הקיץ בפתח, ובדרך כלל הוא מביא איתו גל רציחות – ובעוד שמתחילת השנה נרשמה עלייה חדה במקרי האלימות, נראה שהנושא יהפוך לשיחת היום, לפחות בממשל ביידן.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
הפשיעה והאלימות נמצאות בעלייה ברחבי ארצות הברית בהשוואה לשנים קודמות, כך עולה מתחקיר של רשת סי.אן.אן. תקופת השפל הייתה בשנת ה-2014, אז היו 4.4 רציחות לכל 100 אלף איש. בנתונים משנת 2019, שיעור הרצח עמד על חמישה מקרים לכל 100 אלף איש, והוא כמחצית מהמקרים שנרשמו בשנת 1980 – אז נרצחו יותר מעשרה אמריקנים על כל מאה אלף. רק לשם השוואה, הקורונה הרגה יותר מ-183 אמריקנים למאה אלף נפשות.
בסתיו הקרוב יפרסם ה-FBI נתונים רשמיים לשנת 2020, ומכיוון ששינה את שיטת איסוף הנתונים, כנראה שיהיה קשה יותר להשוות בין שנה לשנה. אך בינתיים, מדינות בארה"ב אוספות נתונים משלהן, והן מראות עלייה דרמטית.
בניו יורק, על פי נתוני העירייה, חלה עלייה של 97% במקרי הרצח. מ-777 רציחות בשנת 2019 ל-1,531 בשנה שאחריה. והשנה הנוכחית לא מראה סימנים חיוביים, כאשר נכון ל-13 ביוני נרצחו בעיר 191 בני אדם – מדובר בעלייה של 13.5% לעומת שנת 2020. המספרים המחרידים האלה עדיין נמוכים בהרבה משנות ה-90 בניו יורק, אז היו יותר מ-2,000 מקרי רצח שנתיים.
העלייה בפשיעה האלימה לא מתרחשת רק בניו יורק, אלא בכמעט כל מדינה בארצות הברית. "זו בעיה אמריקאית", אמר ג'ף אשר, אנליסט נתונים מלואיזיאנה של חברת AH Datalystic. הוא עוקב אחרי שיעורי הרצח ב-73 ערים, וראה עלייה כמעט בכל מקום.
"יש לנו נטייה לראות שינויים בשיעורי הרצח דרך העיניים של ניו יורק, שיקגו ולוס אנג'לס, וזאת רק בגלל שאלה ערים גדולות, ויש הרבה רציחות כי יש הרבה אנשים", אמר אשר.
דוגמה נוספת היא דרום קרוליינה, המונה אוכלוסייה קטנה יותר מזו של ניו יורק. שם, הרציחות עלו ב-25% בשנת 2020 ל-571 מקרים. בעיר הזו נרשם שיעור הרצח החמישי הגבוה ביותר בכל ארה"ב בשנת 2019, כאשר 11 בני אדם למאה אלף איש נרצחו.
מרבית המדינות עם שיעורי הרצח הגבוהים ביותר היו בדרום, ועל פי סקירה של ה-FBI, הדרום הוא האזור המוכה ביותר. למרות שבדרום "ב חיים קצת פחות מ-40% מכלל אוכלוסיית ארה"ב, בשנת 2019 היו שם יותר מ-48% מכלל הרציחות במדינה.
אך העיר הקטלנית ביותר אינה בדרום. בשנת 2019 הייתה זו סנט לאויס במיזורי. אך לפי ניתוח של 'הניו יורק טיימס', שיעור הפשיעה הגבוה שם מושפע מהאופן שבו ערים הרחיבו את גבולותיהן וכללו אזורים פרבריים.
רשת סי.אן.אן וגורמים נוספים ניסו לנתח את הנתונים ולהבין מדוע יש עלייה כה חדה במקרי הפשע האלים. באוגוסט האחרון עיתונאי הערוץ חקר את הנושא ומצא כי עצם הדיונים סביב עבודת המשטרה, בעיקר בתקופת הקורונה, הובילו לחוסר אמון במערכת אכיפת החוק.
העיניים נשואות כעת לג'ו ביידן, לו היסטוריה ארוכה עם רפורמות בתחום המשפט הפלילי. בשנת 1994, למשל, ביידן סייע בכתיבת הצעת חוק שהתייחס למצב פשיעה חמור מאוד, אך בסופו של דבר הוביל לעלייה במאסר לא הוגן של שחורים אמריקנים.
כנשיא, ביידן הודיע על אסטרטגיה מקיפה למניעת הפשיעה האלימה, ושם דגש על הנשק החם – אשר מעורבים ברוב מקרי הרצח, והם, לדבריו, שורש הבעיה. ביידן מתכנן לחתום על פעולות ביצועיות עם התמקדות בפשעי נשק, וקרא שוב לקונגרס לנקוט בצעדים לחקיקת חוקים חדשים לפיקוח נשק.
הדבר יוצר מחלוקת פוליטית בין הדמוקרטים לרפובליקנים, כאשר האחרונים מתנגדים לרגולציות על כלי נשק. הם מאשימים את ראשי הערים והמושלים הליברלים, ואת עמדותיהם הרופפות כלפי השיטר. ביידן אמר כי "אנו נדאג שלא תוכלו למכור מוות ומהומות ברחובות שלנו. זו שערורייה. זה צריך להסתיים ואנחנו נגמור עם זה".