“מבצע ורסיטי בלוז” הינו סרט דוקו חדש המבקש לחשוף את השיטה הלא בדיוק מוסרית בה נוקטים כוכבי הוליווד רבים, על מנת להכניס את ילדהם לאוניברסיטאות הטובות ביותר בארצות הברית. הסרט מצליח לעסוק בנושאים טעונים ומורכבים כמו כוח, מגדר וגזע.
המלך החכם של הסרט הוא העובדה כי סמית בוחר לקשור את הנושא בשמות של אנשים מפורסמים, בדגש על עולם הבידור, ובכך מצליח לעורר סביב הסרט הן סקרנות והן באז. כזכור, שערוריית השוחד אשר התקיימה בשנת 2019 בארצות הברית, זכתה לעניין עולמי, זאת בעקבות השחקניות המפורסמות אשר היו מעורבות בה (ביניהן השחקנית פליסטי האפמן, זוכת פרס האמי על תפקידה בסדרה ״עקרות בית נואשות).
אותה שערורייה התבססה על שוחד של מאות אלפי דולרים אשר העניק השחקנית על מנת להכניס את ילידה לאוניברסיטה נחשבת ויוקרתית. הטענה, השקרית כמובן, הייתה כי ילדיה ספורטאים מצטיינים. “מבצע ורסיטי בלוז: שערוריית השוחד במכללות” מצליח באופן חכם ומדויק להציג את ההיבטים של אותה תרמית ותרמיות נוספות.
כאמור, סרטו של סמית חושף תופעה חברתית פסולה אשר מתקיימת בארצות הברית זה שנים, ואף מאפשר למראויינים במהלך הסרט לדבר על מאחורי הקלים של אותה תופעה. הסרט עוסק לא רק בכך, אלא גם בהתנהגות הבלתי מוסרית אשר אותם מוסדות לימוד מעודדים, לצד אפליה גזעית.
את הדוגמא המובהקת ביותר לכך ניתן לראות כאשר בתם של אחת השחקנית המפורסמות מוצגת כספורטאית, על ידי תמונה בה היא חותרת במכונת חתירה מקצועית. מאמן הספורט עיבד את התמונה באמצעות תוכנת פוטושופ, על מנת שתיראה אמינה. הוריה העבירו לאותו מוסד לימוד סכום אדיר של מאות אלפי דולרים, מה שהצליח להוביל לקבלתה ל-ל־USC אוניברסיטה הממוקמת בדרום קליפורניה ונחשבת לאחד המוסדות המבוקשים במדינה.
זמן קצר לאחר קבלתה ללימודים, סיפרה הילדה כי היא שונאת את הלימודים, מה שהצליח להוסיף שמן למדורה, ולהרגיש עוקבים רבים לאחר שהפרשה התפוצצה. יותר מכך, ניתן לראות לאורך הצפייה כי הסרט מדלג בין היותו דוקו, לבין עולמות נוספים כגון מתח ופשע, מציאותיים ככל שיהיו.
הקלטות במהלך הסרט חושפות כי לילדים אין כל מושג, ולמעשה, אילו היו יודעים על כך, מסתמן כי היו מתרגזים על התערבותם של ההורים בחייהם האישיים, שהיא כאמור, פלילית ובלתי מוסרית. ביקורת נוספת בעקבות הסרט היא כי אותם ילדי עשירים ומפורסמים הרי יצליחו בעולם ובחברה גם ללא עזרה פלילית, כך שמדובר במעשה פסול פי כמה וכמה.
מעבר לכך, ברחבי ארצות הברית קיימות למעלה מ-3,000 מוסדות לימודיים ראויים וטובים. בסופו של הסרט, למעלה מחמישים אנשים נעשנו וקיבלו את דינם בעקבות תרמיות שונות. חלקם אף נכלאו לפרקי זמן של מספר שבועות ועד כמה חודשים. האם אותם גזר דין הצליח לחסל את הקריירה ההוליוודית והנוצצת? כנראה שלא, אך בכל זאת, מדובר על נושא חשוב, קריטי, אשר חשוב להציף אותו ולהביא אותו למודעות הקולקטיבית.