הג׳לאטו נחשב מאז מתמיד לנסיך של עולם הקינוחים. אם ביקרתם באיטליה ודאי הבחנתם באהבה הגדולה אליו בכל מסעדה בה ביקרתם, בדוכני הרחובות והפיאצות ברחבי המדינה. האיטלקים יודעים לחגוג את החיים: לבלות, להתלבש על פי צו האופנה ולאכול הרבה ובכל הזדמנות. באיטליה הג׳לאטו אינו נחשב כקינוח כלל, אלא כארוחה רגילה המתאימה לכל שעות היום. הג׳לאטו הוא למעשה גלידה משודרגת. מאז ביקורי האחרון ברומא טעמו העשיר והקרמיות הבלתי נגמרת שלו נודדת עימי לכל מקום.
מימין לשמאל: שיר קרני ודיאנה לו
כאן אצלנו, לא פשוט למצוא מקום טוב באמת לשחזר את החלום האיטלקי הזה. האמריקאים בכלל מעדיפים גלידה מסורתית, סופט סרייב או פרוזן יוגורט. בדצמבר האחרון נפתחה ג׳לטריה חדשה בוואלי של עיר המלאכים: הכירו את TANG & JAVA הממוקמת בפלאזה קטנה בוודלנד הילס. מקום יפהפה עם עיצוב מודרני ומזמין המתמקד בג׳לאטו איכותי וקפה משובח ללא פשרות. הג'לאטו נעשה במקום, במטבח ענק ומאובזר מאחורי דלת גדולה עם השם המסקרן GELATO LAB שנמצא בקצה המסעדה שם מתרחש הקסם.
בעוד שגלידריות רבות באל איי סובלות מעיצוב מקושקש וצבעוני מדי, העיצוב והאווירה ב- TANG & JAVA מציג צבעים חמים, שולחנות עץ וכיסאות נוחים שמשלבים מראה מודרני עם נגיעות עץ אומנותי. ברקע מוזיקת אווירה נעימה. כל אלו, יחד עם השירות האדיב יגרמו לכם לרצות להישאר ולאכול במקום ולא לקחת טייק אאוט כמו רוב הגלידריות המוכרות. בר הקפה מצוייד במכונות הטובות ביותר שנטעו בי תקווה, שאכן התממשה, לקפה איכותי. הקפוצ׳ינו היה עשיר, סמיך, חזק, והגיע בכוס טייק אאוט של הביוקר- עם טקסטורה עבה ומרשימה שכיף לאחוז בה. מקרר הג׳לאטו כולל תצוגה צבעונית של טעמים: חמאת בוטנים, פיור דה לאטה, קפוצ'ינו, שוקולד צ׳יפס קוקי עם מנטה, רד ולווט, קוקי אנד קרים, ביסקופ, קרמל מלוח ועוד.
אז מה בעצם ההבדל בין גלידה לג׳לאטו?
ג׳לאטו היא אמנם המילה האיטלקית לגלידה, אך ההבדל בינהם ניכר בדרך הכנתם וגם בטעמם ומרקמם. בשניהם תמצאו חלב ושמנת אך הגלידה המסורתית עשירה בסוכר ומכילה גם חלמונים. הגלידה תוגש בטמפרטורה קרה מאוד כדי לגרום לכדורים להדבק יחדיו. תהליך יצירת הג׳לאטו מכיל יותר חלב ופחות שמנת. תהליך החביצה של הג׳לאטו איטי יותר מאשר גלידה רגילה ובהתאם אחוזי השומן של הג׳לאטו נמוכים (בין 2-8 לשמונה אחוזים בעוד שבגלידה רגילה אחוז השומן נע בין 10-30 אחוזים), הג׳לאטו בעל מרקם קרמי ועשיר יותר, הוא מוגש באופן מסורתי בטמפרטורה פחות קרה, כך שניתן לחוש את טעמו טוב יותר. בנוסף, גם יעוד המאכל שונה. בעוד שהגלידה ידועה כקינוח קלאסי (בעיקר בארצות הברית) הג׳לאטו באיטליה מוגש כאמור כארוחה לכל דבר ובכל מקום, אפילו בבתי חולים.
