המשחקים האולימפיים ה-32 נפתחים מחר (שישי) בבירת יפן, טוקיו, כשנה לאחר שנדחו בגלל התפרצות נגיף הקורונה ברחבי העולם. על אף הדחייה, הקורונה תמשיך להיות חלק מרכזי במשחקי טוקיו, שיתקיימו ללא צופים לאור החשש מהתפרצות נוספת של הנגיף.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
השנה האחרונה הייתה מאתגרת ביותר עבור הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), הוועד האולימפי היפני (JOC) ורשויות הבריאות המקומיות. דחיית המשחקים אשתקד הובילה לתסכול רב, אולם אז הגיעו החיסונים לקורונה שגרמו למעט אופטימיות בקרב מארגני המשחקים (שאפילו סברו בשלב מסוים שניתן יהיה להכניס קהל לכלל התחרויות).
אלא שכעת, בדומה לאזורים רבים בעולם, הווריאנט דלתא מכה קשות גם ביפן. למעשה, ברחבי 'ארץ השמש העולה' גוברים הקולות הקוראים לבטל את המשחקים בשבועות האחרונים.
כבר בחודש מרץ התקבלה החלטה סופית לפיה לצופים זרים לא תינתן האפשרות להגיע לתחרויות, ומוקדם יותר החודש התקבלה החלטה נוספת לפיה כלל האירועים והתחרויות יתקיימו ללא קהל. ההחלטה של מארגני האירוע התקבלה שעות ספורות לאחר שראש ממשלת יפן, יושיהידה סוגה, הכריז על מצב חירום בטוקיו (שנכנס לתוקף ב-12 ביולי).
"אני מבינה שהרבה אנשים המתינו זמן רב כדי לראות את התחרויות באצטדיונים, אבל אני מבקשת מכולם להנות מהמשחקים והתחרויות השונות בטלוויזיה שבביתם", הסבירה מושלת טוקיו, יוריקו קויקה, בתום הפגישה עם ראשי ה-IOC.
לצד האיסור על כניסת קהל למשחקים, הכרזת החירום גם תביא לסגירתם של מסעדות, ברים וכל עסק אחר שבו מוכרים אלכוהול. לפי הרשויות במדינה, המטרה של המהלך היא לצמצם את כמות החגיגות ההמוניות בעיר, ובמקום לשכנע את התושבים להישאר בבתים ולצפות באולימפיאדה בטלוויזיה.
אגב, יש גם קולות הקוראים להחמיר עוד יותר את הנהלים: "זה לא מאוחר מדי, עדיין ניתן לדחות או לבטל את המשחקים", הצהיר השבוע יוקיו אדנו, ראש האופוזיציה ביפן.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
בסוף השבוע הקודם, כשבוע לפני טקס פתיחת האולימפיאדה, נרשם מקרה ראשון של הידבקות בקורונה ע"י ספורטאי שאמור להשתתף במשחקים. מאז, יותר מ-70 מקרים נוספים אותרו בקרב הספורטאים, השופטים, העיתונאים ואלפי העובדים השונים.
למרות כל הקשיים שמארגני הטורניר נתקלו בהם - בייחוד בשנה האחרונה - השבוע הם התעקשו שהאולימפיאדה תתקיים בתאריכים המתוכננים. לפי הדיווחים בסוכנות הידיעות רויטרס, תקציב המשחקים האולימפיים זינק ליותר מ-15 מיליארד דולר בגלל מה שמכונה "שיקולי קורונה".
בעקבות זאת, ברור לחלוטין שביטול המשחקים יגרום להפסד כלכלי עצום ל-IOC, שכן זכויות השידור נמכרו לכל המדינות. כך לדוגמה, בארצות הברית המשחקים ישודרו בערוץ NBC, ששילם קרוב ל-8 מיליארד דולר עבור זכויות השידור עד שנת 2032. כאשר נזכרים בכך שצופים לא יורשו להיכנס לאצטדיונים - החלטה שהביאה להפסד של כ-815 מיליון דולר באמצעות מכירת כרטיסים - ברור לחלוטין שב-IOC לא מתכוונים לוותר על מיליארדי הדולרים מזכויות השידור.
"החוזים עם ערוצי הטלוויזיה והספונסרים השונים הם פשוט גדולים מדי, מדובר ביותר מדי כסף כדי לוותר עליו", מסביר פטריק ריש, מרצה לניהול ספורט באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, "הביטוי 'חסר תקדים' אינו מייצג עד כמה המשחקים האולימפיים בטוקיו הם ייחודיים".
ביפן גוברים הקולות הקוראים לבטל את המשחקים (צילום: רויטרס)
ספורטאים שאובחנו כחיוביים לקורונה נאלצו לפרוש מהמשחקים האולימפיים, ביניהם הטניסאית האמריקאית קורי "קוקו" גוף ושני כדורגלנים מנבחרת דרום אפריקה.
למען הסר ספק, פרישה מהמשחקים האולימפיים עלולה לגרור פגיעה כלכלית קשה בספורטאי. כך לדוגמה, הוועד האולימפי האמריקאי מעניק 37,500 דולר לזוכים במדליית זהב, 22,500 דולר לזוכים במדליית כסף ו-15 אלף דולר לזוכים במדליית ארד.
