לאחר קרוב לשנתיים שבהן מגפת הקורונה הובילה לשיבושים רבים, מוקדם יותר הבוקר (שני) ארצות הברית פתחה את שעריה לתיירים מחוסנים מרחבי העולם - צעד שצפוי לזרז את תהליך ההתאוששות של תעשיית התיירות ואף יקל על משפחות רבות, שלא פגשו את יקיריהן מאז פרוץ המשבר לאור סגירת הגבולות.
אילוסטרציה (צילום: AP)
כזכור, עם פרוץ המשבר העולמי בתחילת שנת 2020, הממשל הפדרלי (אז בראשות הנשיא לשעבר דונלד טראמפ) הודיע כי ארצות הברית תאסור על כניסת אזרחים זרים במידה שהם שהו במדינות מסוימות במהלך 14 הימים שקדמו לטיסה. מדיניות זו אף הוארכה ע"י הנשיא ביידן, עם כניסתו לבית הלבן מוקדם יותר השנה.
למעשה, מדיניות זו חלה על עשרות מדינות ברחבי העולם, ביניהן סין (לא כולל את הונג קונג ומקאו), בריטניה, אירלנד, ברזיל, הודו, דרום אפריקה ואיראן. כמו כן, האיסור חל על כל מדינות אזור שנגן (אוסטריה, בלגיה, צ'כיה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, יוון, הונגריה, איסלנד, איטליה, לטביה, ליכטנשטיין, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, הולנד, נורבגיה, פולין, פורטוגל, סלובקיה, סלובניה, ספרד, שבדיה ושוויץ).
מדינות האיחוד האירופי בוודאי קיוו שארצות הברית תבטל את מדיניות זו במהלך הקיץ האחרון, שכן ביוני 2021 מדינות האיחוד נפתחו מחדש עבור תיירים אמריקאים - ללא כל קשר לשאלת החיסונים.
כעת, במסגרת השינוי המשמעותי שנכנס לתוקף באופן רשמי היום, הכניסה לארצות הברית תותנה בהצגת הוכחת התחסנות, ללא קשר לרשימת המדינות שבהן אותו תייר שהה בשבועיים שקדמו לניסיון הכניסה לארה"ב.
המדיניות החדשה מעט מורכבת, שכן היא אינה חלה על מדינות מסוימות, אך באופן כללי היא מאפשרת לכל מי שמחוסן 'באופן מלא' (מי שקיבל את זריקת החיסון האחרונה - השנייה במקרה של פייזר ומודרנה, הראשונה במקרה של ג'ונסון אנד ג'ונסון - לפני שבועיים או יותר) להיכנס לארצות הברית, הן באמצעות טיסות והן באמצעות מעברי הגבול היבשתיים עם קנדה ומקסיקו.
כמובן שחשוב להדגיש כי מדיניות זו אינה קשורה בשום אופן לנושא של אשרות כניסה וכדומה, וכמו בעידן טרום משבר הקורונה, לסוכן ההגירה יש את הזכות למנוע את הכניסה של אדם כזה או אחר, לפי שיקולים המקצועיים.
נוסעים נוחתים בנמה"ת קנדי בניו יורק, בשנה שעברה (צילום: רויטרס)
כבר בשעות הבוקר המוקדמות של יום שני דווח על אלפי כלי רכב הממתינים במעבר הגבול היבשתיים במקסיקו וקנדה. כמו כן, חברות התעופה המובילות בארצות הברית - ביניהן יונייטד, דלתא, אמריקן - דיווחו על זינוק בהזמנות לטיסות בשבוע החולף.
בשל כך ולאור ההערכות לפיהן כמות התיירים המגיעים לארצות הברית תלך ותגדל לקראת חג המולד החל בחודש הבא, יצאנו לבדוק את פרטי המדיניות החדשה.
השאלה הראשונה שרבים שואלים היא מדוע ממשלת ארצות הברית החליטה לבצע את השינויים דווקא כעת? ובכן, בממשל ביידן לא ממש סיפקו הסבר מדוע הוחלט לאפשר לתיירים זרים להיכנס כעת, חודשים ספורים לאחר שאירופה נפתחה עבור התייר האמריקאי. עם זאת, בבית הלבן הדגישו כי מטרת המהלך היא להחזיר את תעשיית התיירות לימי השגרה, תוך כדי מניעת התפשטויות נוספות של נגיף הקורונה.
על אף שמדינות אירופאיות רבות הפעילו לחץ על ארה"ב במטרה לבטל את איסור הכניסה לארה"ב, ההחלטה לגבש מדיניות חדשה ככל הנראה נועדה לספק מענה לתעשיית התיירות האמריקאית, שנפגעה עמוקות מהמשבר. בשנת 2019, לפני פרוץ המגפה העולמית, יותר מ-15 מיליון תיירים אירופאים ביקרו בארצות הברית - כ-20% מסך התיירים הזרים באותה שנה. כאמור, העלייה בביקוש מורגשת כבר עתה בקרב חברות התעופה, ובאופן טבעי תורגש גם בבתי מלון, עסקים ומקומות בילוי.