בית של כל הטעמים ושל כל האנשים
TANG & JAVA הוא הרבה יותר מבית קפה וג׳לטריה. הבעלים שיר ודיאנה שמו להן למטרה להפוך את המקום לשלוחה נוספת לחיבור הקהילה הישראלית בעיר. דיאנה נולדה וגדלה בפיליפינים, היא היגרה לעיר המלאכים לפני 2 עשורים. אתם יודעים, בעקבות החלום האמריקאי. כאן למדה קולינריה, עבדה כשפית מוסמכת והכירה את סטיב שלימים יהפוך לבעלה. דיאנה חלקה עימי את המנטרה לפיה חינכו אותה הוריה: Work hard and earn your way; ״כמהגר אתה מבין ששום דבר לא בא בקלות, אתה עובד קשה ומעריך את ההצלחה שלך.״
דיאנה וסטיב הביאו לעולם תאומים בנים בעלי צרכים מיוחדים. הזוג חיי את האתגר היום יומי הכרוך בגידולם. לכן, מספרת לי דיאנה, אחת ממטרותיה היא להגביר את המודעות לסובלנות כלפי האחר ולקדם את החשיבות לקבלת אלו השונים מאיתנו. יחד עם שיר, (שנשואה לארז קרני, איש עסקים ישראלי מוכר בעיר) היא יצרה בג׳לטריה מרחב בו ילדים עם צרכים מיוחדים או על הספקטרום יכולים לשהות בביטחון, מבלי שישפטו אותם ומבלי שירגישו שונים.
השתיים גם פעילות מאוד בקהילה היהודית ובבתי הספר בוואלי. שניהן משמשות כ-PTA , Parent–teacher association. ״ב- TANG & JAVA אנחנו חוגגות את הרעיון של להיות שונה. דאגנו שהמרחב כאן יהיה ידידותי לילדים- יש לנו ספריה עם ספרים בכל הרמות וזה מקום שהורים יכולים לבוא עם הילדים שלהם, לקרוא להם סיפור, לפגוש ילדים אחרים וכמובן לאכול ג׳לאטו ואוכל שילדים אוהבים.״
יש כל כך הרבה בתי קפה וגלידריות טובות באל איי, מהיכן הרעיון לפתוח ג׳לטריה?
שיר: ״הילדים של דיאנה ושלי נמצאים ביחד בחוג כדורגל. אז אנחנו תמיד נפגשות במשחקים ומדברות. יום אחד בעודנו יושבות ביציע, מעודדות את הבנים, הבנו שהילדים תמיד רוצים גלידה אחרי המשחק. הם היו רודפים אחרי איזה אוטו גלידה שהיה מגיע לאזור. בוא נאמר את האמת, הגלידה שהוא היה מוכר להם לא הייתה ממש אופציה בריאה. אז דיברנו על זה שאנחנו רוצות להביא לילדים שלנו ולחברים שלהם גלידה טובה יותר. אולי אפילו ג׳לאטו איכותי. אבל לא מצאנו ג׳לאטו טוב באזור.
אתה יודע, כשטיילתי בפריז ובכלל באירופה, אכלתי שם ג׳לאטו מעולה ותמיד חשבתי לעצמי; למה קשה למצוא ג׳לאטו אמיתי וברמה גבוהה פה בוואלי של אל איי. אמנדה ואני לקחנו החלטה לעשות את זה בעצמנו. עשינו מחקר כדי לפתוח מקום משלנו, לקחנו שיעורים בהכנת ג׳לאטו מאחד המומחים הגדולים ביותר בלוס אנג׳לס והתחלנו להתאמן - המטרה תמיד הייתה לעשות את הג׳לאטו המושלם.״
לפי תנועת הלקוחות והשולחנות המלאים נראה שאתן עושות עבודה טובה. מה הסוד שלכן?