אך יתרה מכך, בדרך כלל הספורטאים המצליחים ביותר יכולים לקבל חוזי פרסום גדולים. לדוגמה, יוסיין בולט מרוויח עשרות מיליוני דולרים מדי שנה מהסכמים שיש לו עם פומה, ויזה וגייטורייד. גם השחיין האמריקאי מייקל פלפס הרוויח סכומי עתק בעקבות הצלחתו באולימפיאדה.
לפי ההערכות, אם הספורטאיות האמריקאיות סימון ביילס (התעמלות מכשירים) וקייטי לדקי (שחייה) יצליחו לזכות במדליית הזהב, גם הן יוצפו בהצעות מספונסרים וחוזי פרסום בסכומים גדולים. מצד שני, אלו שככל הנראה ייפגעו בצורה הקשה ביותר הם הספורטאים הפחות מוכרים - כלומר, אלו שטרם פרצו לתודעה הציבורית.
אם הקורונה תמשיך להפריע לקיום המשחקים, זה עלול לפגוע במה שמכונה "דירוג Q" - מעין מדד הבוחן את הפופולריות וחביבוּת של ספורטאי כזה או אחר: "אם המשחקים יבוטלו ברגע האחרון, זה יפגע בדירוג Q כי אנשים לא ידעו מיהם אותם ספורטאים, בייחוד הצעירים והחדשים שעדיין מנסים לבנות את המותג שלהם", מסביר רונלד גולדשטיין, מומחה לשיווק מאוניברסיטת ג'ורג'טאון שהוסיף, "בכל מקרה איני צופה שיהיו קמפיינים פרסומיים יקרים שבהם מככבים ספורטאים".
האצטדיון האולימפי בטוקיו (צילום: Shutterstock)
אחת השאלות הגדולות ביותר עבור מארגני הטורניר ורשתות הטלוויזיה ברחבי העולם היא עד כמה המשחקים האולימפיים יצליחו למשוך צופים.
באופן מסורתי, המשחקים האולימפיים תמיד מושכים קהל רב. כך למשל, במהלך השבועיים שבהם התקיימה אולימפיאדת ריו דה ז'ניירו ב-2016, רשת NBC (כאמור, בעלת זכויות השידור) דיווחה על ממוצע של 27.5 מיליון איש שצפו בתחרויות השונות. בנוסף, הרשת אף סיפקה 3.3 מיליארד דקות של סטרימינג של תוכן הקשור לאולימפיאדה.
עד כמה זה משמעותי ניתן ללמוד מהנתון הבא: NBC הרוויחה 1.2 מיליארד דולר ממכירת פרסומות וחסויות לכלל התחרויות.
עם זאת, חשוב לזכור שגם הפרשי השעות הם פקטור קריטי. באולימפיאדת ריו דה ז'ניירו, התחרויות התקיימו בהפרש של שעה בלבד מהמחוף המזרחי ו-4 שעות מהחוף המערבי. ביפן מדובר בהפרש של 13 שעות מהחוף המזרחי ו-16 שעות מהחוף המערבי.
כעת, הרשת נערכת לשדר כ-7,000 שעות של תוכן במהלך המשחקים, שיכללו 41 ענפי ספורט שונים - ביניהם מספר ענפים חדשים שפופולריים ביותר בארצות הברית, לרבות בייסבול, סופטבול וסקייטבורדינג.
ולמרות זאת, ישנם אנשים בתקשורת האמריקאית שסבורים שנתוני הרייטינג ייפגעו, בייחוד בגלל שקהל לא יורשה להיכנס לאצטדיונים, דבר שכביכול מפחית מההתרגשות סביב המשחקים/תחרויות. מאידך, מומחים טוענים שהרשתות המשדרות עדיין ירוויחו סכומים נאים:
"NBC תרוויח כסף כי זה בכל זאת ספורט ואני חושב שאנשים עדיין מעוניינים בזה", מסביר ריש, המרצה מאוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, "ישנם דברים שלא ראינו במשחקים הקודמים, למשל נבחרות הכדורסל של ארה"ב. גם הגברים וגם הנשים לא נראים כמו פייבוריטים ברורים כפי שהיה בעבר".
המתעמלת ליהיא רז במהלך האימון הראשון בטוקיו, והקלע סרגיי ריכטר (צילום: הוועד האולימפי בישראל)
בפן הישראלי, מדובר במשלחת הגדולה ביותר בתולדות המדינה עם לא פחות מ-90 ספורטאים שיתחרו ב-18 ענפי ספורט שונים.
מעבר לכך, ספורטאים ישראלים יתחרו לראשונה במספר ענפים, ביניהם בייסבול, שחייה במים פתוחים (שחייה למרחק של 10 ק"מ), קשתות ורכיבה על סוסים.
בוועד האולימפי הישראלי מקווים לזכות בלפחות 2 מדליות במהלך המשחקים, וספורטאי שיעשה זאת יקבל מענק גבוה במיוחד (והרבה יותר ממקבילו האמריקאי): 500 אלף שקל (כ-151 אלף דולר) לזוכים במדליית זהב, 400 אלף שקל (כ-121 אלף דולר) לזוכים במדליית כסף ו-250 אלף שקל (כ-76 אלף דולר) לזוכים במדליית ארד.
טקס הפתיחה של אולימפיאדת טוקיו יתקיים ביום שישי, ה-23 ביולי, בשעה 8:00 בערב (שעון מקומי, 7:00 בבוקר בחוף המזרחי של ארה"ב, 4:00 לפנות בוקר בחוף המערבי).