אילוסטרציה (צילום: AP)
נדגיש שוב כי המדיניות החדשה חלה על בוגרים (בני 18 ומעלה) ממדינות זרות (מדיניות זו אינה חלה על מי שמחזיק בדרכון אמריקאי, או לחילופין בעל מעמד של תושב קבע שאינו אזרח - כלומר, בעלי גרין קארד). אותם זרים בני 18 ומעלה יידרשו להוכיח שהם מחוסנים באופן מלא. בנוסף, בדומה למדיניות שקיימת עד כה, עליהם להציג בדיקת קורונה שלילית שבוצעה ב-72 השעות לפני מועד הטיסה.
היות שהזכאות לחיסונים משתנה ממדינה למדינה, בממשלת ארצות הברית החליטו שהמדיניות אינה תחול על ילדים מתחת לגיל 18. עם זאת, חשוב לציין כי ילדים בני 3 עד 17 נדרשים להציג בדיקת קורונה שלילית לפני העלייה למטוס. שתי הדרישות הללו - הצגת תעודת התחסנות ובדיקת קורונה - אינן חלות על בני שנתיים ומטה.
כחלק מהמדיניות, ארצות הברית הסכימה לקבל תיירים שהתחסנו באחד מהחיסונים שאושרו ע"י ארגון הבריאות העולמי (WHO). כלומר, מעבר לשלושת החיסונים המאושרים לשימוש ע"י רשויות הבריאות האמריקאיות - פייזר, מודרנה וג'ונסון אנד ג'ונסון - גם מי שקיבל את החיסון של אסטרהזניקה או סינובק (של סין) יוכל להיכנס לארה"ב.
לעומת זאת, ארה"ב לא תכיר בחיסון הרוסי 'ספוטניק V', שכן ארגון הבריאות העולמי טרם העניק לו אישור. ראוי לציין כי מדובר באותו חיסון שמשרד הבריאות הישראלי יחל להכיר בו בשבוע הבא, כדי לאפשר לתיירים רוסים מחוסנים להגיע לישראל.
מקבלים את פני הנוסעים שעומדים להמריא לארה"ב, ביום שני האחרון בלונדון (צילום: רויטרס)
היות שישנן מדינות רבות שבהן שיעור המתחסנים נמוך באופן יחסי, ארצות הברית הודיעה שהן לא יכללו במדיניות החדשה. מדובר בכ-50 מדינות שבהן שיעור המתחסנים נמוך מ-10%, ביניהן ניגריה, מצרים, עיראק, סנגל, אוגנדה, קניה, תימן ועוד. אזרחים במדינות אלה יוכלו להיכנס לארצות הברית ללא כל קשר לשאלת החיסונים, אולם בממשל הסבירו שעליהם להגיש בקשה מיוחדת שתאושר רק במידה שיש מקרה חירום רפואי או הומניטרי.
חברות התעופה עצמן יהיו אחראיות על אכיפת המדיניות החדשה, והם יידרשו לוודא שתעודת ההתחסנות (פיזית או דיגיטלית) תואמת לתעודה המזהה של הנוסע. כל עבירה על המדיניות החדשה מצד חברות התעופה תגרור קנס של עד 35 אלף דולר.
בנוסף, על חברות התעופה לוודא שכלל הנוסעים מוסרים את פרטיהם האישיים - לרבות דואר אלקטרוני, כתובת (או בית מלון) ומספר טלפון עדכני - כדי לאפשר מעקב במקרה של הדבקה בנגיף. פקחים מטעם המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ורשויות הבריאות המקומיות צפויים לסייר בנמלי התעופה - בעיקר בערים הגדולות - כדי לוודא שחברות התעופה פועלות לפי הנהלים.
כאמור, חובת החיסונים אינה חלה רק על הנוחתים בארצות הברית, אלא גם על הנכנסים למדינה באמצעות מעברי הגבול היבשתיים עם קנדה ומקסיקו. מעבר הגבול אומנם נותרו פתוחים לאורך המשבר, אולם הממשל הפדרלי התיר רק לתנועות 'חיוניות' לעבור בהם - למשל סחורות או מקרי חירום רפואיים.
בדומה לנוחתים בארה"ב, בני 18 ומעלה הנכנסים לארה"ב במעברי הגבול יידרשו להוכיח שהם מחוסנים באופן מלא. לעומת זאת, ילדים בני 17 ומטה אינם צריכים לעשות זאת. כמו כן, נדגיש כי במעברי הגבול לא קיימת דרישה להציג בדיקת קורונה שלילית.
גם מעברי הגבול היבשתיים נפתחו מחדש לתיירים מחוסנים (צילום: Shutterstock)
לא צפויים שינויים עבור אזרחים אמריקאים המחוסנים באופן מלא, ובטיסות הנוחות בארה"ב הם יידרשו להציג בדיקת קורונה שלילית שבוצעה עד 72 שעות לפני הטיסה. לעומת זאת, אזרח אמריקאים שאינו מחוסן יידרש להציג בדיקת קורונה שבוצעה ב-24 השעות שקדמו למועד הטיסה.
למען הסר ספק, מדיניות זו אינה חלה על טיסות פנים בארה"ב.