״אתה יודע, אנחנו חיים בקליפורניה; כשאנשים מרגישים שמשהו טעים כל כך הם חשדניים ושואלים מה אתם שמים בפנים. זה משמח אותי כי אנחנו יכולות להיות פתוחות וברורות כשאנחנו אומרות: כלום! הכל זה ג׳לאטו טבעי. בלי תוספות, אין חומרים משמרים או מלאכותיים. אנחנו אפילו לא שמות תוספות מעל הג׳לאטו כי אנחנו רוצות שאנשים ירגישו את הטעם המקורי. השקענו המון זמן, מחשבה ולמידה על הכנת הג׳לאטו המושלם ואנחנו רוצות להביא אותו כמו שהוא. אנחנו אוהבות בעיקר את התגובה של הילדים כי אין להם פילטר, הם אומרים לך את מה שהם חושבים; יש פה ילדים שנכנסים ומזמינים גרין מאצ'ה ג׳לאטו או קפוצ׳ינו - מנות הכי לא לגיל שלהם, זה סימן שהם אוהבים את הטעם.״
מה משמעות שילוב השמות TANG & JAVA?
דיאנה: ״אני אוהבת לחפור עמוק ולחקור כל דבר לפני שאני עושה אותו. כשחשבתי על השם חזרתי אחורה כדי להבין מאיפה בכלל מגיע הג׳לאטו? התשובה, מהגלידה כמובן. מהיכן מגיעה הגלידה ומה השורשים האמיתיים שלה? גיליתי שכבר ב- 1780 המלך הסיני, טאנג, השתמש בגברים שלו בממלכה להביא אורז וחלב באפלו כל הדרך להרים המושלגים כדי לקרר אותם ולאכול אותם קפואים. זה היה התיעוד הראשון של גלידה בהיסטוריה.
בהמשך, מרקו פולו (סוחר וחוקר ארצות מונציה) שטייל בעולם הביא את הרעיון הזה לאירופה וכך נוצרה הגלידה המסורתית והג׳לאטו. השם ג׳אבה (הפך שם שגור לקפה) על שם האי המפורסם ליד באלי בו מגדלים קפה. אז יש פה איזון מושלם; קפה וג׳לאטו באנגלית בנומרולוגיה זה 6 ו-6. שוב פעם איזון, שותפות." שיר: ״היא הטאנג ואני הג׳אבה.״
אני מבין שאתן מכוונות שיתופי פעולה קהילתיים רבים
שיר: "בהחלט. עברתי לאל איי לפני 23 שנים, אני נשואה לישראלי אמריקאי ואני חלק מהקהילה הישראלית והיהודית כאן. זה חשוב לי להיות מעורבת עם הקהילה ולפעול עבורה. יש לנו קבוצות נטוורקינג של נשים ועסקים שמגיעות לכאן לפגישות. אנחנו מארחים פה אירועים קטנים, קבוצות של ישראלים, גם chin of commerce, קבוצות של נשים פיליפיניות.
אנחנו עושות התרמות עבור בתי ספר מקומיים, משתתפות במכירות פומביות שקטות לארגוני מלכ״ר ומכינות סלסלאות מתנה עבורם וגם עובדות עם בתי ספר יהודיים וישראלים. כולם מעורבים כאן, אפילו הבת שלי, ליאל, למדה במהירות את העבודה וכמו שאתה רואה היא עוזרת לנו כאן על הדלפק.״
טובות השתיים מן האחת
כשמביטים בשיר ודיאנה מבינים לגמרי את חלוקת התפקידים ביניהן. האחרונה מאוד רוחנית- ועיצבה את המקום על פי תורת הפנג שווי ובחרה שמות על פי משמעות ואיזון נומרולוגי. שיר היא יותר אשת עסקים: ״אם המספרים לא מסתדרים לי אני צריכה לתכנן את הכל מחדש״, מספרת לי. ״אנחנו עושות את כל ההחלטות ביחד. אבל לדיאנה יש כמובן את הרקע הקולינרי, אז היא לקחה את הרעיונות המטורפים שלי עם טעמים ופירות והביאה אותם לידי ביטוי. היא עושה גם התלמדות לעובדים החדשים בכל נושא הכנת הקפה וההגשה. לי יש OCD אז אני כל היום דואגת שהמקום יהיה מצוחצח. כמו שאתה רואה יש לנו פה סטנדרטים גבוהים של ניקיון״, היא מספרת לי בגאווה: ״המקום הוקם ומנוהל על ידי נשים. אחת המטרות שלנו היא ליצור אפשרות לעוד נשים לפתוח עסקים משלהן. אנחנו רוצות לתת הזדמנות לנשים לעשות פראנצ׳ייז ל- TANG & JAVA ולהקים משפחה אחת גדולה של נשים מסביב לעולם.״
מה אכלתי?
