הקורונה כמגפה עולמית. בתגובה להכרזה זו, מדינות רבות בארצות הברית החלו להורות על מגבלות, ובמהרה התברר כי הקהילה היהודית לא תוכל לערוך ארוחה משפחתית גדולה לכבוד החג.
אולי זה נבע מתחושת אופטימיות מסוימת, ואולי פשוט לא הבנו את חומרת המשבר בצורה מלאה, אבל בזמנו רבים העריכו שהמגבלות (והקורונה) יעלמו בתוך מספר שבועות. איש לא תיאר לעצמו שנהיה באותו מצב בדיוק, ויש שיגידו במצב גרוע יותר, כעבור כחצי שנה בערב ראש השנה.
כחצי שנה עברה מאז חגי תשרי, ואין ספק שהמאבק בקורונה נראה שונה לחלוטין כיום. ראייה בולטת לכך היא שבשבוע האחרון אובחנו ברחבי ארצות הברית קצת יותר מ-383 אלף נשאי נגיף הקורונה. לשם השוואה, שיא התחלואה היומי בארצות הברית נרשם ב-2 בינואר, בעת ש-300,416 איש אובחנו כחיוביים לקורונה.
מחד, קשה להתווכח על כך שקרוב ל-400 אלף נשאי קורונה חדשים בשבוע זה יותר מדי, וצריכים לעשות מאמץ גדול כדי להוריד את התחלואה עוד יותר. מאידך, ארה"ב כבר חוותה שבועות שבהם 1.7 מיליון נשאים אובחנו, כך שבהחלט ניתן לראות את השיפור שנרשם.
מעבר לירידה בתחלואה, ארצות הברית אף רושמת התקדמות מרשימה בכל הנוגע למבצע החיסונים: קרוב ל-40 מיליון איש, או כ-12% מאוכלוסיית ארה"ב, הספיקה להתחסן באופן מלא ("מחוסן" מוגדר כאדם שקיבל את זריקת החיסון האחרונה לפני שבועיים או יותר), וקרוב ל-75 מיליון איש קיבלו לפחות את זריקת החיסון הראשונה.
בעקבות כך, מוקדם יותר החודש החליטו ראשי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) לפרסם סדרת המלצות לפעילויות המותרות לאנשים מחוסנים, ולכן יצאנו לבדוק כיצד ההנחיות החדשות ישפיעו על התוכניות לחג.
ליל הסדר 2020. השנה מרביתנו נחגוג את החג ללא 'זום' (צילום: Getty Images)
הכרזת ה-CDC לא נעשתה באופן דרמטי, אך שלא יהיה ספק - מדובר בשינויים המשמעותיים ביותר בהנחיות ומגבלות הקורונה מאז שהוטלו לפני למעלה משנה.
לפי אותה המלצה, מעתה כל מי שהספיק להתחסן נגד הנגיף יכול להשתתף במפגשים קטנים עם אנשים המתגוררים בבתים אחרים, ללא מסכות וללא הצורך לשמור על ריחוק חברתי. עם זאת, חשוב להדגיש בשנית כי תושב ארה"ב ייחשב כמחוסן כאשר יעברו שבועיים מיום קבלת זריקת החיסון האחרונה. כלומר, שבועיים לאחר קבלת זריקת החיסון השנייה (אם מדובר בחיסון של פייזר או מודרנה) או שבועיים לאחר זריקת החיסון של ג'ונסון אנד ג'ונסון.
למעשה, ב-CDC פרסמו שלושה שינויים מרכזיים עבור מחוסנים:
בראש ובראשונה קיימת ההמלצה הבסיסית ביותר: ניתן לערוך או להשתתף במפגשים ביתיים עם אנשים אחרים שקיבלו את החיסון. המפגש יכול להתקיים בחללים סגורים (כלומר, בתוך בתים) או פתוחים, ללא מסכות או צורך בשמירה על ריחוק חברתי.
כמו כן, ניתן להיפגש עם אנשים בלתי מחוסנים מבית אחד, ללא מסכות או צורך בשמירה על ריחוק חברתי. ישנם מספר דגשים חשובים לסעיף זה, למשל שמדובר באנשים שאינם מחוסנים שמתגוררים באותו בית (כלומר, שתי משפחות שאינן מחוסנות לא יכולות לבקר את סבא וסבתא במקביל). יתרה מכך, ניתן לערוך מפגשים מסוג זה אך ורק במידה שחברי המשפחה שלא התחסנו אינם סובלים ממחלות רקע כלשהן, ואינם נמצאים בקבוצות הסיכון לחלות בנגיף.
השינוי השלישי פחות יורגש בחיי היום-יום, אולם במסגרתו יתאפשר לכל מי שהתחסן, שלא להידרש להיכנס לבידוד או לעבור בדיקות קורונה, במידה שהם באו במגע עם חולה קורונה מאומת. ראוי להוסיף לגבי סעיף זה כי בכל זאת מומלץ שלא לשהות בקרבת אנשים בלתי מחוסנים, במידה שנחשפתם לחולה קורונה מאומת (וזאת מתוך החשש להעברת הנגיף).
