בממשל ביידן צפויים להאריך את חובת חבישת המסכות בשטחים פדרליים, לרבות בטיסות, נמלי תעופה, אוטובוסים, תחנות מרכזיות, רכבות ועוד. כך על פי הדיווחים בסוכנות הידיעות רויטרס.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
לפי רויטרס, מוקדם יותר היום (שלישי) התקיימה שיחת ועידה בין אנשי מנהל הביטחון בתעבורה (TSA) והמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), לבין ראשי חברות התעופה הגדולות בארה"ב.
במהלך שיחה זו הוסבר כי המדיניות הנוכחית תוארך עד ה-18 בינואר, וזאת על רקע הזינוק בתחלואת הקורונה שנרשמה ברחבי ארצות הברית במהלך החודשים האחרונים (ובייחוד הווריאנט דלתא).
חשוב לציין כי בשלב זה טרם התקבלו אישורים רשמיים על הארכת המדיניות, שכן ב-TSA ו-CDC סירבו להתייחס לנושא. כמו כן, דוברת Airlines for America או A4A - ארגון שמייצג את ענקיות התעופה האמריקאיות כגון אמריקן, דלתא, יונייטד וסאות'ווסט - סירבה אף היא להתייחס לסוגיה.
הארכת המדיניות מגיעה בעקבות הזינוק בתחלואת הקורונה בארה"ב (צילום: דלתא איירליינס)
כזכור, על אף שמשבר הקורונה החל בתחילת 2020, חובת המסכות בשטחים פדרליים נכנסה לתוקף רק בחודש ינואר האחרון, זמן קצר לאחר כניסתו של הנשיא ביידן לבית הלבן.
כאמור, במסגרת המדיניות, נוסעים נדרשים לעטות מסכות בטיסות, אוניות, רכבות תחתית, אוטובוסים, מוניות, שירותי נסיעות כגון אובר וליפט, ובכל התחנות המרכזיות של אמצעי התחבורה הנ"ל (למשל נמלי תעופה, תחנה מרכזית, רציף של רכבת וכדומה).
על אף הקריאות לבטל את חובת המסכות עבור אזרחי ארה"ב המחוסנים באופן מלא, עד כה השינוי היחיד שבוצע למדיניות היה ביוני האחרון, כאשר ב-CDC התירו להסתובב בתחנות אוטובוסים בחללים פתוחים ללא מסכות.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
בפועל, חובת המסכות הובילה לתקריות רבות בשחקים - בייחוד בטיסות פנים בארה"ב. לפי נתונים של רשות התעופה הפדרלית (FAA), מאז ה-1 בינואר הוגשו 2,867 תלונות כנגד נוסעים בגין אי-חבישת מסכות.
אם לא די בכך, בדו"ח של ה-FAA שפורסם בחודש יולי האחרון נטען שרוב התקריות שבהן נוסעים מתפרעים ומתנהגים באלימות נובעות מוויכוחים על חבישת מסכות.
הדו"ח החדש חושף כי 75% מהתקריות שאירעו מאז ה-1 בינואר, החלו כוויכוח על סוגיית המסכות. חלק מהתקריות הסתיימו עם הטחת קללות וצרחות מצד הנוסעים - וחלק אף גלשו לעימותים פיזיים (למשל דיילת בחברת סאות'ווסט איירליינס, שהותקפה ונשברו לה 2 שיניים).
בעקבות תקריות אלה (וכחלק ממדיניות האפס סובלנות שהוכרזה ע"י ה-FAA), ב-FAA החליטו להטיל קנסות עתק על אותם נוסעים מתפרעים. כך לדוגמה, בתחילת השנה הוחלט להטיל קנס בגובה 32,750 דולר כנגד נוסעת שטסה בחברת התעופה ג'ט בלו בחודש פברואר, מהרפובליקה הדומיניקנית לניו יורק. טיסה זו נאלצה לשוב על עקבותיה לאחר שהנוסעת סירבה לחבוש מסכה בהתאם לחוק. כאשר צוות הדיילים ביקש ממנה לחבוש מסכה, היא החלה להשתולל, זרקה לעברם בקבוקי אלכוהול ואף היכתה דיילת.
במקרה נוסף שאירע בטיסת סאות'ווסט איירליינס, נוסע סירב לחבוש מסכות ובתגובה לכך הדיילים ביקשו ממנו לרדת מהמטוס. הוא סירב והחל לתקוף דייל עם תיק שהיה ברשותו. כעת גם הוא נקנס בסכום גבוה - 16,500 דולר. בטיסה נוספת, גם היא של ג'ט בלו, נוסע צפוי להיקנס ב-10,500 דולר לאחר שסירב לחבוש מסכה במהלך הטיסה. אם לא די בכך, הוא גם השתעל על נוסעים אחרים וניגב את האף על שמיכה של חברת התעופה.
הזינוק בתקריות במטוסים הוביל למדיניות אפס סובלנות של ה-FAA
"המצב יצא מכלל שליטה", מכריז פול הרת'ורן, דובר התאחדות הדיילים APFA שבו חברים כ-20 אלף דיילים באמריקן איירליינס, "אנחנו מתקרבים למצב שבו הדיילים נאלצים להגן על עצמם מפני פגיעה פיזית".
לצד הקנסות מצד ה-FAA, במרבית המקרים שבהם נוסעים משתוללים בטיסות, גם חברות התעופה עצמן מטילות עונש. להן אומנם אסור להטיל עונש כספי, אך מרביתן בוחרות להכניס את הנוסעים המתפרעים לרשימת הנוסעים שעליהם נאסר לטוס - מעין רשימה שחורה שמופצת בין החברות.
למעשה, אלפי נוסעים הוכנסו ל'רשימה השחורה' של חברות התעופה. מלבד אמריקן וסאות'ווסט, כל חברות התעופה בארה"ב מוסרות דיווח חודשי על כמות הנוסעים שסולקו. כך למשל, בשנה האחרונה דלתא נאלצה להכניס יותר מ-1,200 נוסעים ל'רשימה השחורה' שלה.