לקחתי תרמיל ומקל ויצאתי לטיול בארץ הג׳לאטו של TANG & JAVA בין הטעמים המגוונים: קוקיז אנד קרים, צ'יז קייק, ונילה, שוקולד ומינט, יוגורט עם פאשן פרוט, מנגו סורבה, אננס, טמבורין מהקריביים וגרניטה. אחד הטעמים האהובים עליי היה ביסקופ ג׳לאטו שמגיע כמנה עם פולי קפה ברזילאי- שהייתי שמח לאכול כל בוקר קייצי- גם מעורר וגם מתוק וטעים. המנה האהובה עליי הייתה: Halva me - מנת דגל הכוללת: Fior de latte מצופה ברוטב טחינה שנעשה במקום, חלווה, צנוברים ושומשום, מעדן! בעיקר לאנשים בעלי טעם ים תיכוני. על הדלפק חפשו את הפרינקולס שהם שילוב בין מקרון צבעוני לעוגיות, יש מספר מוגבל כל יום.
עוד אהבתי את ה- Poffertjes, הידוע כפנקייק הולנדי שנעשה במקום מול עיניי ומגיע עם נוטלה או שוקולד ובננה; אפשר להוסיף גם תותים או אוכמניות, ועבור הילדים תוספות יותר צבעוניות כמו קצפת וסוכריות. אני לקחתי עם הכל (לייט בלומר אחרי הכל) חגיגה של טעמים וצבעים בצלחת. לסיום, ניסיתי גם את Halo Mix (הלו הלו) עם השפעות של חופי הפיליפינים ואסיה. ג׳לאטו וניל ויוגורט עם נט דה קוקו, קאונג, וואבה וג'ק פרוט, אורז קריספי למעלה, קוקוס ולצ׳ה- חגיגית טעמים מרעננת ובריאה יחסית.
אם ל- TANG & JAVA הייתה מטרה ברורה להביא חווית ג׳לאטו מהטובות בעיר הן לגמרי שם. המתכונים שלהם מגוונים והכי לא שגרתיים, הג׳לאטו עשיר וקרמי ואתם תרגישו זאת בכל ביס. איכות זה שם המשחק, ופולי הקפה שלהם קלויים פה, ליד הבית בלוס אנג'לס מה שמוסיף תחושת טריות מקומית. בהחלט תוכלו להביא אורחים מחוץ לעיר למקום ולהיות גאים.
ג׳לאטו השוקולד נעשה מ- 92% פולי קקאו המעניק לביסקופ שלהם טעם עוצמתי אך נעים. הוא משולב עם בורבן מדגסקר וניל, יוגורט ופאשן פרוטס. יש להם ג׳לאטו לחובבי ה- KETO וגם מנות טבעוניות כמו ג׳לאטו המאצ׳ה (תה ירוק) או מבחר גדול של סורבה. הקפוצ׳ינו שהכינה לי שיר היה שינוי מרענן (בזמן שבתי קפה רבים באזור מציעים לך גיגית חלב עם אספרסו) שלקח אותי בזכרונותי לבוקר ברחובות רומא. הקפוצ׳ינו חזק, עשיר עם ארומה נפלאה. יש להם גם את ה- Chagaccini שמבוסס על פטריות Chaga, קינמון, וניל, קקאו וממתיק פרי הנזירים. משקה מפוצץ בנוגדי חמצון וטוב לתחזוק האנטי אייג'ינג.
אין ספק! הצמד המסקרן פתח מקום איכותי שאשמח להיתקל בו בעוד לוקיישנים בעתיד ברחבי העיר ובתקווה עם חניה גדולה יותר. הפתיחה השקטה עברה בהצלחה וב-9 באפריל יעשו את הפתיחה הגדולה. מומלץ בחום לבוא ולטעום מהקסם האיטלקי עם הטוויסט הקליפורני.
TANG & JAVA
22776Ventura Blvd D, Woodland Hills 91364