מבצע החיסונים והירידה בתחלואה הובילו לפרסום ההמלצות למחוסנים (צילום: AP)
כפי שניתן לראות, הסעיף השני - מפגשים של מחוסנים ובלתי מחוסנים - הוא ככל הנראה הכי רלוונטי לליל הסדר. מוטב לעיין בהנחיות רשויות הבריאות המקומיות לפני החג, אבל באופן עקרוני המלצה זו מאפשרת לכם לערוך את ליל הסדר בבית ולהזמין קרובי משפחה מחוסנים, בתנאי שכלל הבלתי מחוסנים אינם נמצאים בקבוצת הסיכון.
או במילים אחרות, גם אם כל בני המשפחה טרם הספיקו להתחסן, ניתן להזמין קרובי משפחה אחרים (למשל סבא וסבתא) שכן חוסנו.
חשוב להדגיש כי ב-CDC בכל זאת ממליצים שלא לערוך מפגשים "בינוניים וגדולים", אך רשות הבריאות המובילה בארצות הברית לא סיפקה הגדרה מדויקת של מפגשים אלו. ככל הנראה, המשמעות היא שלא יהיו אירועים המוניים, למשל ליל הסדר שבו משתתפים מאות אנשים.
ב-CDC אף הדגישו כי סדרת ההמלצות גובשה בהתאם למדע, אך יתכנו שינויים נוספים ככל שיותר אנשים יתחסנו: "אנחנו יודעים שאנשים רוצים להתחסן כדי שהם יוכלו לחזור ולהנות מבילוי עם קרובי משפחתם, חברים ועוד", מסרה ד"ר רושל וולנסקי, מנהלת ה-CDC, "ככל שמבצע החיסונים הולך ומתקדם, אנחנו רואים ראיות לכך שישנן פעילויות מסוימות שבהן מחוסנים יכולים להשתתף".
ד"ר וולנסקי הסתייגה במעט מן האמירה והדגישה שפעילויות אלו הן אך ורק במקומות פרטיים: "כולם - גם מי שנחשב כמחוסן - צריך להמשיך לחבוש מסכות ולשמור על ריחוק חברתי במקומות ציבוריים".
אסור לקיים מפגשים המוניים, אך לפחות משפחות יעבירו את החג ביחד (צילום: רויטרס)
בזמן שרבים נערכים לקראת קיום החג בביתם בלוס אנג'לס, ניו יורק או פלורידה, מסתבר שלא מעט מחברי הקהילה הישראלית בארה"ב מתכוונים לטוס לישראל.
אם אתם מתכוונים לעשות זאת, מומלץ לעיין בהנחיות רשויות הבריאות, הן בישראל והן במדינה האמריקאית שממנה אתם מתכוונים לטוס. חשוב להדגיש כי ההנחיות עלולות להשתנות, אך נכון להיום כלל הנכנסים לישראל נדרשים להציג בדיקת קורונה שלילית (באמצעות בדיקת PCR) שבוצעה 72 שעות לפני הנחיתה בנתב"ג. תנאי כניסה זה חל גם על המחזיקים בתעודת התחסנות או אישור מחלים.
כמו כן, עם שובכם לארה"ב תידרשו להציג בדיקה דומה, ונכון להיום ב-CDC דורשים זאת גם מחוסנים (בדיקה אינה נדרשת למחוסנים רק כאשר הם באים במגע עם חולה מאומת, לא במקרים של טיסות).
מפגש עם ההורים דרך 'זום, חלונות ודלתות כבר לא יהיו רלוונטי (צילום: CDC)
בסופו של דבר, חשוב לזכור כי מדובר בהמלצות ה-CDC, ולא הנחייה מחייבת. לשם השוואה, בישראל נאלצו להכריז על סגרים (ולאכוף אותם בעזרת מחסומים ואמצעים דיגיטליים) במהלך החגים המרכזיים בשנה האחרונה, וגם כעת הממשלה בירושלים דנה בנוגע למגבלות אפשריות שיוטלו לקראת החג.
כלומר, ההחלטה הסופית האם לערוך את ליל הסדר בבית ומי להזמין לארוחה (ואולי חשוב מכך, את מי לא להזמין לחג) תישאר בידי חברי הקהילה היהודית וישראלית בארצות הברית.
במובנים רבים, ההתנהגות הקולקטיבית שלנו במהלך השבועות הקרובים (לא רק במהלך פסח, אלא גם בהמשך חודש אפריל כאשר עשרות מיליוני אמריקאים יחגגו את חג הפסחא) תכתיב את האופן שבו נוכל לחגוג את המעבר לשנת ה'תשפ"ב. אם פסח 2021 יעבור בשלום, ללא התפרצויות חדשות של הנגיף בקרב החוגגים וללא אירועים המוניים, בהחלט יתכן שאת ערב ראש השנה החדשה נוכל לחגוג ללא מגבלות כלשהן.